today-is-a-good-day
19 C
Athens

Η κυβέρνηση έμπρακτα στηρίζει την πραγματική οικονομία και τους εργαζόμενους εν μέσω πανδημίας. Του Ανδρέα Πάτση

Η χώρα μας εξακολουθεί να παραμένει σε πολύ καλύτερη θέση, όσον αφορά την επιδημία του κορωνοϊού σε σχέση με τις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες σύμφωνα με τους αναθεωρημένους χάρτες που δημοσιεύτηκαν από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης & Ελέγχου Νόσων (ECDC).

Προτεραιότητα μας είναι η δημόσια υγεία λαμβάνοντας υπόψη και τα θέματα της οικονομίας. Αυτό αποδεικνύεται με το έργο της Κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας, σε ολόκληρο το διάστημα της κρίσης, διότι όπου έδωσε μάχες τα αποτελέσματα από αυτές τις μάχες ήταν να μένουν οι πολίτες αλλά και ολόκληρη η κοινωνία ακέραιοι, στο ύψος των περιστάσεων με υπομονή και αλληλεγγύη για να είμαστε όλοι ασφαλείς.

Γράφει ο Ανδρέας Πάτσης*

Παράλληλα δώσαμε ιδιαίτερη έμφαση στη στήριξη των επιχειρήσεων, με πολλά μέτρα και εργαλεία, όπως είναι: η Επιστρεπτέα Προκαταβολή, ΤΕΠΙΧ ΙΙ , Ταμείο Εγγυοδοσίας , Αποζημίωση Ειδικού Σκοπού , Αναστολή πληρωμής δόσεων τραπεζικών δανείων, σε συνεννόηση με την Ελληνική Ένωση Τραπεζών, για τις επιχειρήσεις που υπέστησαν ζημία λόγω της πανδημίας, έως τον Μάρτιο του 2021.

Οι αναστολές φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων νοικοκυριών και επιχειρήσεων μέχρι τον Απρίλιο, και η ρύθμισή τους σε 12 άτοκες δόσεις ή σε 24 δόσεις με χαμηλό επιτόκιο.

Η κάλυψη των ασφαλιστικών εισφορών επί του ονομαστικού μισθού, και των εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών εργαζόμενων στις εποχικές επιχειρήσεις.

Η μείωση, ή ακόμα και ο μηδενισμός, της προκαταβολής φόρου για τις επιχειρήσεις, καθώς και η μείωση ΦΠΑ στις μεταφορές και στην εστίαση.

Η μείωση του ενοικίου για τις επιχειρήσεις που παρέμειναν κλειστές με απόφαση του Κράτους. Η αναστολή πληρωμών αξιογράφων και η πρόβλεψη χορήγησης διευκολύνσεων στους κομιστές αυτών.

Η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών και της εισφοράς αλληλεγγύης.

Επίσης, η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για εισοδήματα από τον ιδιωτικό τομέα.

Όλα τα παραπάνω μας επιβεβαιώνουν ότι η  Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας με Πρωθυπουργό τον Κυριάκο Μητσοτάκη συνεχίζει να στηρίζει την πραγματική οικονομία, την κοινωνία και τους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα αφού ήδη θα διαπίστωσαν αυξήσεις στις απολαβές τους, με τις μειωμένες ασφαλιστικές εισφορές κατά τρεις ποσοστιαίες μονάδες.

Αλλά παράλληλα, και την συνεχιζόμενη οικονομική στήριξη επιχειρήσεων και εργαζομένων που πλήττονται από την πανδημία.

Σε συνέχεια των μέτρων στήριξης τα οποία δεν σταματάνε, εισέρχεται στη Βουλή προς ψήφιση τις επόμενες μέρες νομοσχέδιο του Υπουργείου Οικονομικών, που ανάμεσα στα άλλα, προβλέπει:

Πλήρη απαλλαγή των επιχειρήσεων που ήταν κλειστές -με κρατική εντολή- από την υποχρέωση καταβολής μισθώματος για τους μήνες Ιανουάριο και Φεβρουάριο του 2021.

Καταβολή από το Κράτος στους εκμισθωτές, του 80% του μηνιαίου μισθώματος.

Διευκολύνσεις για την πληρωμή αξιογράφων (επιταγών, συναλλαγματικών, γραμματίων σε διαταγή).

Κρατική ενίσχυση των πληττόμενων επιχειρήσεων με τη μορφή επιδότησης παγίων δαπανών.

Σύμμαχος της Κυβέρνησης και των πολιτών της χώρας της Ελλάδας, στις δράσεις οικονομικής στήριξης και κοινωνικής ευαισθησίας, είναι η εμπιστοσύνη που ανέκτησε η χώρα μας από τους εταίρους μας και τις διεθνείς αγορές. Με έμπρακτη απόδειξη την περασμένη εβδομάδα όπου το ελληνικό Δημόσιο άντλησε από τις αγορές, μέσω της έκδοσης 10 ετούς ομολόγου 3,5 δις. Ευρώ, με επιτόκιο περίπου 0,8 % το χαμηλότερο που έχει σημειώσει ελληνική έκδοση οποιασδήποτε διάρκειας.

Φύση θέση πλέον, οι Έλληνες πολίτες, ξέρουν και αναγνωρίζουν ποιος μπορεί να στέκεται όρθιος στα κύματα και ποιος είναι ο καταλληλότερος  στις κρίσιμες ώρες έκτακτης ανάγκης να οδηγήσει την χώρα στο σωστό δρόμο.

*Ο Ανδρέας Πάτσης  είναι Βουλευτής ΝΔ Ν.Γρεβενών, Δικηγόρος 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ