today-is-a-good-day
19 C
Athens

Η διπλωματική κινητικότητα της Αθήνας και οι πρωτοβουλίες του Κ.Μητσοτάκη

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι παρασκηνιακές διεργασίες σε Αθήνα, Λευκωσία, Άγκυρα, Βρυξέλλες και Νέα Υόρκη, για την επανέναρξη των διερευνητικών επαφών Ελλάδος-Τουρκίας, αλλά και το Κυπριακό, υπό το πρίσμα της πενταμερούς διάσκεψης, στο πλαίσιο του ΟΗΕ.

Του Κώστα Πασίση

Μεγάλο ζητούμενο σε αυτή τη διεθνή διπλωματική κινητικότητα η διερεύνηση των περιθωρίων συνεννόησης μεταξύ Ελλάδας-Κύπρου-Τουρκίας για να επέλθει η ηρεμία στην Ανατολική Μεσόγειο και ότι συνεπάγεται για τις εξελίξεις σε οικονομικό επίπεδο που επιδιώκουν οι μεγάλοι «παίχτες» στη γεωπολιτική «σκακιέρα».

Η κυβέρνηση σε αυτές τις άτυπες συνομιλίες προσέρχεται με χαμηλές προσδοκίες. Και έχοντας προηγουμένως ξεκαθαρίσει σε «συμμάχους» και «γείτονες», ότι το μοναδικό θέμα που θα συζητήσει είναι η υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ.

Ειδικά για τον επικείμενο 62 γύρο των διερευνητικών επαφών ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε χθες στη Λευκωσία ότι «η Αθήνα προσέρχεται με ετοιμότητα και μηδενική αφέλεια»…

Έμπειρος διπλωμάτης μιλώντας στο thepresident.gr, επισημαίνει με νόημα ότι η Τουρκία, συμφώνησε να καθίσει στο τραπέζι των συζητήσεων περισσότερο για να στείλει ένα θετικό επικοινωνιακό μήνυμα προς τη Δύση.

Η Ελλάδα θέλει να κερδίσει χρόνο και να θωρακιστεί περαιτέρω διπλωματικά και αμυντικά και η Τουρκία, να βάλει στις «καλένδες» το θέμα των ευρωπαϊκών κυρώσεων σε βάρος της.

Μέσα σε αυτό το τοπίο ο Κυριάκος Μητσοτάκης μετέβη χθες στην Λευκωσία όπου και συναντήθηκε με τον Κύπριο πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη.

Οι δυο ηγέτες στις κοινές δηλώσεις τους  πέρασαν το μήνυμα που ήθελαν, ενόψει της πενταμερούς διάσκεψης, που πιθανότατα τα πραγματοποιηθεί εντός Μαρτίου.

«Αθήνα και Λευκωσία μένουμε προσηλωμένοι στις αποφάσεις του ΟΗΕ. Αυτό είναι το συμφωνημένο και αποδεκτό πλαίσιο λύσης. Τη Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία με μία κυριαρχία, μια ιθαγένεια, μία διεθνή παρουσία και εξασφάλιση της εδαφικής ακεραιότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας».

Σε αυτές τις λίγες αράδες ο Κυριάκος Μητσοτάκης έδωσε το κοινό στίγμα Ελλάδας και Κύπρου για τη στάση που θα κρατήσουν στη πενταμερή.

Αυτή είναι και η «κόκκινη» γραμμή που καμία από τις δυο χώρες δεν μπορεί να παραβιάσει.

Η Τουρκία ως γνωστόν υποστηρίζει τη …λύση των δυο αυτόνομων κρατών, που απέχει παρασάγγας από τις ελληνικές θέσεις και τα σχετικά ψηφίσματα του ΟΗΕ.

Παράλληλα ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν είναι εγκλωβισμένος στο δόγμα της «Γαλάζιας Πατρίδας», που δεν αφήνει το παραμικρό περιθώριο συνεννόησης, ούτε  με την Ελλάδα, ούτε και με την Κύπρο.

Το έτερο ενδιαφέρον στοιχείο που προέκυψε από τις δηλώσεις Μητσοτάκη είναι ότι στις επικείμενες διαπραγματεύσεις, η Κυπριακή Δημοκρατία δεν θα προσέλθει ως ο φτωχός …συγγενής.

«Η Κύπρος δεν είναι μια ανοχύρωτη πολιτεία,. Έχει δίπλα της όλο τον Ελληνισμό, την Ε.Ε. αλλά και τη διεθνή κοινότητα. Έτσι θα πορευτούμε μέχρι να γίνει ξανά νησίδα ειρήνης, σταθερότητας και ευημερίας», υπογράμμισε ο Έλληνας Πρωθυπουργός.

Ωστόσο Αθήνα και Λευκωσία γνωρίζουν ότι στην πενταμερή σύνοδο θα υπάρξουν σκληρές διαπραγματεύσεις και ισχυρές πιέσεις για βήματα επίλυσης του Κυπριακού τα οποία με τη σειρά τους ενδέχεται να  ανοίξουν και αλλά εθνικά «κεφάλαια» και γενικότερα οι διαβουλεύσεις να μετατραπούν σε διπλωματικό θρίλερ…

Μητσοτάκης-Νετανιάχου: Συμφωνία για πράσινο διαβατήριο στον τουρισμό

Την ενίσχυση της στρατηγικής σχέσης Ελλάδας-Ισραήλ σηματοδοτεί η χθεσινή  επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Ισραήλ και η συνάντηση του με τον Μπέντζαμιν Νετανιάχου.

Η ατζέντα της συνάντησης ήταν ευρεία και περιελάμβανε τις διμερείς σχέσεις,  την άμυνα, τον τουρισμό και τις επενδύσεις.

Μητσοτάκης και Νετανιάχου συμφώνησαν σε «πράσινο διαβατήριο» για τον Τουρισμό και τους Ισραηλινούς που θα επισκεφθούν τη χώρα μας, μετά την καραντίνα.  Ενώ, η Ελλάδα θα συμμετάσχει και στις κλινικές δοκιμές  φαρμάκου  κατά του κορωνοϊού που παρασκευάζει το Ισραήλ.

Ο κ. Μητσοτάκης συνοδευόταν από τους υπουργούς  Νίκο Δένδια, Χάρη Θεοχάρη, τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Χρήστο Ταραντίλη,  τη διευθύντρια του διπλωματικού γραφείου Ελένη Σουρανή και τον τον γ.γ. του πρωθυπουργού, Γρηγόρη Δημητριάδη.

Ειδικά η παρουσία του τελευταίου ήταν κομβικής σημασίας καθώς ο κ. Δημητριάδης, από τους πλέον έμπιστους συνεργάτες του Πρωθυπουργού, θα παρακολουθεί στενά όλο το «πακέτο» των τουριστικών project που θα γίνουν στην Ελλάδα, στο πλαίσιο της συμφωνίας για τον Τουρισμό.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ