today-is-a-good-day
20.3 C
Athens

Mr. President: Ο διαγωνισμός της ΛΑΡΚΟ, η αποχώρηση του Τζεφ Μπέζος και οι σπατάλες της Aegean

  • Παλεύει να κρατηθεί σε μια… κλωστή η «Επίλεκτος». Από την μία πρέπει να βρει μια ισορροπία και να διαχειριστεί τις επιπτώσεις της πανδημίας, πράγμα που σημαίνει περικοπές στο κόστος λειτουργίας και διαπραγματεύσεις με προμηθευτές για να πάει πίσω τις πληρωμές. Από την άλλη όμως σχεδιάζει τα επόμενα βήματά της. Η κύρια δραστηριότητα της κλωστοϋφαντουργίας καταγράφει πτώση, όμως η θυγατρική Επίλεκτος Ενεργειακή σχεδιάζει να μπει στη βιομάζα. Να αναφέρουμε ότι η εισηγμένη έχει δραστηριότητα στην παραγωγή ενέργειας μέσω μονάδων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από φωτοβολταϊκά και βιοαέριο.
  • Αλλαγές γενικώς και ειδικώς αναμένεται να κάνουν στη Pasal Development και η αρχή θα γίνει με το όνομα μέσα στο Φεβρουάριο. Ο μεγαλομέτοχος Ηλίας Γεωργιάδης έδωσε την εντολή για μαζικές αλλαγές στον Κώστα Μαρκάζο. Όσο για το τι περιλαμβάνουν οι αλλαγές… επενδύσεις σε dark store, επέκταση στα logistics και στα έργα ΣΔΙΤ με κοινωνικά κτήρια. Επίσης, η διοίκηση της εισηγμένης στοχεύει σε θεμελίωση ενός νέου συστήματος εταιρικής διακυβέρνησης, στα πρότυπα σουηδικών εταιρειών…Απώτερος στόχος είναι η μετοχή να γίνει δελεαστική σε θεσμικούς και μικροεπενδυτές.
  • Ενδιαφέρον υπάρχει στη ΛΑΡΚΟ αλλά τελική συμφωνία όχι. Συγκεκριμένα, ναι μεν εκδηλώθηκε ενδιαφέρον από έξι σχήματα στη Λάρκο, όμως πηγές με γνώση του θέματος, εκτιμούν πως υπάρχει ακόμη πολύς δρόμος για την ολοκλήρωση του διαγωνισμού … Και γιατί αυτό; Η αιτία δεν είναι άλλη από τα υπέρογκα ποσά, τα οποία εκτιμάται ότι θα «βγάλουν» από τη μέση ορισμένους επενδυτές. Άλλοι πάλι βλέπουν τελική σύγκρουση Τέρνα Ενεργειακής και Μυτιληναίου, (και) με νομικές προεκτάσεις.
  • Ένα νέο «κεφάλαιο» μπορεί να χαρακτηριστεί η σύμβαση με την Space Hellas, αφού με κάθε βεβαιότητα θα ανοίξει τον δρόμο για την Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων. Φυσικά, ο απώτερος σκοπός είναι η δημιουργία μιας ομάδας εταιριών στο συγκεκριμένο project προκειμένου να υλοποιηθεί το Σύστημα Διαχείρισης Φάσματος. Το εν λόγω project εντάσσεται στον σχεδιασμό της διοίκησης της Επιτροπής για τον εκσυγχρονισμό και την αναδιοργάνωσή της, ενώ αξίζει να σημειωθεί πως το όφελος θα είναι συνολικό αφού θα είναι ο καλύτερος έλεγχος της αγοράς και η παροχή υπηρεσιών χωρίς γραφειοκρατικές διαδικασίες. Επομένως, αναμένονται και άλλες συμβάσεις και με άλλες εταιρείες τεχνολογίας…
  • Περίπλοκες, αλλά διαχειρίσιμες είναι οι καταστάσεις, που θα κληθούν να αντιμετωπίσουν οι ελληνικές τράπεζες, μόλις λήξουν τα μορατόρια για τα δάνεια, υποστηρίζει η Standard and Poors. Οι Έλληνες τραπεζίτες κάνουν διαρκείς ασκήσεις επί χάρτου για τη διαχείριση του θέματος, ενώ ο Γιάννης Στουρνάρας δήλωσε στη Handelsblatt ότι βλέπει κινδύνους και πιθανές ζημιές από μη εξυπηρετούμενα δάνεια, λόγω πανδημίας, που μπορεί να απειλήσουν και τους δανειολήπτες, κυρίως επιχειρήσεις, εάν οι διαδικασίες αναδιάρθρωσης κόκκινων δανείων και οι μεταρρυθμίσεις, όπως στο πτωχευτικό δίκαιο, καθυστερούν.

Ποια είναι η εικόνα στις τράπεζες;

Στο τέλος του γ΄ τριμήνου 2020, η Eurobank είχε δάνεια €4,9 δισ. σε αναστολή. Η Alpha Βank ανακοίνωσε ότι έχει, “παγωμένα” δάνεια ύψους €5,4 δισ., ενώ η Εθνική Τράπεζα €3,6 δισ. Η Τράπεζα Πειραιώς είχε δάνεια σε αναστολή ύψους €5,3 δισ. στο τέλος του γ΄ τριμήνου. Περίπου το 14% των δανείων στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα βρισκόταν υπό αναστολή στο τέλος του περασμένου Ιουνίου, σύμφωνα με την Fitch.

  • Αποχωρεί μετά από 27 χρόνια ο ιδρυτής της Amazon Τζεφ Μπέζος Η Amazon ανακοίνωσε την Τρίτη 2 Φεβρουαρίου ότι ο  Andy Jassy θα αντικαταστήσει τον Jeff Bezos στη θέση του CEO το τρίτο τετράμηνο του τρέχοντος έτους. Παρά το γεγονός ότι  ιδρυτής της Amazon πάντως, θα παραμείνει εκτελεστικός πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της εταιρίας, η αποχώρηση αυτή στέλνει πολλαπλά μηνύματα και στους δικούς μας παίκτες οι οποίοι επιχειρούν να μεταφέρουν το υπόδειγμα της Amazon στην εγχώρια αγορά.
  • Όπως τοποθετήθηκε έτσι ακριβώς ξηλώθηκε ο “μεγάλος περίπατος της Αθήνας” χωρίς να ανοίξει ρουθούνι στο δημοτικό συμβούλιο της Αθήνας. Άλλωστε το κλίμα στο δημοτικό συμβούλιο είναι κλίμα απόλυτης συναίνεσης αφού ο δήμαρχος Κώστας Μπακογιάννης δεν χαλάει κανένα χατήρι της αντιπολίτευσης. Ο δήμαρχος Αθηναίων κάνει αποδεκτές σχεδόν όλες τις εισηγήσεις των αντιπάλων παρατάξεων, ΚΙΝΑΛ, ΣΥΡΙΖΑ ΚΚΕ, ΑΝΤΑΡΣΥΑ και η αντιπολίτευση ως ανταπόδοση ψηφίζει σχεδόν τα πάντα… Είναι τόσο αρμονική η σχέση του με τους υπόλοιπους συνδυασμούς, που προτιμά να «κακοκαρδίσει» τους δικούς του συμβούλους, παρά την αριστερή αντιπολίτευση του. Κάπως έτσι το “έργο πνοής” του μεγάλου περιπάτου εξαφανίστηκε μετά από εισήγηση του Παύλου Γερουλάνου!
  • Μαθαίνω ότι η χρονιά μπήκε με το δεξί στην υφυπουργό Μετανάστευσης Σοφία Βούλτεψη αφού κέρδισε το φλουρί στην καθιερωμένη πίτα του υπουργείου Μετανάστευσης. Είναι κάτι που στενοχώρησε τον υπουργό Νότη Μηταράκη ο οποίος θεωρεί ότι η θεά τύχη του στέλνει αρνητικά vibes για το 2021.
  • Καθήκοντα νέου CEO στον Άκτωρα ανέλαβε ο μηχανικός Γιώργος Κωτούλας μια εξαιρετική επιλογή από τη νεότερη γενιά όπως έσπευσε να την  χαρακτηρίσει ήδη η αγορά. Πρόεδρος της εταιρίας αναλαμβάνει ο Χρήστος Παναγιωτόπουλος μέτοχος της ΕΛΛΑΚΤΩΡ και της Reds, o οποίος διαθέτει δική του κατασκευαστική εταιρία την PC Development, με πτυχίο υψηλής τάξης. Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος είχαν εξαιρετική συνεργασία όλο το προηγούμενο διάστημα.
  • Γκρίνια και ψιθύρους συνεχίζει να προκαλεί η αεροπορική εταιρία Aegean η οποία μετά την ψήφιση της γενναίας χρηματοδότησής της με 120 εκ. Ευρώ από τον κρατικό προυπολογισμό, έσπευσε εν μέσω lockdown να προχωρήσει σε ακατανόητη διαφημιστική καμπάνια προς τα ΜΜΕ. Δεν είναι λίγα μάλιστα τα στελέχη της αντιπολίτευσης που θεωρούν σπατάλη την εν λόγω επιλογή και έχουν βάλει στο μικροσκόπιο τις επιχειρηματικές προτεραιότητες της εταιρίας

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ