today-is-a-good-day
21.1 C
Athens

Η αποτίμηση των διερευνητικών επαφών μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας

Το «ραντεβού» στην  Αθήνα θα ξεκαθαρίσει το τοπίο για το αν υπάρχει προοπτική περαιτέρω συζητήσεων ή οι διερευνητικές επαφές σταδιακά αλλά αναπόφευκτα θα έχουν το άδοξο τέλος των προηγούμενων, που είναι και το πιθανότερο σενάριο, με βάση τα πρώτα δεδομένα, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές.

Του Κώστα Πασίση

Στις άτυπες και μη δεσμευτικές συνομιλίες  μεταξύ της ελληνικής και της τουρκικής διπλωματικής αντιπροσωπείας, που έγιναν στο πολυτελέστατο «Ντολμά Μπαχτσέ» της Κωνσταντινούπολης, επικράτησε η «αστική ευγένεια» εκατέρωθεν.

Οι δυο χώρες άνοιξαν τους καλά προετοιμασμένους φακέλους τους και «οχυρώθηκαν» πίσω από τις «κόκκινες γραμμές» τους.

Μέτα από ένα περιληπτικό απολογισμό των αποτελεσμάτων των προηγουμένων γύρων, η Ελλάδα ξεκαθάρισε ότι ήλθε για να συζητήσει το θέμα της  υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ.

Από την πλευρά της η Τουρκία έδειξε ότι είναι εγκλωβισμένη στο δόγμα της «Γαλάζιας Πατρίδας»

Τελικά μετά από τρεις ώρες συμφώνησαν να ανανεώσουν μόνο το ραντεβού τους στην Αθήνα, με άγνωστη ακόμη ημερομηνία, αν και εκτιμάται ότι αυτό θα πραγματοποιηθεί μετά από ένα περίπου μήνα και – πιθανότατα – πριν τη σύνοδο κορυφής της Ε.Ε.

Βολιδοσκόπηση προθέσεων

Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές το μέλλον το διερευνητικών επαφών φαίνεται ότι  δεν θα είναι ευοίωνο, καθώς ούτε η Ελλάδα, ούτε η Τουρκία είναι έτοιμες για πολιτικό διάλογο που μπορεί να δρομολογήσει εξελίξεις.

Σε αυτή τη φάση οι διαφορές δείχνουν να είναι αγεφύρωτες και η πρώτη συνάντηση ήταν για  βολιδοσκόπηση προθέσεων.

Οι άτυπες συνομιλίες στη παρούσα φάση και ειδικά μετά από μια περίοδο μεγάλης έντασης που το περασμένο καλοκαίρι έφθασε στα όρια της σύρραξης, είναι μια εξέλιξη που εξυπηρετεί και τις δυο χώρες.

Η Ελλάδα κερδίζει πολύτιμο χρόνο και «θωρακίζει» την άμυνα της περαιτέρω. Ήδη η αποτρεπτική της ισχύ μεγεθύνθηκε μετά την υπογραφή των συμβάσεων για την προμήθεια των 18 γαλλικών μαχητικών αεροσκαφών Rafale

Επιπλέον εξασφαλίζει ένα πολύτιμο «μορατόριουμ» στο Αιγαίο, μετά την ένταση των τελευταίων μηνών. Αυτό βέβαια τείνει να αποδειχθεί στην πράξη…

Από την άλλη πλευρά η Τουρκία δείχνει ένα περισσότερο φιλειρηνικό πρόσωπο προς τη Δύση ενόψει των νέων προσπαθειών της αναφορικά με τις ενταξιακές διαδικασίες στην Ε.Ε.

Επίσης η αναδίπλωση της τουρκικής διπλωματίας όσον αφορά τις άτυπες συνομιλίες με την Ελλάδα, συνδέεται και με το αποτέλεσμα των αμερικανικών εκλογών καθώς – ως γνωστόν – ο νέος σουλτάνος έχασε το φίλο του Ντόναλντ Τραμπ ο οποίος έδειχνε προκλητική ανοχή στα τουρκικά τερτίπια στη Μεσόγειο θάλασσα.

Όσον αφορά την παρουσία Καλίν στις άτυπες συζητήσεις η  ερμηνεία που δόθηκε κινείται σε δυο επίπεδα.

Η πρώτη αναφέρει ότι ο εξ απορρήτων του Ερντογάν ήταν παρών, γιατί η Τουρκία θέλει να αναβαθμίσει πολιτικά το επίπεδο των επαφών.

Η δεύτερη σχετίζεται με τα παιχνίδια και τις εσωτερικές ισορροπίες που υπάρχουν στην τουρκική διπλωματία.

Λίγο πριν την έναρξη των διερευνητικών επαφών, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρήστος Ταραντίλης έστειλε το πολιτικό μήνυμα της κυβέρνησης, τονίζοντας στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών: «Δεν είναι διαπραγματεύσεις και δεν έχουν δεσμευτικό χαρακτήρα. Στόχος είναι να πιάσουμε το νήμα από το σημείο που διακόπηκαν οι επαφές το 2016. Να εξετάσουμε αν υπάρχει σημείο σύγκλησης για να οδηγηθούμε ενδεχομένως σε διαπραγματεύσεις για το ένα και μοναδικό θέμα που μας απασχολεί, αυτό της οριοθέτησης της ΑΟΖ και της υφαλοκρηπίδας στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο στη βάση του Διεθνούς Δικαίου».

Τέλος από την έναρξη των διερευνητικών επαφών Ελλάδας – Τουρκίας ικανοποιημένες έμειναν οι ΗΠΑ και η Γερμανία.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ