today-is-a-good-day
19.1 C
Athens

Xαρά εκφράζει η Αυστρία για το ευρωπαϊκό πιστοποιητικό εμβολιασμού, που πρότεινε η Ελλάδα

“Είμαι πολύ χαρούμενη που η Ελλάδα υπέβαλε την πρόταση για ένα ενιαίο ευρωπαϊκό πιστοποιητικό εμβολιασμού κατά του κορωνοϊού, πρόταση την οποία η Αυστρία ήταν μία από τις πρώτες χώρες που την υποστήριξαν, καθώς η κινητικότητα και τα ταξίδια είναι το κλειδί για να τονωθεί και πάλι η οικονομία μετά την ανάσχεση της πανδημίας”, δήλωσε η Αυστριακή υπουργός Καγκελαρίας αρμόδια για Ευρωπαϊκές Υποθέσεις Καρολίνε Έντσταντλερ, μετά τις σημερινές συνομιλίες της στη Βιέννη, με τον Έλληνα αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη.

Σύμφωνα με την ίδια, στο επίκεντρο των συνομιλιών βρέθηκε ο συντονισμός και η συνεργασία στην καταπολέμηση του COVID-19, και συμφωνήθηκε ότι ένας στενός συντονισμός και συνεργασία εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι απαραίτητα, ειδικά σε περιόδους κρίσης.

«Ο εμβολιασμός είναι το παιχνίδι αλλαγής στην πανδημία και υπολογίζουμε τώρα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για να διασφαλίσουμε ότι θα υπάρχει επάρκεια εμβολίων», ανέφερε, σημειώνοντας πως η εστίαση βρίσκεται τώρα στην έγκριση νέων εμβολίων.

Πρόσθεσε δε, ότι “τα εμβόλια των εταιρειών Johnson & Johnson, Novavax και Valneva έχουν καλές πιθανότητες να λάβουν έγκριση και ελπίζουμε ότι ο Eυρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων θα προχωρήσει σε πλήρη και μη γραφειοκρατική έγκριση”.

“Πρέπει να εξάγουμε διδάγματα από την κρίση και να γίνουμε πιο ανθεκτικοί και γρηγορότεροι στις πανευρωπαϊκές απαντήσεις. Το λέω ειλικρινά: Προς το παρόν, κανείς δεν μπορεί να είναι ικανοποιημένος με το πώς συμβαίνουν τα πράγματα όταν σκεφτόμαστε τις παραδόσεις εμβολίων”, παρατήρησε η Καρολίνε Έντσταντλερ.

Ένα άλλο θέμα των συνομιλιών ήταν η Διάσκεψη για το Μέλλον της Ευρώπης, για την οποία “η Αυστρία ανέκαθεν υποστήριζε ότι πρέπει να ξεκινήσει το συντομότερο δυνατό, και στην Ελλάδα βρήκα από την αρχή έναν υποστηρικτή και εταίρο”, τόνισε η Καρολίνε Έντσταντλερ.

Η ίδια ανέφερε ότι θέμα των συνομιλιών με τον Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη, ήταν επίσης “η καταπολέμηση της παράνομης μετανάστευσης”, σημειώνοντας ότι «πρόκειται για τη δημιουργία ενός πανευρωπαϊκού συστήματος ασύλου, το οποίο χρειαζόμαστε επειγόντως. Μόνο εάν προστατεύσουμε αποτελεσματικά τα εξωτερικά σύνορα μπορεί να υπάρξουν ανοιχτά εσωτερικά σύνορα. Χρειαζόμαστε μία Ευρώπη που μιλά με μία φωνή”.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ