today-is-a-good-day
23.5 C
Athens

Β.Μεϊμαράκης: Η ΕΚΤ να σταθεί αρωγός στα κράτη-μέλη της Ε.Ε.

Για τις δράσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας εν μέσω της πανδημίας, μίλησε στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις Βρυξέλλες, ενώπιον της προέδρου της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, με την οποία είχε και μια σύντομη συνομιλία, ο αντιπρόεδρος της ΚΟ του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος και επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας της ΝΔ στο ΕΚ, Βαγγέλης Μεϊμαράκης.

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, ο κ. Μεϊμαράκης επισήμανε ότι στην πρωτοφανή κρίση του νέου κορωνοϊού, η ΕΚΤ ανταποκρίθηκε με «γρήγορες και δραστικές πρωτοβουλίες, οι οποίες έδωσαν την απαραίτητη ρευστότητα στα κράτη-μέλη για να στηρίξουν τις οικονομίες τους, τους αδύναμους, τους μικρομεσαίους και τις θέσεις εργασίας».

Παράλληλα, ο κ. Μεϊμαράκης, αναφερόμενος στην επόμενη μέρα και τις προκλήσεις που έχει να αντιμετωπίσει η Ευρώπη, υπογράμμισε ότι «η ΕΚΤ πρέπει να επαναπροσδιορίσει το ρόλο της, προκειμένου να μην αποτελεί μόνο ένα εργαλείο σταθεροποίησης του πληθωρισμού και μείωσης των οικονομικών κραδασμών, αλλά να σταθεί αρωγός στα κράτη-μέλη της Ευρωζώνης».

Αναλυτικά η παρέμβασή του έχει ως εξής:

«Αγαπητοί συνάδελφοι,

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, από την ίδρυσή της μέχρι και σήμερα, δεν έχει ποτέ κληθεί να αντιμετωπίσει μια τέτοια πρωτοφανή κρίση σε υγειονομικό, κοινωνικό και πολιτικό επίπεδο, η οποία επηρεάζει συμμετρικά όλες τις εθνικές οικονομίες της ευρωζώνης.

Η πανδημία και η ολιστική επίδρασή της σε όλους τους τομείς της οικονομίας ανάγκασε τα κράτη-μέλη να προσαρμόσουν τη δημοσιονομική πολιτική τους, κάνοντας τους προϋπολογισμούς τους πιο δυναμικούς αλλά και τελικά να συμφωνήσουν στο ιστορικό Ταμείο Ανάκαμψης, ώστε να μπορέσουν να διασφαλίσουν ότι την επόμενη μέρα η Ευρώπη θα μπορεί να επιχειρεί, να καινοτομεί και να αναπτύσσεται.

Σε αυτή, λοιπόν, την πρωτοφανή κρίση, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων και ανταποκρίθηκε δεόντως με γρήγορες και δραστικές πρωτοβουλίες, τις οποίες και χαιρετίσαμε, κ. Λαγκάρντ, και οι οποίες έδωσαν την απαραίτητη ρευστότητα στα κράτη-μέλη, προκειμένου να στηρίξουν τις οικονομίες τους και ιδιαίτερα τους αδύναμους, τους μικρομεσαίους και τις θέσεις εργασίας.

Η επόμενη μέρα της πανδημίας φέρνει την Ευρώπη αντιμέτωπη με πολυάριθμες προκλήσεις. Η τέταρτη βιομηχανική επανάσταση με την πλήρη μετάβαση στην ψηφιακή εποχή, η πράσινη ανάπτυξη και οι βεβαρημένοι κρατικοί προϋπολογισμοί καλούν τώρα την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να επαναπροσδιορίσει το ρόλο της, προκειμένου να μην αποτελεί μόνο ένα εργαλείο σταθεροποίησης του πληθωρισμού και μείωσης των οικονομικών κραδασμών, αλλά να σταθεί στο πλευρό των κρατών-μελών της Ευρωζώνης για την επιτυχή μετάβασή τους στη νέα αυτή εποχή».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ