Ουχάν: Επιστροφή σχεδόν στην κανονικότητα την παραμονή του Σεληνιακού Νέου Έτους

ΑΠΕ

Οι δρόμοι της Ουχάν στην κεντρική Κίνα ήταν γεμάτοι κόσμο αυτή την εβδομάδα, με τους κατοίκους να κάνουν τις τελευταίες προετοιμασίες τους για το Σεληνιακό Νέο Έτος, αφήνοντας πίσω τους μια χρονιά που σημαδεύτηκε από την πανδημία του κορονοϊού με χιλιάδες νεκρούς.

Η επιδημία, που ξέσπασε στην Ουχάν στα τέλη του 2019, οδήγησε τις αρχές στο να επιβάλουν καθεστώς απόλυτης καραντίνας από τα τέλη Ιανουαρίου έως τις αρχές Απριλίου πέρυσι, με τα νοσοκομεία να γεμίζουν με ασθενείς και ετοιμοθάνατους.

Καθώς πλησιάζει το Σεληνιακό Νέο Έτος, τα πράγματα στην Ουχάν, που σε γενικές γραμμές είναι ελεύθερη από κρούσματα Covid-19 εδώ και μήνες, έχουν σχεδόν επιστρέψει στην κανονικότητα, καθώς οι κάτοικοι έσπευσαν για τις αγορές της τελευταίας στιγμής σε τρόφιμα και διακοσμητικά είδη για τις οικογενειακές γιορτές ενόψει της Χρονιάς του Βοδιού που ξεκινά αύριο, Παρασκευή.

«Είμαι χαρούμενος», δήλωσε ο 33χρονος Σονγκ Μπο που εργάζεται σε αυτοκινητοβιομηχανία. «Πέρυσι, μείναμε απλά σπίτι χωρίς να κάνουμε τίποτα…Φέτος, αν και πρέπει να φοράμε μάσκες, είναι πολύ καλύτερα».

Κάποιοι καταστηματάρχες ήταν επίσης αισιόδοξοι.

«Όταν η πόλη τέθηκε σε lockdown, δεν υπήρχε κανείς στον δρόμο», δήλωσε ο Λι Χονγκ Γκανγκ, που πουλά φαναράκια. «Τώρα οι δουλειές ανοίγουν και πάλι και είμαι ικανοποιημένος με τις πωλήσεις».

Ωστόσο για τους εμπόρους στις αγορές νωπών προϊόντων, όπως η Γου Σιουχόνγκ, οι επιπτώσεις της καραντίνας συνεχίζουν να είναι αισθητές.

Οι ημερήσιες πωλήσεις στο κατάστημα της Γου, που πουλά ξηρούς καρπούς, έχουν μειωθεί στο ήμισυ φέτος από το συνηθισμένο επίπεδο των 40.000 γιουάν (6.200 δολαρίων) ενόψει της γιορτής για το Σεληνιακό Νέο Έτος. «Είναι λυπηρό», είπε η ίδια. «Αυτή η χρονιά είναι τόσο τρομερή. Είχαμε 10 υπαλλήλους αλλά φέτος μπορούμε να τα καταφέρουμε στο κατάστημα με τέσσερις».