today-is-a-good-day
19.1 C
Athens

Σερβία: Oυρές έξω από τα εμβολιαστικά κέντρα

Οι εμβολιασμοί στον γενικό πληθυσμό στη Σερβία συνεχίζονται με ταχείς ρυθμούς και μέχρι σήμερα εμβολιάστηκαν περισσότεροι από 200.000 άνθρωποι. Το ενδιαφέρον των πολιτών είναι τόσο έντονο που καθημερινά σχηματίζονται μεγάλες ουρές έξω από τα εμβολιαστικά κέντρα. Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας σε καθημερινή βάση εμβολιάζονται περίπου 30.000 άνθρωποι ενώ από σήμερα αναμένεται ο αριθμός αυτός να φτάσει τις 50.000 ημερησίως. Προτεραιότητα στον εμβολιασμό δίδεται σε όσους κατέθεσαν ηλεκτρονικά αίτηση και καλούνται με βάση το ιστορικό υγείας τους, ωστόσο εμβολιάζονται και άτομα τα οποία προσέρχονται χωρίς ραντεβού με την διαφορά ότι θα πρέπει να περιμένουν με τις ώρες στην ουρά. Στον κόσμο είναι διάχυτη η ανησυχία ότι τα εμβόλια θα εξαντληθούν γι’ αυτό και συνωστίζονται μπροστά από τα εμβολιαστικά κέντρα. Οι αρχές διαβεβαιώνουν ότι υπάρχει ικανοποιητικός αριθμός εμβολίων και όσοι το επιθυμούν θα εμβολιαστούν.

Η Σερβία μέχρι σήμερα παρέλαβε ένα εκατομμύριο δόσεις του κινέζικού εμβολίου Sinopharm, περίπου εκατό χιλιάδες δόσεις του εμβολίου Pfizer-Biontech, και 2.400 δόσεις του ρωσικού εμβολίου Sputnik-V. Πολύ σύντομα, όπως ανακοινώθηκε, θα παραλάβει άλλο ένα εκατομμύριο δόσεις του εμβολίου Sinopharm, 500.000 δόσεις του Sputnik-V και 800.000 δόσεις του εμβολίου Astra-zeneca. Μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου αναμένονται επίσης και άλλες 340.000 δόσεις του εμβολίου Pfizer-Biontech. Όπως ανέφερε σε συνέντευξη Τύπου ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς συνολικά έχουν παραγγελθεί και προπληρωθεί πάνω από οχτώ εκατομμύρια δόσεις διαφόρων εμβολίων. Ο Βούτσιτς ανέφερε ότι σε δυο-τρεις ημέρες η Σερβία θα είναι η τρίτη χώρα στην Ευρώπη και η ένατη στον κόσμο με τον μεγαλύτερο αριθμό εμβολιασθέντων ανά εκατό χιλιάδες κατοίκους και εκτίμησε ότι μέχρι τον Ιούνιο θα δημιουργηθούν συνθήκες γενικής ανοσίας στον πληθυσμό.

Η επιδημιολογική κατάσταση στη χώρα συνεχίζει να είναι δύσκολη με το αριθμό των ημερήσιων κρουσμάτων να παραμένει υψηλός. Πάνω από 1.000 κρούσματα εντοπίζονται καθημερινά. Στην Σερβία εντοπίστηκε χθες, Κυριακή, το πρώτο κρούσμα του παραλλαγμένου στελέχους του κορονοϊού από τη Βρετανία. Όπως ανακοινώθηκε από το Ινστιτούτο μικροβιολογίας το νέο στέλεχος του ιού εντοπίστηκε σε γυναίκα η οποία έφτασε από την Βρετανία, παρουσιάζει ήπια συμπτώματα και τέθηκε σε κατ’ οίκον περιορισμό, ενώ εντοπίστηκαν και απομονώθηκαν οι επαφές της.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ