today-is-a-good-day
22.4 C
Athens

Πρωθυπουργός Νέας Ζηλανδίας: Δεν θα είμαστε ασφαλείς μέχρι να διανεμηθούν τα εμβόλια σε όλον τον πλανήτη

Η Νέα Ζηλανδία προειδοποίησε σήμερα κατά του “εμβολιαστικού εθνικισμού”, ο οποίος ίσως να καθυστερήσει τις διεθνείς παραδόσεις εμβολίων κατά της covid-19, αφού η ρυθμιστική αρχή της χώρας ενέκρινε υπό όρους τη χρήση του εμβολίου των Pfizer/BioNTech.

Η Νεοζηλανδή πρωθυπουργός Τζασίντα Άρντερν δήλωσε ότι αναμένει τα εμβόλια αυτά να φτάσουν στη χώρα στο τέλος Μαρτίου, όμως εξέφρασε την ανησυχία της για τις προσπάθειες περιορισμού των εξαγωγών.

“Ο κόσμος απλώς δεν μπορεί να αντέξει να συμβεί κάτι τέτοιο. Δεν θα είμαστε ασφαλείς μέχρι να υπάρξει διανομή (των εμβολίων κατά της covid-19) σε όλο τον πλανήτη”, τόνισε στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

“Οπότε είναι προς το συμφέρον όλων να δούμε τα εμβολιαστικά προγράμματα να ξεκινούν σε άλλες χώρες”, πρόσθεσε.

Με τις εμβολιαστικές εκστρατείες να έχουν ήδη ξεκινήσει σε δεκάδες χώρες, αυξάνεται η πίεση στην Άρντερν να αρχίσει ο εμβολιασμός και στη Νέα Ζηλανδία, αν και η χώρα έχει σχεδόν εξαλείψει τον κορονοϊό στο έδαφός της.

Η έγκριση υπό όρους του εμβολίου των Pfizer/BioNTech σημαίνει ότι η χώρα μπορεί να ξεκινήσει τις προετοιμασίες για την πρώτη φάση της εκστρατείας εμβολιασμού, εξήγησε η Άρντερν.

Πρώτοι θα εμβολιαστούν κατά της covid-19 οι πιο ευάλωτοι, ενώ οι υπόλοιποι πολίτες θα ακολουθήσουν μετά το δεύτερο μισό του έτους.

“Έχω δηλώσει ότι το 2021 είναι το έτος του εμβολίου. Πρόκειται για ένα ετήσιο πρόγραμμα το οποίο μόλις ξεκινάμε. Δεν γίνεται αγώνας για το ποιος θα είναι πρώτος, αλλά για να διασφαλίσουμε την ασφαλή και έγκαιρη πρόσβαση στα εμβόλια για όλους τους Νεοζηλανδούς”, υπογράμμισε η πρωθυπουργός.

Οι επικριτές της Άρντερν καταγγέλλουν ότι η Νέα Ζηλανδία έχει μείνει πίσω σε σχέση με τον υπόλοιπο κόσμο σε ό,τι αφορά τους εμβολιασμούς, αν και η ίδια η πρωθυπουργός είχε δηλώσει τον Νοέμβριο ότι η χώρα θα βρίσκεται πρώτη στη σειρά για να λάβει εμβόλια κατά της covid-19.

Η Άρντερν κάλεσε τους Νεοζηλανδούς να εμβολιαστούν κατά της covid-19 μόλις είναι διαθέσιμα τα εμβόλια.

“Φυσικά και θα εμβολιαστώ, τα μέλη της οικογένειάς μου θα εμβολιαστούν. Αλλά αυτή τη στιγμή δεν βρίσκομαι μεταξύ αυτών που έχουν προτεραιότητα”, τόνισε.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ