today-is-a-good-day
19 C
Athens

Λεηλασία, κλοπές και καταστροφές στο Ωδείο Athenaeum την περίοδο του lockdown

Το κτίριο του Θησείου, που στεγάζει εδώ και 22 χρόνια το Ωδείο και το Διεθνές Καλλιτεχνικό Κέντρο Athenaeum, που διοργανώνει το Grand Prix Μαρία Κάλλας, έγινε στόχος αγνώστων, σύμφωνα με ρεπορτάζ του Σάκη Ιωαννίδη στην Καθημερινή οι οποίοι λεηλάτησαν το σύνολο του εξοπλισμού του.

«Δεν μπορώ να ξαναγυρίσω σε αυτό το κτίριο ύστερα από αυτή την καταστροφή, δεν θα μπορώ να λειτουργήσω εκεί», είπε στην «Κ» η διευθύντρια του Athenaeum, Αννα Κουκουράκη. Το Ωδείο αναζητεί νέο χώρο για να προχωρήσουν οι εξετάσεις και τα μαθήματα των σπουδαστών του.

megales-katastrofes-sto-odeio-athenaeum0Η ίδια εκτιμά πως οι άγνωστοι είχαν εγκατασταθεί στους χώρους του Ωδείου καθώς βρέθηκαν κουβέρτες και ρουχισμοί στις αίθουσές του και αυτό το διάστημα έκαναν ανενόχλητοι τη δουλειά τους, εκμεταλλευόμενοι τους περιορισμούς της κυκλοφορίας λόγω της πανδημίας. Το Ωδείο δεν είχε κάμερες ή σύστημα συναγερμού, ενώ ως μέτρο προστασίας είχε τοποθετήσει κάγκελα και σιδεριές σε όλα τα παράθυρα και τις πόρτες εκτός από την έξοδο κινδύνου, την οποία και παραβίασαν οι άγνωστοι. «Επί 22 χρόνια δεν είχαμε αντιμετωπίσει ποτέ παρόμοιο περιστατικό. Η Αδριανού όμως ερήμωσε λόγω του κορωνοϊού», σημειώνει η διευθύντρια του Ωδείου.

Το Athenaeum ιδρύθηκε το 1974 από ανθρώπους της τέχνης και των γραμμάτων με στόχο την αναθέρμανση της μουσικής παιδείας και αρχικά στεγάστηκε σε ένα νεοκλασικό κτίριο του 1925 στην οδό Αμερικής. Τον Σεπτέμβριο του 1998 εγκαταστάθηκε στην οδό Αδριανού 3, σε ένα διατηρητέο κτίριο του 19ου αιώνα, το οποίο αποκαταστάθηκε από το σωματείο και ιδιωτικές χορηγίες. Από το 1977 καθιέρωσε τους μουσικούς διαγωνισμούς στη μνήμη της Μαρίας Κάλλας, που διεξάγονταν ανελλιπώς μέχρι το 2011, οπότε ανακοίνωσε την αναστολή τους. Ο διαγωνισμός επανέκαμψε το 2014 και για τα επόμενα χρόνια, ωστόσο ανεστάλη ξανά το 2019.

Πηγή: Καθημερινή

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ