today-is-a-good-day
19.2 C
Athens

Το mega deal της ΔΕΗ, οι επενδύσεις της 3K, οι ζημιές της TUI και οι διαγωνισμοί καθαριότητας

  • Στην αύξηση της περιόδου χάριτος για τους servicers, από τους 24 έως και τους 36 μήνες για τις ανακτήσεις – δηλαδή για την επίτευξη των business plans -, συμφώνησαν χθες, σύμφωνα με πληροφορίες, οι διοικήσεις των τραπεζών και το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης. Η αύξηση αποφασίστηκε, καθώς δεν είναι σαφές πότε θα αρχίσει και πάλι η διενέργεια πλειστηριασμών. Κατά άλλα, οι βελτιώσεις του προγράμματος Ηρακλής ΙΙ, έχουν κλειδώσει. Θα έχει διάρκεια 18 μήνες και μέσω αυτού θα γίνουν τιτλοποιήσεις €30 δισ., με τις εγγυήσεις του ελληνικού δημοσίου να διαμορφώνονται στα €12 δισ. Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου θα έχουν σταλεί προς έγκριση στις αρμόδιες αρχές (Ε.Ε, ΤτΕ) όλα τα νομικά κείμενα, ώστε μέχρι το τέλος Μαρτίου να δοθεί το πράσινο φως από την DGComp και να ξεκινήσει το νέο πρόγραμμα στις 11 Απριλίου.
  • Νέα αύξηση μετοχικού κεφαλαίου δρομολογεί η AVE που προσπαθεί να βάλει σε μια τάξη τα ασυμμάζευτα. H εταιρεία στοχεύει να αναδιαρθρώσει το χαρτοφυλάκιό της, ενώ στο ίδιο πλαίσιο ανακοίνωσε απόσχιση του κλάδου δραστηριότητας του Allou Fan Park, ενώ έπεται συνέχεια με αποεπενδύσεις σε κλάδους που δραστηριοποιείται. Στόχος της εισηγμένης είναι να «μαζέψει» τις ζημιές της και να σχεδιάσει το αύριο με μεγαλύτερη ευελιξία. Άλλωστε σε αυτή την κατεύθυνση κινείται και η ΑΜΚ, ενώ υπάρχουν πληροφορίες πως έρχεται και νέο ομολογιακό.
  • Άνοιξε τα φτερά της η 3K Investments και σχεδιάζει επενδύσεις σε Ελλάδα και εξωτερικό. Μετά την απόκτηση του 5% της Παπουτσάνης η εταιρεία σκανάρει και άλλες εισηγμένες, ενώ οι επενδύσεις του 2021 αναμένεται να ξεπεράσουν το 1 εκατ.ευρώ. Στο ραντάρ της βρίσκονται εταιρείες και στο εξωτερικό, με τις Βαλκανικές αγορές να κερδίζουν μέχρι στιγμής τις προτιμήσεις. Μακροπρόθεσμος στόχος; Η εταιρική διακυβέρνηση και το χαμηλό ρίσκο θα πορευτεί και το 2021.
  • Σήμερα αναμένεται να κλείσει το mega deal της ΔΕΗ με την RWE, καθώς με αυτό το σκοπό έχει συγκληθεί το Διοικητικό Συμβούλιο. H συμφωνία πρόκειται να εγκριθεί πανηγυρικά από το ΔΣ και έτσι ανοίγει ο δρόμος για κοινό σχήμα, όπου θα ενταχθούν φωτοβολταϊκά συνολικής ισχύος 2 GW. Στο νέο σχήμα η μοιρασιά θα είναι ως εξής: η ΔΕΗ θα κατέχει το 49% και οι Γερμανοί το 51%. Πληροφορίες αναφέρουν πως επόμενο στοίχημα της διοίκησης Στάσση είναι η έξοδος στις αγορές, μιας και πιστοληπτικά η εταιρεία έχει ικανοποιητικό προφίλ. Μέσω της έγκρισης της συμφωνίας θα ανοίξει ο δρόμος για μεγάλες επενδύσεις, ενώ το νέο σχήμα αρχίζει με χαρτοφυλάκιο ύψους 1 δις ευρώ.
  • Εντωμεταξύ ανησυχία προκαλεί η διεύρυνση των ζημιών που ανακοίνωσε η TUI για το α΄ τρίμηνο της χρήσης 2021, με την εταιρεία να σπεύδει να καθησυχάσει το επενδυτικό κοινό ανακοινώνοντας ότι η ζήτηση για το καλοκαίρι του 2021 θα είναι ισχυρή, παρά τις αβεβαιότητες που προκαλεί η πανδημία.
  • Ευρύτερες ανακατατάξεις αναμένονται στο Χρηματιστήριο, καθώς από τις λίγες εταιρείες που «κινούνται» είναι οι ενεργειακές. Όπως αναφέρουν παράγοντες της αγοράς αναμένεται να εισρεύσουν στα ταμεία εισηγμένων σημαντικά πακέτα ρευστού, από ξένους επενδυτικούς οίκους και επενδυτές, οι οποίοι βλέπουν ανάπτυξη του κλάδου. Οι αλλαγές πακέτων μετοχών, δεν αφορά μόνο τις μεγάλες εταιρείες αλλά και μικρότερες που αναμένεται να επενδύσουν στον κλάδο
  • Ούριος άνεμος για την εταιρεία Μύλοι Λούλη που κερδίζει το στοίχημα για επέκταση στη Βουλγαρία. Η εταιρεία εγκαινίασε βιομηχανική μονάδα άλεσης αλεύρων στην πόλη General Tosnevo, και δημιουργήθηκαν έσοδα 6 εκατ. ευρώ για τη μητρική. Μάλιστα η εταιρεία επεξεργάστηκε 20.000 τόνους σίτου. Το μέλλον; Επέκταση στην αγορά των Βαλκανίων
  • Πωλητήριο έχει βάλει η ΕΤΑΔ, σε ακίνητα της Αθήνας, κάποια από τα οποία κρίνονται ως επενδυτικές ευκαιρίες, αφού το ελάχιστο τίμημα που απαιτείται κυμαίνεται από 31.000 έως 35.000 ευρώ. Η χαμηλή τιμή προφανώς επηρεάζεται από την κατάρρευση του airbnb και δεν συνάδει με τη θέση των διαμερισμάτων στο κέντρο της Αθήνας, δηλαδή την περιοχή του Κεραμεικού και το Σταθμό Λαρίσης.
  • Εντωμεταξύ ιδιαίτερο ενδιαφέρον δείχνει η αγορά για τον ανοικτό διαγωνισμού για την παροχή υπηρεσιών καθαριότητας στα ΕΛΤΑ της Αττικής.  Η ένδεια που προκαλεί η παρατεταμένη καραντίνα του κορωνοϊού κινητοποίησε όλες τις μεγάλες εταιρίες του χώρου.  Η σύμβαση έχει διάρκεια ενός έτους, με μονομερές δικαίωμα των ΕΛΤΑ για ένα
    έτος ακόμη, και ο προϋπολογισμός  είναι  1.984.000,00 (πλέον ΦΠΑ 24%) με το δικαίωμα προαίρεσης. Μικρότερο διαγωνισμό καθαριότητας ύψους 676,6 χιλ ευρώ ολοκλήρωσε πρόσφατα  και ο ΕΦΚΑ, χωρίς να έχει γίνει ακόμα γνωστό το όνομα του αναδόχου.
  • Ιδιαίτερη ικανοποίηση επικρατεί στο Μέγαρο Μαξίμου για την πρωτοβουλία του υπουργείου Εξωτερικών και ειδικότερα του υφυπουργού Κώστα Βλάση για την Ελληνική γλώσσα. Το βίντεο στο οποίο συμμετέχει ο πρωθυπουργός έγινε ήδη viral και τα κεντρικά ΜΜΕ αφιέρωσαν αρκετό χρόνο στην προβολή μιας θετικής, ευχάριστης δράσης για τη χώρα και την κυβέρνηση.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ