today-is-a-good-day
17 C
Athens

Α.Μέρκελ: 10 εκατ. άνθρωποι θα έχουν εμβολιαστεί μέχρι τα τέλη Μαρτίου

Η Γερμανία θα εμβολιάσει 10 εκατομμύρια ανθρώπους κατά του νέου κορονοϊού έως τα τέλη του πρώτου τριμήνου, δήλωσε σήμερα η καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ στο τηλεοπτικό δίκτυο ARD, υπεραμυνόμενη του χειρισμού της διανομής εμβολίων από την κυβέρνησή της.

Το Βερολίνο και η Ευρωπαϊκή Ένωση δέχονται πυρά για τον χειρισμό της διανομής εμβολίων, με επικριτές να επισημαίνουν τον ταχύτερο ρυθμό εμβολιασμών στη Βρετανία, το Ισραήλ και τις ΗΠΑ ως απόδειξη αποτυχίας της ΕΕ.

Η Μέρκελ τόνισε ότι η ΕΕ είχε δίκιο να μην επιδιώξει την έγκριση χρήσης έκτακτης ανάγκης που επέτρεψε στη Βρετανία να απελευθερώσει το πρώτο εμβόλιο για δημόσια χρήση πριν από οποιονδήποτε άλλη χώρα, καθώς ήταν κρίσιμο να διατηρηθεί η εμπιστοσύνη των ανθρώπων στα εμβόλια.

«Θα μπορούσατε είτε να πείτε ότι θα είμαστε ήδη σε θέση να εμβολιάσουμε 10 εκατομμύρια ανθρώπους, χρησιμοποιώντας και τα δύο εμβόλια κατά το πρώτο τρίμηνο, είτε άλλοι θα πουν «μόνο» (10 εκατομμύρια) · αλλά με κάθε τρόπο ο αριθμός των εμβολιασμών θα αυξάνεται από εκεί και πέρα», είπε.

Παράταση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης λόγω της πανδημίας μετά τα τέλη Μαρτίου θα ζητήσει από τη Βουλή ο ομοσπονδιακός Υπουργός Υγείας Γενς Σπαν

Παράταση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης λόγω της πανδημίας του κορονοϊού και μετά τα τέλη Μαρτίου θα ζητήσει ο Γενς Σπαν από το ομοσπονδιακό κοινοβούλιο ώστε να συνεχίσουν να ισχύουν οι οικονομικές ενισχύσεις και οι ευέλικτοι κανονισμοί οι οποίοι συνδέοναι με την αντιμετώπισή της.

Ο ομοσπονδιακός Υπουργός Υγείας Γενς Σπαν θα ζητήσει από το ομοσπονδιακό κοινοβούλιο (Bundestag) να χαρακτηρίσει την πανδημία του κορονοϊού και για το διάστημα μετά τις 31 Μαρτίου ως «επιδημία εθνικής σημασίας». Αυτό προκύπτει από νομοσχέδιο το οποίο θα καταθέσει στη γερμανική Βουλή και βρίσκεται στη διάθεση του πρακτορείου ειδήσεων Reuters.

«Η πανδημία δεν θα έχει τελειώσει στα τέλη Μαρτίου. Προκειμένου να συνεχίσουν να υφίστανται οι πολυάριθμες οικονομικές ενισχύσεις και οι ευέλικτοι κανονισμοί για τη φροντίδα και την υγεία, πρέπει να παραταθούν νομικά», τόνισε ο χριστιανοδημοκράτης (CDU) πολιτικός στο Reuters την Τρίτη.

«Αυτές οι ρυθμίσεις συνδέονται, όπως τα διαγνωστικά τεστ και οι κανονισμοί για τον εμβολιασμό, με την επιδημιολογική κατάσταση. Γι αυτό και επεξεργαστήκαμε, κατόπιν αιτήματος των κοινοβουλευτικών ομάδων του κυβερνητικού συνασπισμού, ένα ανάλογο νομοσχέδιο. Μόνο το ομοσπονδιακό κοινοβούλιο (Bundestag) μπορεί να καθορίσει και να τερματίσει την κατάσταση εκτάκτου ανάγκης. Έπρεπε να γίνει έτσι και θα παραμείνει έτσι», τόνισε ο Σπαν ενόψει των επιφυλάξεων του κοινοβουλίου να παραταθεί η κατάσταση ανάγκης για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ