today-is-a-good-day
23.5 C
Athens

Κορωνοϊός: Η κακοκαιρία κάνει την κατάσταση πιο δύσκολη και επικίνδυνη

Σε σκληρό lockdown Αχαΐα και Εύβοια

Σε καθεστώς lockdown τύπου Αττικής εισέρχονται η Αχαΐα και η Εύβοια, όπως ανακοίνωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς, κατά την ενημέρωση για την πορεία της επιδημίας.

Ο κ. Χαρδαλιάς πρόσθεσε ότι για την Αχαΐα ανακοινώθηκαν 95 κρούσματα και για την Εύβοια 56.

Στο επίπεδο πολύ αυξημένου κινδύνου παραμένουν ο δήμος Αγίου Νικολάου, ο δήμος Θήρας κι ο δήμος Μυκόνου. Στις εν λόγω περιοχές είναι υποχρεωτική η τηλε-εκπαίδευση για την πρωτοβάθμια και τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, ενώ αναστέλλεται η λειτουργία των παιδικών και βρεφονηπιακών σταθμών (με εξαίρεση την πρωτοβάθμια εκπαίδευση και τους παιδικούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς που λειτουργούν δια ζώσης στους δήμους Θήρας και Μυκόνου, καθώς και τα σχολεία ειδικής αγωγής). Επίσης, αναστέλλεται η λειτουργία του λιανεμπορίου, των κομμωτηρίων και των υπηρεσιών προσωπικής υγιεινής. Όσον αφορά την αναστολή των οικοδομικών εργασιών στις περιοχές αυτές, το μέτρο αυτό αίρεται από αύριο το πρωί, με εξαίρεση τους δήμους Μυκόνου και Θήρας που παραμένουν σε καθεστώς αναστολής οικοδομικών εργασιών.

Σύμφωνα με την καθηγήτρια Βάνα Παπαευαγγέλου, έχουμε αύξηση στο μέσο όρο των κρουσμάτων, καθώς ανήλθαν το τελευταίο διάστημα σε 11 νέα κρούσματα ανά 100.000 πληθυσμού. Όπως όμως η ίδια, έχει αυξηθεί ο αριθμός των τεστ, είναι περίπου 45.000 την ημέρα.

Ανέφερε επίσης ότι αυξήθηκε κατά 67% ο αριθμός των νέων διασωληνώσεων.

Στο 83% βρίσκεται η κάλυψη των κλινών covid, είπε, συμπληρώνοντας ότι αυξημένο είναι το φορτίο της Χαλκίδας.

Αναφερόμενη στις προσεχείς ημέρες, υπογράμμισε ότι «ο καιρός δεν θα είναι σύμμαχος μας, θα μας δυσκολέψει, θα μας κλείσει στα σπίτια μας». Μάλιστα έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου, λέγοντας «αναμένεται αύξηση των κρουσμάτων, πρέπει να είμαστε διπλά προσεκτικοί».

Παράλληλα έκανε έκκληση προς όλους, να προστατεύσουμε τους ανθρώπους μεγάλης ηλικίας, καθώς λόγω κακοκαιρίας θα μείνουμε στα σπίτια και «ο ιός μπορεί να μεταδοθεί ενδοοικογενειακά».

«Δεν αρκεί να φοράμε μάσκα, αλλά να τη φοράμε σωστά», είπε για τη χρήση μάσκας και έκανε γνωστό ότι τις επόμενες ημέρες η επιτροπή των ειδικών θα εξετάσει την αναγκαιότητα χρήσης διπλής μάσκας.

Επίσης, υπενθύμισε ότι για να είναι αποτελεσματική η μάσκα πρέπει να είναι είτε χειρουργική, είτε υφασμάτινη με τριπλό ύφασμα. Ειδικά για τη διπλή, διευκρίνισε ότι εννοούμε τη χρήση μίας χειρουργικής και μίας υφασμάτινης.

Η κ. Παπαευαγγέλου σχολίασε ότι η μέθοδος του «ακορντεόν» μας κουράζει και μας προκαλεί ανασφάλεια, «αλλά εξαρτάται από τον καθένα μας πότε θα ανακάμψουμε».

«Δεν μπορούμε να κουραστούμε πριν κουραστεί ο ιός», κατέληξε.

Αύξηση των ενεργών κρουσμάτων παρατηρήθηκε στην επικράτεια ενώ και η πίεση στο σύστημα Υγείας έχει περάσει σε φάση ήπιας αύξησης, ανέφερε -από πλευράς του- ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Γκίκας Μαγιορκίνης.

Στην Αττική τα μέτρα που έχουν ληφθεί φαίνεται ότι αρχίζουν να αποδίδουν, είπε, και τα αποτελέσματα θα τα δούμε σε περίπου 10 μέρες.

Τάση σταθεροποίησης παρατηρείται στη Θεσσαλονίκη, ενώ αναμένεται ήπια αύξηση νοσηλειών, σύμφωνα με τον κ. Μαγιορκίνη.

Ο αριθμός των νέων εισαγωγών με Covid-19 έχει σημειώσει αύξηση και αναμένεται να οδηγήσει σε ήπια αύξηση των εισαγωγών στις ΜΕΘ μέσα στις επόμενες 1-2 εβδομάδες, δήλωσε ο καθηγητής.

Kαθημερινά αυξάνονται τα τεστ για την ανίχνευση της covid-19 που διεξάγονται στη χώρα, τόσο τα rapit test, όσο και τα μοριακά, PCR test, ανέφερε κατά την ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας ο αναπληρωτής υπουργός υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης.

Μάλιστα, όπως είπε, από αρχές Φεβρουαρίου και μέχρι σήμερα έχουν αυξηθεί κατά 84% τα PCR test σε σχέση με τον Ιανουάριο.

Σχετικά με την αξιοπιστία των rapit test και απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο επίκουρος καθηγητής επιδημιολογίας και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων Γκίκας Μαγιορκίνης, είπε ότι “δεν έχουν κάποιο μειονέκτημα, αντιθέτως το γεγονός ότι κάποιος θα πάρει το αποτέλεσμα σε 15 λεπτά, με συνέπεια να τροποποιηθεί η συμπεριφορά του άμεσα, το κέρδος είναι τεράστιο”. Μάλιστα τα χαρακτήρισε “υπερ-όπλο” στη φαρέτρα των επιστημόνων που βοηθάει στην βελτίωση της επιδημιολογικής κατάστασης.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ