today-is-a-good-day
12.4 C
Athens

Οι ΗΠΑ επέκτειναν την ισχύ της συνθήκης New Start με την Ρωσία για πέντε χρόνια

Οι Ηνωμένες Πολιτείες επέκτειναν την συνθήκη New Start με την Ρωσία για πέντε χρόνια, ανακοίνωσε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Αντονι Μπλίνκεν. Η επέκταση της συνθήκης έχει ήδη υπογραφεί από την Μόσχα.

«Η επέκταση της ισχύος της συνθήκης New Start διασφαλίζει ότι έχουμε επαληθεύσιμα όρια στους ρωσικούς ICBM και SLBM (διηπειρωτικοί βαλλιστικοί πύραυλοι και βαλλιστικοί πύραυλοι εκτοξευόμενοι από υποβρύχια αντίστοιχα) και στα βομβαρδιστικά αεροσκάφη μέχρι τις 5 Φεβρουαρίου 2026».

Η κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν είχε ανακοινώσει τον περασμένο μήνα ότι θα επιδιώξει την επέκταση της ισχύος της συνθήκης, η οποία λήγει στις 5 Φεβρουαρίου.

«Καθώς συνεργαζόμαστε με την Ρωσία για την προώθηση των αμερικανικών συμφερόντων, θα εργασθούμε για να κάνουμε την Ρωσία υπόλογη για τις ανταγωνιστικές της ενέργειες και τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων , σε στενή συνεργασία με τους συμμάχους και τους εταίρους μας», επισημαίνεται στην ανακοίνωση του Αντονι Μπλίνκεν.

Αν και ο πρόεδρος των ΗΠΑ προβάλλει καθημερινά την υπογραφή των διαταγμάτων σχετικά με τα πρώτα μέτρα που λαμβάνει, η επέκταση της ισχύος της τελευταίας σημαντικής συνθήκης για τον έλεγχο των εξοπλισμών ανακοινώθηκε δύο ημέρες πριν από την εκπνοή της με μία απλή ανακοίνωση του υπουργού Εξωτερικών. Και αυτό, εν μέσω αύξησης της έντασης ανάμεσα στις δυτικές χώρες και την Μόσχα, μετά την σύλληψη και την καταδίκη σε φυλάκιση του Ρώσου αντιφρονούντα Αλεξέι Ναβάλνι, η οποία καταδικάσθηκε με δριμύτητα από την Ουάσινγκτον και τους Ευρωπαίους.

«Ο πρόεδρος Μπάιντεν έχει δεσμευθεί να προστατεύσει τους Αμερικανούς από τις πυρηνικές απειλές αποκαθιστώντας την ηγετική θέση των ΗΠΑ στον τομέα του ελέγχου των εξοπλισμών και της μη διάδοσης των πυρηνικών όπλων. Σήμερα, οι Ηνωμένες Πολιτείες κάνουν ένα πρώτο βήμα για την τήρηση της δέσμευσης αυτής με την επέκταση της ισχύος της συνθήκης New Start με την Ομοσπονδία της Ρωσίας για πέντε χρόνια», αναφέρει στην ανακοίνωσή του ο Αντονι Μπλίνκεν.

Η New Start υπεγράφη το 2010 και περιορίζει τα πυρηνικά οπλοστάσια της Ρωσίας και των ΗΠΑ στο ανώτατο όριο των 1.550 στρατηγικών πυρηνικών κεφαλών για την κάθε πλευρά, που μεταφράζεται σε μείωση κατά 30% σε σχέση με το ανώτατο όριο που είχε τεθεί το 2002. Περιορίζει επίσης στους 800 τους εκτοξευτές πυραύλων και τα στρατηγικά βομβαρδιστικά αεροσκάφη για την κάθε πλευρά. Αυτό που απομένει αρκεί για να καταστρέψει την Γη πολλές φορές.

Οι διαπραγματεύσεις για την επέκταση της ισχύος της New Start βρίσκονταν πρακτικά σε αδιέξοδο καθ’ όλη την προεδρία του Ντόναλντ Τραμπ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ