today-is-a-good-day
20.3 C
Athens

Μετά τις διερευνητικές, το Κυπριακό. Η κινητικότητα στα εθνικά και η στρατηγική της κυβέρνησης

Μετα τις διερευνητικές επαφές στο προσκήνιο εισέρχεται και το έτερο μεγάλο εθνικό θέμα, το  Κυπριακό, με την περιβόητη πενταμερή διάσκεψη, ενδεχομένως και στο τέλος του μήνα, στη Νέα Υόρκη.

Η έντονη κινητικότητα επιβεβαιώνεται και από την αιφνιδιαστική τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ του Πρωθυπουργού  με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη και την επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη, στο  αμέσως προσεχές διάστημα στη Λευκωσία.

Του Κώστα Πασίση

Επιπλέον στα «Κατεχόμενα» μετέβη και ο Τούρκος ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου ο οποίος και συζήτησε τα επόμενα βήματα με την ηγεσία του ψευδοκράτους.

Η πενταμερής διάσκεψη  τροχοδρομήθηκε, τον  περασμένο Νοέμβριο, όταν ο κύπριος Προέδρος ανταποκρίθηκε θετικά στη σχετική πρωτοβουλία που ανέλαβε ο Γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες.

Οι διαβουλεύσεις που έγιναν στο παρασκήνιο προφανώς «καρποφόρησαν» και σήμερα το εγχείρημα αρχίζει να λαμβάνει «σάρκα και οστά, ενώ για τη σύγκληση της, ο Νίκος Αναστασιάδης ενημέρωσε προ ημερών και τον  Ύπατο Εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για Θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας, Ζοζέπ Μπορέλ.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο Κύπριος Πρόεδρος στις διαβουλεύσεις παρασκηνίου που έγιναν έθεσε ως όρο για την έναρξη των άτυπων συνομιλιών, να σταματήσει η Τουρκία τις θρασύτατες προκλήσεις στα κυπριακά χωρικά ύδατα, με το σεισμογραφικό πλοίο της.

Την Κυπριακή Δημοκρατία θα εκπροσωπήσει ο Νίκος Αναστασιάδης, ενώ η Ελλάδα και η Τουρκία θα στείλει τους υπουργούς Εξωτερικών Νίκο Δένδια και Μεβλούτ Τσαβούσογλου αντίστοιχα.

Δεν αποκλείεται μάλιστα στο περιθώριο της πενταμερούς διάσκεψης (Ελληνοκύπριοι, Τουρκοκύπριοι και οι τρεις εγγυήτριες δυνάμεις, Ελλάδα, Τουρκία και Βρετανία), να πραγματοποιηθεί και συνάντηση μεταξύ του Νίκου Δένδια και του Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Όπως επεσήμανε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρήστος Ταραντίλης «η Ελλάδα τάσσεται υπέρ της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας. Και είναι συντεταγμένη με τη κυπριακή κυβέρνηση».

Άλλωστε το κοινό βηματισμό των δυο χωρών θα συζητήσουν και στη συνάντηση Αναστασιάδη -Μητσοτάκη στη Λευκωσία.

Αντίθετα η Άγκυρα επιδιώκει μια λύση που να περιλαμβάνει δυο κράτη στο πολύπαθο νησί. Παράλληλα οι Τούρκοι εκβιάζουν την Κυπριακή πλευρά, με την ΑΟΖ.

Στην προκειμένη περίπτωση, όμως, το ερώτημα είναι ποια στάση θα τηρήσουν οι «μεγάλες δυνάμεις» οι οποίες και πιέζουν για την επίλυση του κυπριακού ζητήματος.

Στον κυπριακό Τύπο το θέμα έχει φουντώσει και τα σενάρια καλά κρατούν…

Ετοιμασίες για τον επόμενο γύρο των διερευνητικών επαφών  στην Αθήνα

Την ίδια στιγμή η Αθήνα παρακολουθεί με μεγάλη προσοχή την κινητικότητα της τουρκικής διπλωματίας αλλά και τις «επιθέσεις φιλίας» του Ταγίπ Ερντογάν-Τσαβούσογλου, Ακάρ και Καλίμ προς την Ευρώπη.

Σημειώνεται ότι σήμερα ο  Χουλουσί Ακάρ βρίσκεται στο Βερολίνο για να συζητήσει με την ομόλογο του Άνεγκρετ Κραμπ – Καρενμπάουερ την αμυντική συνεργασία των δύο χωρών.

Όπως επισημαίνουν διπλωματικές πηγές η Τουρκία έχει προχωρήσει σε αναδίπλωση της πολιτικής της, λόγω της «αλλαγής φρουράς» στον Λευκό Οίκο αλλά και  επειδή θέλει να αφαιρέσει  από την ευρωπαϊκή ατζέντα το θέμα των κυρώσεων σε βάρος της.

Το ενδιαφέρον πάντως σε αυτή τη φάση επικεντρώνεται στις άτυπες διερευνητικές συνομιλίες που θα πραγματοποιηθούν στην Αθήνα, χωρίς να έχει οριστεί ακόμη συγκεκριμένη ημερομηνία.

Το βέβαιο είναι ότι στους επόμενους τρεις μήνες  οι προκλήσεις για τα εθνικά θέματα, διερευνητικές επαφές και κυπριακό, θα είναι πολλαπλές.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ