today-is-a-good-day
20.3 C
Athens

Τουρκία: Αμετάβλητα άφησε τα επιτόκια η κεντρική τράπεζα

Η τουρκική κεντρική τράπεζα διατήρησε σήμερα αμετάβλητο το επιτόκιό της στο 17% μετά τις μεγάλες αυξήσεις που είχε κάνει στα τέλη του περασμένου έτους, όταν ο πληθωρισμός πλησίασε το 15%, ξεπερνώντας κατά πολύ τον στόχο.

Ο νέος κεντρικός τραπεζίτης Νατσί Αγκμπάλ αύξησε το βασικό επιτόκιο της κατά 675 ποσοστιαίες μονάδες (6,75 ποσοστιαίες μονάδες) από τον Νοέμβριο για να στηρίξει τη λίρα και να μειώσει τον πληθωρισμό, ο οποίος ανήλθε στο 14,6% τον περασμένο μήνα, ενώ κινήθηκε κατά βάση σε διψήφια επίπεδα για μία τριετία.

Ο Αγκμπάλ διορίστηκε τον Νοέμβριο, όταν έγινε αιφνιδιαστική αλλαγή στην οικονομική ηγεσία της χώρας, με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να αναφέρεται σε μία νέα εποχή που θα είναι φιλική στις αγορές και στην εφαρμογή, μεταξύ άλλων, σκληρών αποφάσεων για τη μείωση του πληθωρισμού.

Έκτοτε, η λίρα ενισχύθηκε από τα χαμηλά επίπεδα – ρεκόρ που είχε υποχωρήσει, καθώς υπήρξαν νέες εισροές κεφαλαίων και ο Αγκμπάλ δεσμεύθηκε ότι θα συνεχίσει την αυστηρή πολιτική. Οι επενδυτές, όμως, κλονίστηκαν την περασμένη Παρασκευή, όταν ο Ερντογάν δήλωσε ότι η αυστηρή πολιτική δεν εξυπηρετεί την Τουρκία και επανέλαβε την ανορθόδοξη άποψή του ότι η λύση είναι να μειωθούν τα επιτόκια για να υποχωρήσει ο πληθωρισμός.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ