today-is-a-good-day
21 C
Athens

Ιορδανία: Ξεκίνησαν να επιστρέφουν στα σχολεία οι μαθητές μετά από ένα χρόνο

Εκατοντάδες χιλιάδες μαθητές στην Ιορδανία επέστρεψαν χθες Κυριακή στα σχολεία τους έπειτα από σχεδόν ένα χρόνο που παρέμεναν κλειστά λόγω της πανδημίας του κορονοϊού, καθώς μειώνεται ο αριθμός των νέων, ημερήσιων κρουσμάτων στη χώρα.

Περισσότεροι από 773.000 μαθητές επιστρέφουν στις τάξεις τους αυτή την εβδομάδα, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του ιορδανικού υπουργείου Παιδείας. Τα σχολεία και τα πανεπιστήμια της χώρας είχαν κλείσει στα μέσα Μαρτίου προκειμένου να ανασχεθεί η εξάπλωση της covid-19.

Οι μαθητές των νηπιαγωγείων, των πρώτων τάξεων του δημοτικού και των τελευταίων τάξεων του λυκείου ήταν οι πρώτοι που επέστρεψαν στο σχολείο χθες, όπως και οι 28.000 μαθητές της υπηρεσίας του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες. Τα χριστιανικά σχολεία θα ανοίξουν σήμερα.

Στη συνέχεια αναμένεται να επιστρέψουν σταδιακά στα σχολεία τους ως τις 7 Μαρτίου 1,4 εκατομμύριο άλλοι μαθητές στην Ιορδανία, επεσήμαναν οι υπουργοί Παιδείας και Υγείας.

Η εθνική επιτροπή επιδημιολογίας έχει αναλάβει να εκτιμήσει, τις επόμενες δύο εβδομάδες, τις επιπτώσεις αυτής της επιστροφής στις τάξεις. Αν τα αποτελέσματα είναι οριστικά, τότε και οι υπόλοιποι μαθητές θα μπορέσουν να πάνε στο σχολείο, εξήγησε ένα μέλος της ο Μπασάμ Χιτζάουι.

“Η πτώση της καμπύλης συνέβαλε στην σταδιακή επιστροφή στην κανονική σχολική ζωή βάσει ενός αυστηρού υγειονομικού πρωτοκόλλου”, σημείωσε ο ίδιος.

“Είμαι υπέρ της δια ζώσης εκπαίδευσης διότι στην τάξη βλέπω αμέσως αν ο μαθητής παρακολουθεί”, δήλωσε ο Φάντι Ισμαήλ καθηγητής σχολείου στο Αμάν.

Ωστόσο κάποιοι μαθητές, όπως ο Χάλεντ αλ Κούρντι, είναι επιφυλακτικοί. “Φοβάμαι μήπως μεταδώσω τον ιό στους γονείς μου. Στην τηλεκπαίδευση τα μαθήματα βιντεοσκοπούνται και μπορώ να τα επαναλαμβάνω μέχρι να τα έχω εμπεδώσει”, εξήγησε ο 18χρονος μαθητής.

Η απόφαση για την επαναλειτουργία των σχολείων ελήφθη μετά τη μείωση των κρουσμάτων της covid-19 στην Ιορδανία τις τελευταίες εβδομάδες. Από τον Μάρτιο έχουν καταγραφεί 333.855 κρούσματα και 4.369 θάνατοι.

Ο εμβολιασμός κατά της covid-19 στη χώρα ξεκίνησε στις 13 Ιανουαρίου. Μέχρι στιγμής περισσότερο από 40.000 άνθρωποι έχουν λάβει την πρώτη δόση του εμβολίου.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ