Η εθελούσια στα ΕΛΤΑ, η γκρίνια για την Ολυμπία Οδό και οι προοπτικές για τις Ελληνικές Τράπεζες

  • Θετικά, όπως όλα δείχνουν, είναι τα αποτελέσματα για την εταιρία «ΣΙΔΜΑ Μεταλλουργική» που προέκυψε μετά την απορρόφηση της Μπήτρος Μεταλλουργική από την ΣΙΔΜΑ. Μάλιστα η νέα εταιρεία έχει καταφέρει ήδη να ενσωματώσει το πελατολόγιο της Μπήτρος και καταγράφει ικανοποιητικές πωλήσεις. Η διοίκηση της εταιρείας θέτει συνεχώς νέους στόχους.Ειδικότερα, ο στόχος της αυτήν την περίοδο είναι η επέκταση στην αγορά των Βαλκανίων και η κυριαρχία στην Ελλάδα. Με την ελπίδα ότι άμεσα θα υπάρξει ανάκαμψη του κατασκευαστικού κλάδου η εταιρεία βλέπει να έρχονται καλύτερες μέρες και στον κλάδο του χάλυβα. Σε ό,τι αφορά στα δάνεια ύψους 125 εκατ. ευρώ, η διοίκηση της Μπήτρος Μεταλλουργική είναι σε συνεχείς διαβουλεύσεις με τις τράπεζες, και μέσα στο 2021 ξεκινά η υλοποίηση του σχεδίου αναδιάρθρωσης που έχει συμφωνηθεί με τις πιστώτριες.
  • Με τις κεραίες τεντωμένες βρίσκονται αμερικανικές εταιρείες παροχής νομικών συμβουλών, κτηματομεσιτικοί οίκοι και νομικά πρόσωπα που ασχολούνται με τις χρηματοδοτήσεις… Ψάχνουν για συμφέρουσες επενδύσεις στην ελληνική αγορά ακινήτων. Η Cushman & Wakefield, η Hinshaw & Culbertson, η Renovo και η Granite Greece, είναι τέσσερις εταιρείες που έχουν βάλει στα ραντάρ τους την ελληνική αγορά χρηματοδοτήσεων και real estate. Θα γίνει το deal ή θα μείνουν στο monitoring
  • Φουντώνει και πάλι το ενδιαφέρον για τον ΔΕΔΔΗΕ αφού νέοι μνηστήρες ακούγονται πως θα κάνουν την εμφάνισή τους. Και μάλιστα όχι ότι και ότι… πρόκειται για πολυεθνικές εταιρείες που προσεγγίστηκαν στην πρώτη φάση από την Goldman Sachs, η οποία προσέγγισε για την ιδιωτικοποίηση του ΔΕΔΔΗΕ περίπου 70 funds και εταιρείες. Και μπορεί να μην ήταν από αυτές τις εταιρείες που απάντησαν θετικά, όμως ακούγεται πως θα κάνουν το προσεχές διάστημα το μεγάλο βήμα.
  • Επιμένει στα γαλανόλευκα η Andriaki Shipping,του Ομίλου Γουλανδρή. Σε πρόσφατη σύσκεψη που είχαν στελέχη της εταιρείας αποφάσισαν να στηρίξουν την ελληνική σημαία. Υπήρχαν βέβαια και αντίθετες γνώμες και αυτοί που ήθελαν μεταφορά σημαίας στα δεξαμενόπλοια, σε πιο φορολογικά φιλικά κράτη…Υπερίσχυσε ομως το ελληνικό ένστικτο, και έτσι οκτώ από τα εννέα δεξαμενόπλοια κρατούν ακόμη την ελληνική σημαία.
  • Περαιτέρω ράλι και περιθώριο ανόδου στις τραπεζικές μετοχές από 54% έως 70% βλέπει η Euroxx για τις ελληνικές τράπεζες. Το περιβάλλον είναι δύσκολο, αλλά η θετική πορεία δεν είναι αδύνατον να επιτευχθεί, λένε οι αναλυτές της. Σε ό,τι αφορά τις τιμές στόχους, δίνει για την Εθνική €3,4 (από €2,5 πριν), για τη Eurobank €0,88 (από €0,75 πριν), για την Alpha Bank €1,25 (πριν €0,9) και για την Πειραιώς μειώνει στα €1,45 από €1,55.
  • Δεύτερες σκέψεις στη λεγόμενη φιλελεύθερη πτέρυγα του Μεγάρου Μαξίμου έχει προκαλέσει το γενναιόδωρο πρόγραμμα εθελούσιας εξόδου στα ΕΛΤΑ, που προβλέπει γενναίες αποζημιώσεις σε όσους αποχωρήσουν, μαζί με πρόσθετα προνόμια. Πολλοί είναι αυτοί που αντιδρούν στο  πρόγραμμα αυτό λέγοντας, ότι δεν μπορεί να επιβραβεύουμε με 100 χιλιάδες Ευρώ δημοσίους υπαλλήλους που δεν τους άγγιξε η κρίση. Ειδικά μέσα σε μια τέτοια συγκυρία όπου η πλειοψηφία της μεσαίας τάξης προσπαθεί να επιβιώσει με 534 Ευρώ.
  • Γκρίνια στο υπουργείο Υποδομών μαθαίνω ότι έχει προκαλέσει η διαφημιστική καμπάνια της Ολυμπίας Οδού η οποία αφορούσε κυρίως σελίδες που στοχοποιούν την κυβέρνηση και λιβανίζουν τον ΣΥΡΙΖΑ. Μου λένε μάλιστα ότι κάποιοι ισχυρίζονται ότι το timing της καμπάνιας δεν είναι άσχετο με την επανεμφάνιση του Γ.Σουφλιά και την διαφοροποίησή του από την κυβερνητική γραμμή στην παιδεία.