today-is-a-good-day
17.1 C
Athens

Χρ.Ταραντίλης: Η κυβέρνηση θα στηρίξει την επιχειρηματικότητα και την απασχόληση και το 2021

«Θα κάνουμε ότι είναι δυνατόν να μην καθυστερήσει», δήλωσε για την επιστροφή στην κανονικότητα ο Χρήστος Ταραντίλης στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επισήμανε ότι ο μηχανισμός που διαθέτουμε λειτουργεί σε πολύ καλό επίπεδο και πως η επιτυχία στο ρυθμό του εμβολιασμού θα εξαρτηθεί από το πόσο θα τηρηθούν τα χρονοδιαγράμματα παραδόσεων των δόσεων.

Τόνισε παράλληλα ότι η κυβέρνηση έχει αποδείξει στην πράξη ότι είναι δίπλα στους πολίτες που πλήττονται οικονομικά από την πανδημία και υπενθύμισε ότι δόθηκαν 24 δισ. ευρώ, περίπου το 15% του ΑΕΠ το 2020, και έχουν προγραμματιστεί άλλα 7,5 δις ευρώ το 2021.

«Η κυβέρνηση θα στηρίξει την επιχειρηματικότητα και την απασχόληση και το 2021, για όσο κρατήσει αυτή η δύσκολη κατάσταση», υπογράμμισε. «Δεν είχαμε τη λογική, ό,τι έχουμε το δίνουμε όπως πρότειναν κόμματα της αντιπολίτευσης», απάντησε σε παρεμφερή ερώτηση επαναλαμβάνοντας ότι η κυβέρνηση είχε προγραμματισμό και για το 2020 και για το 2021.

Σε ότι αφορά τα μέτρα για τον περιορισμό της πανδημίας, ο κ. Ταραντίλης σημείωσε πως αν υπάρχουν αλλαγές στο περιβάλλον, ακολουθεί η εισήγηση της επιστημονικής επιτροπής και μετά η προσαρμογή στις νέες συνθήκες. «Αυτό έγινε. Είδαμε αύξηση 35-40% των κρουσμάτων στην Αττική, είχαμε εισήγηση της επιτροπής και πήραμε αποφάσεις. Το ίδιο μοντέλο θα ακολουθήσουμε σε όλες τις περιοχές της χώρας», δήλωσε ενώ σε ερώτηση αν θα ληφθούν επιπλέον μέτρα στις εκκλησίες ή θα σταματήσουν οι πτήσεις από χώρες με το νοτιοαφρικάνικο στέλεχος του ιού, απάντησε πως «θα έχουμε την εισήγηση της επιτροπής των ειδικών και θα πάρουμε τις αποφάσεις που πρέπει».

Ερωτηθείς πόσο προκαλεί ανησυχία η μετάλλαξη του ιού και αν είμαστε κοντά σε καθολικό lockdown, απάντησε πως οι μεταλλάξεις είναι ένα νέο δεδομένο αλλά πάντα συνυπάρχουν με τους ιούς. «Εισηγείται η επιτροπή και παίρνουμε τις αποφάσεις. Δεν υπάρχει μεγάλη ανησυχία. Οι έρευνες στο εξωτερικό δείχνουν ότι οι μεταλλάξεις αντιμετωπίζονται από τα τωρινά εμβόλια. Χθες διάβασα άρθρο στο science για το εμβόλιο της Pfizer. Είμαστε σε εγρήγορση. Πάντα δρούμε προληπτικά ώστε να είμαστε έτοιμοι για κάθε ενδεχόμενο», συμπλήρωσε.

Για το θέμα της πατέντας των εμβολίων με αφορμή δήλωση του Γενικού Διευθυντή του ΠΟΥ μετά από συνομιλία του με το Αλέξη Τσίπρα, ο κ. Ταραντίλης υπενθύμισε ότι από τον περασμένο Απρίλιο ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε κοινό άρθρο του με τον καθηγητή Ηλία Μόσιαλο είχαν τοποθετηθεί στο θέμα. «Τότε δεν υπήρχαν εμβόλια. Σημαντικό είναι τώρα να έχουμε ξεκάθαρο στόχο και αυτός είναι να τρέξει όσο το δυνατόν πιο γρήγορα η διαδικασία του εμβολιασμού. Η συζήτηση για τις πατέντες μπορεί να γινόταν από τον Απρίλιο από τον πρωθυπουργό αλλά αυτή τη στιγμή είναι άλλα τα δεδομένα. Αυτή τη στιγμή δεν είναι ώρα να λέμε ιδέες αλλά να κάνουμε ρεαλιστικές προτάσεις που θα τρέξουν πολύ γρήγορα των εμβολιασμό», υπογράμμισε.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ρωτήθηκε πότε υπολογίζει η κυβέρνηση ότι θα έχει εμβολιστεί το 70% του πληθυσμού. «Το Α και το Ω είναι να μπορέσουμε να τηρήσουμε τα χρονοδιαγράμματα παράδοσης των εμβολίων. Ο εμβολιαστικός σχεδιασμός στην Ελλάδα είναι πανέτοιμος. Η χώρα μας είναι στην 5η θέση μεταξύ των 27 χωρών όσον αφορά το ποσοστό που εμβολιάζεται καθημερινώς. Είμαστε έτοιμοι. Το θέμα είναι να έρθουν τα εμβόλια στην προγραμματισμένη χρονική στιγμή και να εμβολιάσουμε όσο το δυνατόν περισσότερους μέχρι το καλοκαίρι», απάντησε.

Σε ερώτηση αν η Ελλάδα θα εξετάσει την αγορά του ρωσικού ή του κινεζικού εμβολίου στην περίπτωση που πάρουν έγκριση, απάντησε ότι «κινούμαστε στο πλαίσιο της Ευρώπης και όπως κάθε κυβέρνηση, έτσι και η δική μας, θα κάνουμε το καλύτερο στα θέματα της δημόσιας υγείας».

Επιπλέον για το πιστοποιητικό εμβολιασμού είπε ότι είναι ιδέα που θα χαρούμε πολύ να προχωρήσει και σε άλλες εφαρμογές στην Ευρώπη, εκτός από λόγους υγείας. «Ιδανικό είναι να εφαρμοστεί στο πλαίσιο της ΕΕ, ωστόσο επειδή θέλουμε να προστατεύσουμε τον τομέα του τουρισμού θα εξετάσουμε και άλλες πιθανότητες», συμπλήρωσε.

Επίσης ρωτήθηκε για τα επιπλέον μέτρα στήριξης της εστίασης από την κυβέρνηση και είπε ότι δεν υπάρχει κάτι πιο συγκεκριμένο από αυτά που είπε ο πρωθυπουργός στη Θεσσαλία διαβεβαιώνοντας ότι η κυβέρνηση θα σταθεί δίπλα σε αυτές τις επιχειρήσεις και το 2021.

Ανέφερε δε ότι η τακτική του «ακορντεόν» έχει μια πολύ θετική πλευρά, ότι ανοίγει και κλείνει και «είναι σημαντικό να ξέρεις πότε θα ανοίξεις και πότε θα κλείσεις, πάντα με βάση τα δεδομένα και λαμβάνοντας υπόψη τις εισηγήσεις των ειδικών».

Μιλώντας για την αλλαγή του εκλογικού νόμου για τους δήμους και τις περιφέρειες, ο κ. Ταραντίλης τόνισε πως θα πρέπει με ένα ποσοστό 43% να μπορεί κάποιος να εφαρμόσει το πρόγραμμά του και να κριθεί στις επόμενες εκλογές. Σημείωσε ότι σε διαφορετική περίπτωση αυτό που έχουμε δει είναι ακυβερνησία και συνθήκες συναλλαγών με μικρότερες παρατάξεις, κάτι που δεν βοηθά τους δήμους και τις περιφέρειες.

«Δεν υπάρχει κάτι τέτοιο», απάντησε σε ερώτηση αν θα επανέλθει η λίστα στις ευρωεκλογές.

Ο κ. Ταραντίλης μετά από σχετική ερώτηση απάντησε πως δεν έχει οριστεί ημερομηνία για επόμενη διεξαγωγή διερευνητικών επαφών με την Τουρκία ενώ για τις επικοινωνίες του πρωθυπουργού με τους ηγέτες της Κύπρου και του Ισραήλ, είπε ότι είναι συχνή η επικοινωνία τους και πως η ατζέντα περιλαμβάνει τις διμερείς σχέσεις και την πανδημία. «Στο θέμα της Κύπρου παραμένουμε συντεταγμένοι απόλυτα με την κυπριακή κυβέρνηση και στη λύση της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας», πρόσθεσε.

Τέλος, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δεν έκανε κανένα σχόλιο για την πρωτοβουλία τις αριστεράς και των πρασίνων στη Γερμανία για επιβολή εμπάργκου όπλων στην Τουρκία.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ