today-is-a-good-day
21 C
Athens

Γ.Πατούλης: Να μην ξαναζήσουμε ποτέ τη φρίκη του ναζισμού

Για τη μακραίωνη ιστορία των Ελλήνων Εβραίων και στο χρέος μας να υπερασπιστούμε τις ηθικές αξίες για να μην ξαναζήσουμε ποτέ τη φρίκη του ναζισμού αναφέρθηκε ο περιφερειάρχης Αττικής, Γιώργος Πατούλης, στον χαιρετισμό του στη διαδικτυακή τελετή που διοργάνωσε η Ισραηλιτική Κοινότητα Αθηνών για την Ημέρα Μνήμης των Ελλήνων Εβραίων Μαρτύρων του Ολοκαυτώματος.

Η εκδήλωση, με τίτλο «Νότες φρίκης», αναφερόταν στην ιστορία του Ελληνοεβραίου βιολιστή από τη Θεσσαλονίκη Ζακ Στρούμσα και σε μία από τις πιο ανατριχιαστικές ιστορίες των στρατοπέδων συγκέντρωσης: Την απάνθρωπη τακτική των ναζί να οδηγούν μαζικά στον θάνατο τους κρατουμένους υπό τον ήχο ζωντανής μουσικής, ερμηνευμένη από ορχήστρες αιχμαλώτων μουσικών.

Ο κ. Πατούλης χαρακτήρισε αυτήν την ανατριχιαστική υπενθύμιση της απάνθρωπης ναζιστικής πρακτικής «δηλωτική της διαστροφής στην οποία μπορεί να οδηγηθεί το ανθρώπινο πνεύμα», τονίζοντας πως μόνο ένας διεστραμμένος νους μπορεί να οδηγεί σε αφανισμό εκατομμύρια αθώους αμάχους υπό τον ήχο της μουσικής, που σε καιρό ειρήνης υπήρξε ύψιστο σημείο τέχνης και πολιτισμού. «Αυτές οι μακάβριες νότες μάς στοιχειώνουν ακόμα, ηχούν κάθε στιγμή στα αυτιά μας και μας θυμίζουν ότι δεν πρέπει ούτε στο ελάχιστο να υποχωρούμε από τον αγώνα μας για παγκόσμια ειρήνη, αλληλεγγύη, πρόοδο και δημιουργία. Γιατί μόνο έτσι θα καταφέρουμε να κάνουμε αυτές τις νότες να σιγήσουν διά παντός, για να ακουστεί επιτέλους η μουσική ενός καλύτερου κόσμου», υπογράμμισε ο περιφερειάρχης.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ