today-is-a-good-day
21.4 C
Athens

Nord Stream 2: Άρχισαν οι εργασίες με την τοποθέτηση σωλήνων του αγωγού στα χωρικά ύδατα της Δανίας

Οι εργασίες κατασκευής του αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream 2 μεταξύ της Ρωσίας και της Γερμανίας ξανάρχισαν το Σάββατο στα χωρικά ύδατα της Δανίας, έπειτα από μια προπαρασκευαστική φάση σχεδόν δύο εβδομάδων, ανακοίνωσε η εταιρία Nord Stream 2.

Το ρωσικό πλοίο τοποθέτησης υποθαλάσσιων αγωγών Fortuna “που είχε αρχίσει εργασίες στις 24 Ιανουαρίου, επανεκκίνησε, έπειτα από επιτυχείς δοκιμές, το Σάββατο τη συνέχιση της τοποθέτησης σωλήνων του αγωγού”, αναφέρει η εταιρία σε σύντομη ανακοίνωση.

“Όλες οι εργασίες διεξάγονται σύμφωνα με τις ληφθείσες άδειες”, υπογραμμίζει η ανακοίνωση.

Στις αρχές Δεκεμβρίου, οι εργασίες για τον Nord Stream 2, υποθαλάσσιο αγωγό σύνδεσης μήκους 1.200 χιλιομέτρων και έργο προϋπολογισμού άνω των 9 δισεκατομμυρίων ευρώ, επαναλήφθηκαν στα χωρικά ύδατα της Γερμανίας, μετά την αναστολή τους επί σχεδόν έναν χρόνο λόγω των αμερικανικών κυρώσεων.

Ο Nord Stream είχε λάβει άδεια από τις αρχές τις Δανίας να επαναλάβει τις εργασίες στα χωρικά της ύδατα από τις 15 Ιανουαρίου.

Ωστόσο ο φορέας εκμετάλλευσης είχε επικαλεστεί μια “προπαρασκευαστική” φάση πριν από την επανάληψη των εργασιών, λόγω και της αβεβαιότητας που συνδεόταν με τη μεταβίβαση της εξουσίας στις ΗΠΑ μεταξύ του απερχόμενου προέδρου Ντόναλντ Τραμπ και του διαδόχου του Τζο Μπάιντεν.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και αρκετές ευρωπαϊκές χώρες όπως η Πολωνία βλέπουν ήδη με κακό μάτι αυτόν τον νέο αγωγό φυσικού αερίου, ο οποίος θα διπλασιάσει τον Nord Stream 1 που ήδη λειτουργεί, θεωρώντας ότι ο νέος αγωγός θα αυξήσει την εξάρτηση της Γερμανίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης από το ρωσικό φυσικό αέριο και σε τελική ανάλυση από τη Μόσχα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ