today-is-a-good-day
22.8 C
Athens

«Ισχυρή Ελλάδα με Ισχυρή Κυβέρνηση». Άρθρο του Β.Οικονόμου

 

Είναι κοινός τόπος για τη πλειοψηφία των πολιτών ότι η Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη από την πρώτη ημέρα της εκλογής της είναι αποφασισμένη να εφαρμόσει μεταρρυθμίσεις, που είχε σχεδιάσει και προαναγγείλει προεκλογικά, οι οποίες επιλύουν χρονίζοντα προβλήματα της δημόσιας διοίκησης και της εν γένη λειτουργίας του κράτους και καταδυνάστευαν  την κοινωνία και κυρίως τα δυναμικότερα τμήματά της.

Παρ’ ταύτα η πανδημία και οι επιπτώσεις της, τόσο το 2020 όσο και ελπίζουμε μόνον το ήμισυ του 2021, όρθωσαν και ορθώνουν εμπόδια στην υλοποίηση των προγραμματισμένων μεταρρυθμίσεων,  χωρίς όμως να τις ανακόψουν.

Συνεπώς η κυβέρνηση δεν αποπροσανατολίστηκε, δεν αποσυντονίστηκε, αντίθετα επέδειξε προσήλωση και αποτελεσματικότητα, με αποτέλεσμα να αξιολογείται θετικά από την πλειοψηφία της κοινωνίας αλλά και από τους διεθνείς δρώντες. Είναι γεγονός ότι η Ελλάδα ξανακτίζεται στο εσωτερικό της και ξανασυστήνεται  στο διεθνές περιβάλλον.

Πέραν αυτού στο πεδίο που η Κυβέρνηση επέδειξε μια ξεχωριστή και αξιομνημόνευτη μαχητικότητα είναι η αντιμετώπιση της κρίσης των σχέσεων με τη γείτονα Τουρκία.

Το 2020 ήταν η χρονιά που καταγράψαμε την μεγαλύτερη σε διάρκεια και ένταση κρίση με την Τουρκία από το 1975 έως σήμερα. Από την ασύμμετρη απειλή στην συνοριογραμμή του Έβρου έως τις πλεύσεις του «Ορούτς Ρέις» και των τουρκικών πολεμικών είναι με διαφορά η πλέον μακρόχρονη κρίση. Επίσης αυτή η κρίση λαμβάνει χώρα σε ένα περιβάλλον δύσκολο για την χώρα μας , εξερχόμενη από την δεκαετία της ύφεσης και μνημονίων και αντιμετωπίζοντας τις επιπτώσεις της πανδημίας.

Γι’ αυτό η Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη διαχειρίζεται μια μείζονα κρίση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, την πλέον μακρόχρονη και ίσως την κρισιμότερη σε σχέση με τις προηγούμενες, του Μαρτίου του 1987 και την  έξοδο του ερευνητικού σκάφους «Σισμίκ» το 1976, εξαιρώντας των Ιμίων, όχι λόγω διάρκειας ή έντασης αλλά λόγω της κατάληξής της με την απώλεια των μαχητών μας, έστω και από ατύχημα.

Παρ’ όλα αυτά, και λίγο πριν την λήξη της κρίσης με την έναρξη των διαπραγματεύσεων στην επανέναρξη των διερευνητικών επαφών, ανεξαρτήτως της διάρκειας και του αποτελέσματος που θα έχουν, είναι γεγονός ότι η Ελλάδα κάθεται στο τραπέζι πιο ισχυρή από ποτέ. Γιατί:

Πρώτον η επαναλαμβανόμενη διακηρυγμένη πίστη της Ελλάδας στο διεθνές δίκαιο και το διάλογο για την επίλυση της  άλυτης διαφοράς της με την γείτονα μας σε αντίθεση με αυτή, μας καθιστά ισχυρούς διπλωματικά.

Δεύτερον η διμερής συμφωνία με την Ιταλία,  η προσφυγή στο Διεθνές δικαστήριο με την Αλβανία και η επέκταση σε 12 μίλια στο Ιόνιο μας καθιστά φερέγγυους δρώντες στο διεθνές περιβάλλον.

Τρίτον η υποδειγματική τακτική των ενόπλων μας δυνάμεων στο πεδίο, Έβρος και Αιγαίο, το 2020 και η προμήθεια των 18 Μαχητικών Αεροσκαφών ενδυναμώνουν την αποτρεπτική ικανότητα των ενόπλων μας δυνάμεων και μας καθιστούν ισχυρούς στρατιωτικά.

Συνεπώς οι τρεις παραπάνω στρατηγικές επιλογές της Κυβέρνησης έκαναν τη χώρα πιο ισχυρή σε όλα τα επίπεδα.  Ακόμα περισσότερο εμψυχώνουν τις ένοπλες δυνάμεις και ενισχύουν το αίσθημα ασφάλειας των Ελλήνων πολιτών.

Αποδεικνύεται λοιπόν ότι η Πατρίδα αλλά και ο Λαός όταν κυβερνάται καλά έχει τη δυνατότητα να αντιμετωπίζει με τον καλύτερο τρόπο κάθε απειλή και να αξιοποιεί άριστα κάθε ευκαιρία.

 

*Ο Βασίλης Οικονόμου είναι βουλευτής Α’ Ανατολικής Αττικής ΝΔ και πρόεδρος της Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ