today-is-a-good-day
17.1 C
Athens

Πρωτοβουλία ΣΕΒ Innovation Ready: Τεχνολογίες αιχμής από 11 νεοφυείς επιχειρήσεις

«Η ανάπτυξη συνεργασιών μεταξύ βιομηχανίας, νεοφυών επιχειρήσεων, και της ερευνητικής κοινότητας είναι αναγκαίο βήμα για τον παραγωγικό μετασχηματισμό και την ανθεκτικότητα της ελληνικής οικονομίας, με περισσότερη καινοτομία, και καλύτερες θέσεις εργασίας, αποτελεί έναν από τους στόχους», σημειώνεται σε ανακοίνωση του ΣΕΒ με αφορμή διαδικτυακή συνάντηση που διοργάνωσε ο σύνδεσμος.

Υπενθυμίζεται ότι με βασικό μήνυμα ότι «στην Ελλάδα παράγεται αξιόλογη καινοτομία», η πρωτοβουλία του ΣΕΒ «Innovation Ready» στοχεύει να αποτελέσει δύναμη μετασχηματισμού ώστε να επιταχυνθεί η μετάβαση από την καινοτομία σε εμπορεύσιμα προϊόντα και υπηρεσίες υψηλής προστιθέμενης αξίας.

Σε αυτό το πλαίσιο, πραγματοποιήθηκε η 2η κλειστή διαδικτυακή συνάντηση δικτύωσης, την περασμένη Τετάρτη κατά τη διάρκεια της οποίας, όπως σημειώνεται σε σημερινή ανακοίνωση του συνδέσμου, οι εκπρόσωποι της βιομηχανίας και επιχειρήσεων διάφορων παραγωγικών κλάδων ενημερώθηκαν σχετικά με ισχυρές πατέντες και ώριμες νεοφυείς επιχειρήσεις που ξεχωρίζουν στον χώρο των Λύσεων Industry 4.0.

Ειδικότερα, 11 εταιρείες startups που έχουν λάβει χρηματοδότηση από funds παρουσίασαν σε 80 διαφορετικές επιχειρήσεις καινοτόμα προϊόντα που αξιοποιούν τεχνολογίες αιχμής, και λύσεις ψηφιακού μετασχηματισμού της βιομηχανίας. Το χαρτοφυλάκιο επενδυτικών ευκαιριών περιλάμβανε τεχνολογικές προτάσεις, όπως:

* πλατφόρμες ΙοΤ (Internet of Things) εφαρμογών που δίνουν έλεγχο στον χρήστη, οποιουδήποτε διασυνδεδεμένου οικοσυστήματος,

* προηγμένες λύσεις βελτιστοποίησης της εφοδιαστικής αλυσίδας,

* αυτόματη παρακολούθηση και ανάλυση δεδομένων πεδίου σε εμπορικές επιχειρήσεις ή εργοτάξια,

* εφαρμογές σχεδιαστικών λύσεων ή ρομποτικών συστημάτων που υποστηρίζουν τη συνύπαρξη μηχανών και ανθρώπων.

Οι 11 νεοφυείς εταιρείες Bespot, Bota Systems AGSA, Data Viva, Ebneusys, Irida Labs, Loctio, Netronix – airthinx, Phenometry, Pragma-IOT, Tekmon, Yodiwo, περιέγραψαν τις συνεργασίες που αναζητούν από τη βιομηχανία και τις επιχειρήσεις των κλάδων στους οποίους απευθύνονται.

Στις παρεμβάσεις τους στην εκδήλωση, οι κκ. Φωκίων Τασούλας, (Group Innovation and Technology Director, TITAN) και Βαγγέλης Μόρφης, (M&O Lead Greece, Cyprus, Malta, MICROSOFT) σημείωσαν ότι «το ελληνικό οικοσύστημα καινοτομίας δεν έχει άλλη επιλογή παρά να αναπτυχθεί και να ωριμάσει στα επίπεδα των αντίστοιχων οικοσυστημάτων των προηγμένων οικονομιών του κόσμου». Σε αυτή την κατεύθυνση -όπως επισήμαναν οι δυο ομιλητές- συμβάλλουν αξιόλογες πρόσφατες πρωτοβουλίες, όπως είναι η Πολιτεία Καινοτομίας που προωθεί το υπουργείο Ανάπτυξης. Συνοψίζοντας, τόνισαν ότι «ο ρόλος των κορυφαίων ελληνικών επιχειρήσεων είναι να αποτελέσουν παραδείγματα αλλαγής νοοτροπίας και να εμπλακούν ακόμη πιο ενεργά στην υποστήριξη και αξιοποίηση της καινοτομίας, που παράγεται από την ελληνική νεοφυή επιχειρηματικότητα».

Η πρωτοβουλία του ΣΕΒ Innovation Ready θα συνεχιστεί με σειρά αντίστοιχων εκδηλώσεων δικτύωσης για τεχνολογίες και εφαρμογές νέων υλικών, ενέργειας, κυκλικής οικονομίας, και άλλες δράσεις.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ