today-is-a-good-day
19.1 C
Athens

Έ.Αχτσιόγλου: Εξελίσσεται μια προδιαγεγραμμένη πορεία ύφεσης και μαρασμού

Έφη Αχτσιόγλου

“H εικόνα που δίνει η κυβέρνηση είναι αυτή ενός παρακολουθητή των εξελίξεων. Αντιλαμβάνεται τον ρόλο της περισσότερο ως χειριστή ενός διακόπτη, του λοκ-ντάουν, χωρίς κανέναν σχεδιασμό, κανέναν έλεγχο και καμία πρόληψη” τόνισε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Έφη Αχτσιόγλου για την εξέλιξη της πανδημίας. Στο πλαίσιο της ομιλίας της επί του νομοσχεδίου με τις ρυθμίσεις για την αντιμετώπιση της πανδημίας και την απογραφή του 2021, και μιλώντας για την οικονομία, είπε ότι “εξελίσσεται μια προδιαγεγραμμένη πορεία ύφεσης και μαρασμού. Η μη ουσιαστική στήριξη νοικοκυριών, επιχειρήσεων και εργαζομένων οδήγησε σε τεράστια ύφεση – τη μεγαλύτερη στην Ευρώπη – και απώλεια εισοδήματος”. […] Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις ασφυκτιούν από τη σώρευση χρεών και έχουν τεράστια αβεβαιότητα. Ήδη ξεκίνησαν τα λουκέτα στην εστίαση, όπου εργάζονται σχεδόν 400.000 άτομα” είπε η κα Αχτσιόγλου.

Αναφερόμενη στο νομοσχέδιο σημείωσε ότι «έχει μερικές εύλογες αλλά εντελώς ανεπαρκείς ρυθμίσεις. Αντανακλά την απόφαση της κυβέρνησης να συνεχίσει ακριβώς την ίδια πολιτική που είχε το 2020», ενώ για την κρατική χρηματοδότηση της Aegean υπογράμμισε ότι «η θέση του ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι δεν μπορεί να γίνει χωρίς όρους: προστασία του δημοσίου συμφέροντος, απόκτηση μετοχών από το Δημόσιο και διασφάλιση των θέσεων εργασίας».

Μ. Κατρίνης

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Κινήματος Αλλαγής, Μιχάλης Κατρίνης είπε ότι “οι εργαζόμενοι αγωνιούν, οι επιχειρήσεις φυτοζωούν, το κράτος – ο δημόσιος τομέας – κλυδωνίζεται και η κυβέρνηση παρατηρεί και πελαγοδρομεί μεταξύ των ιδεολογικών της εμμονών, της αμηχανίας της και της πραγματικότητας”. Πρόσθεσε επίσης ότι η κυβέρνηση “σπεύδει να υιοθετήσει τις προτάσεις του ΣΕΒ για αύξηση του πλαφόν για τις επιδοτήσεις παγίων δαπανών από 3 εκατ. ευρώ σε 10 εκατ. ευρώ, δηλαδή, υψηλότερα ποσά σε λιγότερες επιχειρήσεις”. Παράλληλα, αναφέρθηκε στις προτάσεις του Κινήματος Αλλαγής όπως είναι η αύξηση του ποσού της επιστρεπτέας στα 5,5 δισ. ευρώ και η μετατροπή των 3 πρώτων κύκλων της επιστρεπτέας σε 50% επιδότηση.

Β. Βιλιάρδος

Στην ομιλία του, ο βουλευτής της Ελληνικής Λύσης, Β. Βιλιάρδος είπε ότι η επερχόμενη απογραφή θα αποκαλύψει μια συρρίκνωση του ελληνικού πληθυσμού, ο οποίος αντικαθίσταται από αλλοδαπούς, ώστε να είναι η κοινωνία μας ευκολότερα ελεγχόμενη από τους δανειστές της. Είπε επίσης ότι η συλλογή στοιχείων από την απογραφή είναι πολύ πιθανόν να δρομολογηθεί προς τα ξένα funds που θα χειριστούν τους πλειστηριασμούς των ακινήτων των Ελλήνων. Για τη στήριξη της Aegean είπε ότι το ελληνικό κράτος συμμετέχει στις ζημίες της εταιρείας, χωρίς να έχει δικαίωμα συμμετοχής στα κέρδη της.

Αικ. Παπανάτσιου

Το νομοσχέδιο εισήχθη προς συζήτηση μέσα σε ένα κλίμα απαγόρευσης των συναθροίσεων είπε η εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ, Αικ. Παπανάτσιου: “Η κυβέρνησή σας επιχειρεί εν μέσω πανδημίας ολομέτωπη επίθεση στην κοινωνία και τα δικαιώματα ανέφερε η κα Παπανάτσιου λέγοντας χαρακτηριστικά: Από τη μία μεριά μας μιλάτε συνεχώς για μια έκτακτη συνθήκη και από την άλλη συνεχίζετε την απορρύθμιση της εργασίας και των δομικών χαρακτηριστικών της δημόσιας παιδείας. Με αφορμή τις δηλώσεις του υπουργού Ανάπτυξης για την εστίαση, ρώτησε τον κ. Σταϊκούρα εάν συμφωνεί.

Μ. Κομνηνάκα

Η αγορήτρια του ΚΚΕ, Μ. Κομνηνάκα είπε ότι το νομοσχέδιο συμπυκνώνει με τον πιο χαρακτηριστικό τρόπο “ότι τα μέτρα με τα οποία επιχειρεί να στηρίξει την οικονομία από τις συνέπειες της πανδημίας και της βαθιάς οικονομικής κρίσης που είναι σε εξέλιξη, δεν μεταφράζονται με τον ίδιο τρόπο για όλους […] Εκατομμύρια ζεστό χρήμα, αλλά και πληθώρα διευκολύνσεις κατευθύνονται στους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους και την ίδια ώρα πετάτε όσα ψίχουλα περισσεύουν στους αυτοαπασχολούμενους, μικρούς επαγγελματίες, φτωχούς αγρότες και τους ζητάτε με αυτά να είναι και ευχαριστημένοι”. Χαρακτηριστικά ανέφερε την “παχυλή επιδότηση” των 120 εκατομμυρίων ευρώ στην Aegean και από την άλλη τα διάφορα προσωρινού χαρακτήρα μέτρα που αναστέλλουν για λίγους μήνες οφειλές, όπως την παράταση για έναν μήνα της ημερομηνίας πληρωμής των επιταγών, οι οποίες, βέβαια, προστίθενται μαζί με άλλες τόσες και γίνονται χρέη, “που για χιλιάδες μικρούς επαγγελματίες της εστίασης, τα εμπορομάγαζα, άλλες μικρές επιχειρήσεις θα μετατραπούν σε οριστικό λουκέτο το αμέσως επόμενο διάστημα”,

Κλ. Γρηγοριάδης

Σε παρέμβασή του, ο βουλευτής του ΜέΡΑ25, Κλ. Γρηγοριάδης αναφέρθηκε στο πανσπουδαστικό συλλαλητήριο που εξελισσόταν εκτός κοινοβουλίου και επέκρινε την Αστυνομία για επίθεση στην “ουρά” των διαδηλωτών, που “δεν είχαν πετάξει ούτε ένα μπουκάλι νερό”.

Χρ. Μπουκώρος για ομιλία Βελόπουλου

Απάντηση στον πρόεδρο της Ελληνικής Λύσης για τη στάση των βουλευτών της ΝΔ στα εθνικά θέματα έδωσε ο αναπληρωτής κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Χρ. Μπουκώρος. “Για εμάς, η πιο ακέραιη μορφή πατριωτισμού είναι η έμπρακτη” και αυτό φάνηκε στον Έβρο, την ανατολική Μεσόγειο αλλά και στην ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων είπε ο κ. Μπουκώρος. Λένε να αναθεωρήσουμε εμείς τις συνθήκες “με τις όποιες έχουμε διαφωνίες και τις έχουμε εκφράσει, υπογραμμίσει και επισημάνει εγκαίρως και να ανοίξουμε την κερκόπορτα για άλλες αναθεωρήσεις; Έχει σκεφτεί κανείς τα αποτελέσματα;” ρώτησε ο κ. Μπουκώρος.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ