today-is-a-good-day
14.7 C
Athens

Εγκρίθηκε το εμβόλιο της AstraZeneca από τον ΕΜΑ

Το εμβόλιο της εταιρείας AstraZeneca και του πανεπιστημίου της Οξφόρδης για την Covid-19 αναμένεται ότι θα παράσχει κάποια προστασία σε άτομα άνω των 55 ετών, όμως είναι δύσκολο να διευκρινιστεί στην παρούσα φάση πόση θα είναι αυτή, ανέφερε ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων.

«Αναμένεται τουλάχιστον κάποια προστασία σε αυτήν την υποομάδα (σ.σ. του πληθυσμού) μολονότι το ακριβές επίπεδο προστασίας δεν μπορεί να εκτιμηθεί αυτή τη στιγμή», δήλωσε ο Μπρούνο Σεπόντες, ο Πορτογάλος αντιπρόεδρος της Επιτροπής Φαρμάκων για Ανθρώπινη Χρήση του EMA, στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε η ευρωπαϊκή ρυθμιστική αρχή.

Ο Σεπόντες σημείωσε ότι η σύσταση του ΕΜΑ να εμβολιάζονται άτομα άνω των 18 ετών δεν έρχεται σε αντίθεση με την πρόταση της γερμανικής επιτροπής εμβολιασμών, η οποία θεωρεί ότι θα πρέπει να χορηγείται το συγκεκριμένο εμβόλιο σε ενηλίκους έως 64 ετών.

Η απόφαση για την έγκριση του εμβολίου της AstraZeneca ελήφθη με τη σύμφωνη γνώμη όλων των χωρών μελών του ΕΜΑ, πρόσθεσε.

Η εκτελεστική διευθύντρια του Οργανισμού, Έμερ Κουκ, επισήμανε ότι το σύνθετο πακέτο δεδομένων που παρείχε η AstraZeneca για το εμβόλιό της κατέστησε δύσκολη την αξιολόγησή του.

Ο Σεπόντες είπε επίσης ότι τόσο το εμβόλιο της AstraZeneca όσο και εκείνα που βασίζονται στο «αγγελιαφόρο RNA» θα είναι σχετικά εύκολο να «προσαρμοστούν» ώστε να καλύπτουν και τα νέα, παραλλαγμένα στελέχη του SARS-CoV-2.

Αναφερόμενος στον εμβολιασμό των εγκύων, σημείωσε ότι τα δεδομένα είναι πολύ περιορισμένα και ότι θα πρέπει να αποφασίζεται κατά περίπτωση.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ