today-is-a-good-day
21.4 C
Athens

Συνάντηση Σ.Λιβανού με Μ.Χαρακόπουλο για τον πρωτογενή τομέα

«Εύχομαι, η αλλαγή ηγεσίας στο υπουργείο των αγροτών και των κτηνοτρόφων, να σηματοδοτήσει και μια δυναμική επανεκκίνηση της πρωτογενούς παραγωγής, ένα νέο ξεκίνημα. Θέλω να ευχαριστήσω τον φίλο υπουργό που είχε την πρωτοβουλία για την πραγματοποίηση της συνάντησης, προκειμένου, με βάση την εμπειρία μου από την ενασχόληση με τον πρωτογενή τομέα ως αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, να εκθέσω σκέψεις και προβληματισμούς για την ανασυγκρότηση της ελληνικής γεωργίας και κτηνοτροφίας», τόνισε ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας, Μάξιμος Χαρακόπουλος, μετά τη εκτενή συζήτηση που είχε με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Σπήλιο Λιβανό.

 

Ο Θεσσαλός πολιτικός, υπογράμμισε ότι «η εμπειρία της πανδημίας μας δίδαξε την ανάγκη, η χώρα να επενδύσει ακόμη περισσότερο στην παραγωγή ποιοτικών προϊόντων με εξωστρέφεια, αλλά να έχει και μια σχετική αυτάρκεια τροφίμων. Ειδικά σε κρέας είμαστε τραγικά ελλειμματικοί. Ουσιαστικά τα χρήματα που εισρέουν στη χώρα μέσω των κοινοτικών ενισχύσεων σε αγρότες και κτηνοτρόφους, ισοδυναμούν με εκείνα που δαπανούμε για τις εισαγωγές αγροτικών προϊόντων, κυρίως κρέατος, βόειου και χοιρινού, που είμαστε τραγικά ελλειμματικοί».

 

Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος σημείωσε ότι «προϋπόθεση για την ανασυγκρότηση του πρωτογενούς τομέα είναι η ανανέωση του γηρασμένου αγροτικού δυναμικού, με ένα εμπροσθοβαρές πρόγραμμα νέων αγροτών. Ένα πρόγραμμα που δεν θα κινείται στη ‘λογική της αραχτής’ που ουσιαστικά υπηρετούσαν οι ελάχιστες χρονικές δεσμεύσεις για την παραμονή των νέων αγροτών στη γεωργία και κτηνοτροφία, που έθετε η προηγούμενη κυβέρνηση. Στόχος είναι να ασχοληθούν ουσιαστικά κάποιοι νέοι στον πρωτογενή τομέα και όχι απλά να πάρουν ένα ‘χαρτζιλίκι’ και την επομένη να στραφούν αλλού. Γι αυτό, όμως, πρέπει να υπάρξει εκτός από την επιμήκυνση του χρόνου και γενναία αύξηση του ‘πριμ’ που θα δοθεί σε κάθε αγρότη για να κάνει μια νέα αρχή».

 

Ο κυβερνητικός βουλευτής, αναφέρθηκε επίσης «στο υψηλό κόστος παραγωγής» και εκτός από την «ανάγκη ρύθμισης για το ‘αγροτικό πετρέλαιο’ που κατήργησε σε μια νύχτα η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ» εστίασε «στα αρδευτικά έργα που θα μειώσουν το κόστος παραγωγής και θα στρέψουν σε δυναμικές καλλιέργειες».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ