today-is-a-good-day
14.8 C
Athens

Κάτι σάπιο υπάρχει στο “βασίλειο” των… πρυτάνεων. “Συγχωροχάρτι” στον Κουφοντίνα, “αφορισμό” στην μεταρρύθμιση

Του Κώστα Πασίση

«Κάτι σάπιο υπάρχει στο βασίλειο της Δανιμαρκίας». Έκφραση που ταιριάζει απόλυτα με το αναχρονιστικό και αντιδραστικό καθεστώς που διέπει τη διοίκηση των ΑΕΙ και δη τους επιφανείς πρυτάνεις που απέρριψαν εξ ολοκλήρου, το μεταρρυθμιστικό νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας για τα Ανώτατα εκπαιδευτικά Ιδρύματα.

Ενώ, αίσθηση προκάλεσε ότι κάποιοι αξιότιμοι συνάδελφοι τους, ευρυμαθείς καθηγητάδες , έσπευσαν να υπογράψουν κείμενο υπέρ του «Λουκά», κατά …κόσμον Δημήτρη Κουφοντίνα.

Το ακατάληπτο σε αυτή την περίεργη άρνηση των πρυτάνεων είναι ότι είπαν τελικά «όχι σε όλα» όταν συσκέφθηκαν μόνοι τους, ενώ στην τηλεδιάσκεψη  με την ηγεσία του υπουργείου είδαν με θετική ματιά κάποιες από τις προτεινόμενες αλλαγές  της κυβέρνησης.

Εκ του αποτελέσματος φαίνεται ότι οι σεβαστοί πρυτάνεις λειτούργησαν με όρους επαγγελματικής «σέκτα».

Επικράτησε η λογική της συντεχνίας και αυτός δεν είναι βολικός «αφορισμός», αλλά προκύπτει από το αίτημα τους για την αποσύνδεση της χρηματοδότησης των Περιφερειακών Πανεπιστημίων από τον αριθμό των εισακτέων. Για σκεφτείτε πόσο ύποπτη είναι αυτή η πρόταση…

Οι πνευματικοί ταγοί  της χώρας είπαν όχι και στην ελάχιστη βάση εισαγωγής.

Δηλαδή οι καθηγητές των ΑΕΙ θέλουν να διδάσκουν σε φοιτητές που πέρασαν στις πανελλήνιες εξετάσεις δίνοντας ακόμη και …λευκή κόλλα ή κάποιοι άλλοι, λίγο περισσότερο διαβασμένοι, με 8 και 9.

Είπαν επίσης «ναι» στους «αιώνιους» φοιτητές. Ίσως επειδή πολλοί εκ των σπουδαστών είναι επαγγελματίες συνδικαλιστές και συναλλάσσονται  άψογα μαζί τους στην εύρυθμη λειτουργία των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων.

Κάθετα αντίθετοι είναι οι πρυτάνεις και με την ειδική ομάδα άοπλων αστυνομικών  εντός των σχολών, παρότι θεσπίστηκε για την ασφάλεια της ακαδημαϊκής κοινότητας.

Στην προκειμένη περίπτωση μάλιστα έχουμε μια σύμπτωση απόψεων μεταξύ πρυτάνεων και φοιτητών, κυρίως αριστερής προέλευσης.

Προφανώς …τυχαίο συμβάν.

Ο υφυπουργός Παιδείας, για θέματα ανώτατης εκπαίδευσης Άγγελος Συρίγος τόνισε πάντως  ότι η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να προωθήσει το νομοσχέδιο στη Βουλή προς ψήφιση, λαμβάνοντας υπόψη της κάποιες χρήσιμες παρατηρήσεις των πρυτάνεων.

Άλλωστε το εν λόγω νομοσχέδιο αποτελεί προεκλογική δέσμευση της ΝΔ.

Εκείνο, όμως που έκανε τρομερή εντύπωση, είναι ότι εξήντα οκτώ (68) πανεπιστημιακοί καθηγητές έβαλαν φαρδιά πλατιά την υπογραφή τους, κάτω από ένα απίστευτο κείμενο συμπαράστασης στο αίτημα Κουφοντίνα να μεταφερθεί στις φυλακές Κορυδαλλού και όχι σε αυτές του Δομοκού, που δεν έχουν προφανώς τις απαιτούμενες ανέσεις για τον εν λόγω VIP κρατούμενο.

Έσπευσαν να βάλουν πλάτη σε έναν διαβόητο τρομοκράτη καταδικασμένο σε έντεκα φορές ισόβια για έντεκα δολοφονίες.

Πως να ερμηνεύσει κανείς μια τέτοια απίθανη ενέργεια. Με τη λογική πάντως αποκλείεται.  Ενδεχομένως, να έγινε εξ αντανακλάσεως, λόγω αριστερής ιδεολογικής αλληλεγγύης.

Ένα κείμενο που προηγουμένως είχαν συντάξει και υπογράψει δέκα επτά στελέχη και μέλη του ΣΥΡΙΖΑ, όπως οι: Δημήτρης Αρκούδης, Μαρία Γιαννακάκη, Πέτρος Δαμιανός, Αννέτα Καββαδία, Μαρία Κανελλοπούλου, Παύλος Κλαυδιανός, Γιώργος Κυρίτσης, Πάνος Λάμπρου, Νίκος Μανιός, Γρηγόρης Μαρκέτος, Τριαντάφυλλος Μηταφίδης, Άλκης Ρήγος, Μανώλης Σαρρής κ.α

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ