today-is-a-good-day
23.5 C
Athens

ΕΚΤ: Επιτάχυνση των καταθέσεων και των επιχειρηματικών δανείων τον Δεκέμβριο

Επιταχύνθηκε ο ρυθμός αύξησης των καταθέσεων στις τράπεζες της Ευρωζώνης τον Δεκέμβριο, σύμφωνα με στοιχεία που ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Τον ίδιο μήνα, ο ρυθμός αύξησης των χορηγήσεων δανείων προς τις επιχειρήσεις αυξήθηκε οριακά, ενώ ο αντίστοιχος ρυθμός των χορηγήσεων στα νοικοκυριά έμεινε σταθερός

Οι συνολικές καταθέσεις αυξήθηκαν τον Δεκέμβριο κατά 134 δισ. ευρώ ή με ετήσιο ρυθμό 11,9% και ανήλθαν στα 12,485 τρισ. ευρώ, ενώ τον Νοέμβριο είχαν αυξηθεί κατά 94 δισ. ευρώ ή με ετήσιο ρυθμό 10,9%. Οι καταθέσεις των νοικοκυριών αυξήθηκαν κατά 53 δισ. ευρώ ή με ετήσιο ρυθμό 8,7% έναντι αύξησης τον Νοέμβριο κατά 61 δισ. ευρώ ή με ετήσιο ρυθμό 8,3%.

Οι χορηγήσεις δανείων προς τις (μη χρηματοπιστωτικές) επιχειρήσεις αυξήθηκαν με ετήσιο ρυθμό 7% έναντι 6,9% τον Νοέμβριο, ενώ τα δάνεια προς τα νοικοκυριά αυξήθηκαν με ρυθμό 3,1%, όπως και τον Νοέμβριο.

Η προσφορά χρήματος με ευρεία έννοια (Μ3) αυξήθηκε με ετήσιο ρυθμό 12,3% έναντι 11% τον Νοέμβριο. Η προσφορά χρήματος με στενή έννοια (Μ1) που περιλαμβάνει τη νομισματική κυκλοφορία και τις καταθέσεις όψεως, αυξήθηκε με ετήσιο ρυθμό 15,6% έναντι 14,5% τον Νοέμβριο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ