today-is-a-good-day
23.5 C
Athens

Μ.Θεοδωρίδου: Τα υπάρχοντα εμβόλια παρέχουν ισχυρή και ευρεία προστασία για τις μεταλλάξεις

Αδικαιολόγητο χαρακτήρισε τον πανικό για τις μεταλλάξεις του κορονοϊού σε σχέση με τον εμβολιασμό, η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου κατά την αποψινή ενημέρωση στο υπουργείο Υγείας. «Είναι υπερβολή να θεωρούμε ότι μένουμε ανοχύρωτοι ή ευάλωτοι όταν ακούμε ότι είναι μειωμένος αριθμός των αντισωμάτων» τόνισε και προσέθεσε ότι τα υπάρχοντα εμβόλια, παρέχουν ισχυρή και ευρεία προστασία. «Δεν κάναμε καλά- καλά την δεύτερη δόση και τρέχουμε για να δούμε τι θα γίνει με την τρίτη εάν και εφόσον χρειαστεί» είπε απαντώντας σε σχετική ερώτηση. «Νομίζω ότι με αυτά τα εμβόλια που έχουμε θα επιτύχουμε σημαντική ανοσία. Εάν διαπιστωθεί ότι φθίνει η ανοσία ίσως θα χρειαστεί μία τρίτη δόση, η οποία θα επαναλαμβάνεται κάθε χρόνο, όπως συμβαίνει με τη γρίπη» εξήγησε και είπε ότι αυτό θα γίνει μόνο εάν συμβεί μια φοβερή μετάλλαξη ώστε ένα εμβόλιο να θεωρηθεί μη αποτελεσματικό.

Η κυρία Θεοδωρίδου, αποκάλεσε δυσάρεστη έκπληξη αυτό που συνέβη στο νοσοκομείο “Άγιος Ανδρέας” της Πάτρας, όπου υπήρξε διασπορά του ιού ανάμεσα σε υγειονομικούς που ήταν ανεμβολίαστοι. «Ελπίζω ότι αυτό που έγινε στην Πάτρα δεν αφορά κι άλλο νοσηλευτικά ιδρύματα, πάντα υπάρχει περιθώριο, και αυτό πρέπει να το γνωρίζουν όσοι εργάζονται στα νοσοκομεία να κάνουν το εμβόλιο στο χώρο που εργάζονται» ανέφερε και εξέφρασε την ελπίδα να αποτελέσει αυτό το περιστατικό την αφορμή να σκεφτούν ξανά τη στάση τους οι υγειονομικοί που δεν έχουν εμβολιαστεί μέχρι σήμερα.

Η ίδια, με αφορμή τη συμπλήρωση ενός χρόνου από την αρχή του κορονοϊού, είπε ότι ήταν ένας χρόνος που έγιναν σημαντικά άλματα αλλά δυστυχώς και ο ιός έκανε τα δικά του και προσαρμόστηκε για να επιβιώσει. «Μόλις πριν λίγες ημέρες εγκρίθηκε το τρίτο εμβόλιο και αναμένεται να εγκριθούν άλλα δύο εμβόλια τις επόμενες ημέρες» είπε και αναφέρθηκε και στις επιφυλάξεις που διατυπώθηκαν από αρκετές χώρες, μεταξύ των οποίων η Γαλλία, η Ιταλία και η Γερμανία, για το αν το εμβόλιο αυτό της AstraZeneca μπορεί να γίνεται και στους άνω των 65 ετών. Η κυρία Θεοδωρίδου είπε ότι η εταιρεία συμπεριέλαβε μικρό αριθμό της ηλικιακής αυτής ομάδας στις κλινικές δοκιμές, αλλά το δείγμα αναμένεται να αυξηθεί κατά 7.500 άτομα από μελέτη η οποία διενεργείται ήδη στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής. «Επίσης θα υπάρξουν και πρόδρομα αποτελέσματα, πληροφορίες για το εμβόλιο από την εφαρμογή του στην Αγγλία» κατέληξε.

Με το εμβόλιο αυτό υπάρχει 60% αποτελεσματικότητα μετά την πρώτη δόση και η χορήγηση της δεύτερης δόσης μετά από 12 εβδομάδες μπορεί να οδηγήσει σε προστασία που φτάνει το 82%, είπε και αποκάλυψε ότι ήδη συνεδριάζουν οι επιτροπές εμβολιασμών κάθε χώρας, μεταξύ των οποίων και η επιτροπή της Ελλάδας, «προκειμένου να ανταλλάξουν απόψεις και να διαμορφώσουν την τελική τοποθέτηση τους για την εφαρμογή του εμβολίου ή μη στις μεγαλύτερες ηλικίες».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ