today-is-a-good-day
14.5 C
Athens

Το στοίχημα του εμβολιασμού και οι προτεραιότητες της κυβέρνησης

Η προμήθεια επαρκούς αριθμού εμβολίων και το πιστοποιητικό εμβολιασμού είναι οι βασικές  προτεραιότητες αυτή την περίοδο του Κυριάκου Μητσοτάκη ο οποίος «τρέχει» να «φρενάρει» τον κορωνοϊό, με τείχος ανοσίας προτού η κατάσταση ξεφύγει του ελέγχου, με οδυνηρές επιπτώσεις στο υγειονομικό σύστημα της χώρας…

Του Κώστα Πασίση

Προς αυτή την κατεύθυνση κινείται  η κοινή επιστολή προς την Ευρωπαϊκή Ένωση για τα εμβόλια, που έστειλαν ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ο Αυστριακός Καγκελάριος, Σεμπάστιαν Κουρτς και οι Πρωθυπουργοί Τσεχίας και Δανίας, Αντρέι Μπάμπις και Μέτε Φρέντρισκεν.

Στην επιστολή τονίζεται μεταξύ άλλων η ανάγκη να εκκινήσει εγκαίρως ο διάλογος με τους παραγωγούς των επόμενων εμβολίων που θα εγκριθούν στην Ε.Ε., ώστε να μην επαναληφθούν τα γνωστά προβλήματα.

Προηγουμένως, τα προγνωστικά μοντέλα των ειδικών σήμαναν ηχηρό καμπανάκι στο Μαξίμου, επειδή «βλέπουν» να έρχεται επιδείνωση της επιδημιολογικής εικόνας της χώρας.

Μεγαλύτερο «πονοκέφαλο» στους ειδικούς προκαλούν οι μεταλλάξεις του ιού και περισσότερο του στελέχους από τη Βρετανία, που εμφανίζεται να έχει υψηλή μεταδοτικότητα.

Παράλληλα η λοιμωξιολόγοι μελετούν και το πως προέκυψε το τελευταίο χάος στην Πορτογαλία, όπου την προηγούμενη χρονιά η κατάσταση ήταν υπό έλεγχο. Και ο λόγος που γίνεται το «focus» στη χώρα της Ιβηρικής χερσονήσου, είναι για να μην περιέλθει και η Ελλάδα στην ίδια κατάσταση…

Εμβολιασμός και πιστοποιητικό

Η κατάσταση με τα εμβόλια παραμένει θολή, αλλά οι εξελίξεις είναι καταιγιστικές και οδηγούν την κυβέρνηση σε αλλαγή του σχεδιασμού.

Έτσι, μετά τα νέα δεδομένα από την AstraZeneca, οι πολίτες ηλικίας 60-64 ετών θα ξεκινήσουν να κάνουν το εν λόγω εμβόλιο, σε ειδικά κέντρα, από τις 12 Φεβρουαρίου. Και αυτό ήταν το καλό νέο της χθεσινής ημέρας.

Όπως εξήγησε ο  ο γ.γ. πρωτοβάθμιας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, το εμβόλιο της AstraZeneca θα προστεθεί δίπλα από το σύστημα εμβολιασμού που ήδη λειτουργεί.

Πέρα, όμως από τα προβλήματα που υπάρχουν με την προμήθεια εμβολίων από την Ευρωπαϊκή Ένωση που τα έκανε ολίγον …μπάχαλο, το υπουργείο Υγείας βρίσκεται αντιμέτωπο και με την άρνηση πολλών νοσηλευτών, να κάνουν το εμβόλιο.

Ένα πρόβλημα που η κυβέρνηση ευελπιστεί να επιλύσει, μέσω μιας  στοχευμένης  ενημέρωσης.

Να σημειώσουμε ότι στο παρασκήνιο έχει αρχίσει να συζητείται και το ενδεχόμενο του υποχρεωτικού εμβολιασμού των υγειονομικών υπαλλήλων.

Ένα υπαρκτό σενάριο, αλλά όπως επισημαίνουν αρμόδιοι κυβερνητικοί παράγοντες σε αυτή τη φάση δεν τίθεται τέτοιο ζήτημα.

Για τον Κυριάκο Μητσοτάκη, το θέμα του πιστοποιητικού εμβολιασμού για τον covid 19 παραμένει ενεργό και οι εξελίξεις δικαιώνουν την πρωτοβουλία του, παρά τις διαφωνίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ)

Επί παραδείγματι η  Σουηδία ανακοίνωσε ότι σκοπεύει να εκδώσει ένα «ψηφιακό πιστοποιητικό εμβολιασμού». Το ίδιο έγινε και με την Δανία.

Σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg οι Ηνωμένες Πολιτείες  θα διαθέτουν και ψηφιακά το πιστοποιητικό εμβολιασμού COVID-19.

Μελλοντικά, η χρήση του πιστοποιητικού θα χρησιμοποιείται για την είσοδο όσων έχουν κάνει το εμβόλιο κατά του COVID-19 σε πτήσεις, συναθροίσεις και εκδηλώσεις.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ