today-is-a-good-day
14.5 C
Athens

Το Μεξικό χαιρέτισε την απόφαση Μπάιντεν να τερματίσει την κατασκευή τείχους στα σύνορα

Η κυβέρνηση του Μεξικού χαιρέτισε χθες Τετάρτη την αναστολή της κατασκευής ενός τείχους στα σύνορά του με τις ΗΠΑ, μια απόφαση που έλαβε ο νέος Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, όπως και τα σχέδιά του για μεταρρύθμιση της αμερικανικής μεταναστευτικής πολιτικής.

“ Το Μεξικό χαιρετίζει το τέλος της κατασκευής του τείχους”, έγραψε στο Twitter o Μεξικανός υπουργός Εξωτερικών Μαρσέλο Εμπράρδ. Αυτό το “ αντιμεταναστευτικό” τείχος ήταν μία από τις βασικές υποσχέσεις του πρώην προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ.

Εξάλλου ο Εμπράρδ εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη μεταρρύθμιση της αμερικανικής μεταναστευτικής πολιτικής από τον Μπάιντεν, κάνοντας λόγο “ για έναν δρόμο προς τη διπλή υπηκοότητα”.

“ Όπως έγραψε ο πρόεδρος (του Μεξικού Άντρες) Λόπες Ομπραδόρ πριν μερικά χρόνια στον πλέον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν: οι γέφυρες ανοίγουν τον δρόμο της συνεργασίας και της κατανόησης”, πρόσθεσε.

Ο Μπάιντεν υπέγραψε χθες Τετάρτη διάταγμα με το οποίο τερματίστηκε η κατασκευή του τείχους στα σύνορα ΗΠΑ- Μεξικού. Επίσης θα παρουσιάσει στο Κογκρέσο ένα σχέδιο μεταρρύθμισης της μεταναστευτικής πολιτικής της χώρας, χάρη στο οποίο θα μπορέσει να διευθετηθεί η κατάσταση των περίπου 700.000 “ Ονειροπόλων”, των παράτυπων μεταναστών που εισήλθαν στις ΗΠΑ όταν ήταν παιδιά και οι οποίοι ζουν έκτοτε εκεί.

Το πρόγραμμα που προστατεύει τους “ Ονειροπόλους” από την απέλαση, το DACA, είχε δημιουργηθεί επί προεδρίας Μπαράκ Ομπάμα, όμως ο Ντόναλντ Τραμπ το κατήργησε το 2017.

Ο Μεξικανός πρόεδρος δήλωσε χθες ότι συμμερίζεται τις προτεραιότητες που έχει θέσει ο Μπάιντεν για την αρχή της θητείας του, κυρίως τη μετανάστευση, ένα ευαίσθητο ζήτημα στο Μεξικό, και τις σχέσεις της χώρας με τις ΗΠΑ.

“ Συμφωνώ με τις τρεις βασικές προσεγγίσεις του (…) Είναι πολύ σημαντικές: (η μάχη κατά) της πανδημίας (covid-19), η αναζωογόνηση της οικονομίας και η μετανάστευση”, δήλωσε ο Λόπες Ομπραδόρ λίγο πριν την ορκωμοσία του Τζο Μπάιντεν, στον οποίο ευχήθηκε μια “ αποδοτική θητεία”.

Ο Λόπες Ομπραδόρ, ο οποίος είχε στενές σχέσεις με τον Τραμπ, ήταν μεταξύ των τελευταίων ηγετών που είχαν συγχαρεί τον Μπάιντεν για τη νίκη του στις προεδρικές εκλογές.

Για το Μεξικό- από όπου κατάγονται 38 εκατομμύρια άνθρωποι που ζουν στις ΗΠΑ- το μεταναστευτικό είναι ένα από τα σημαντικότερα ζητήματα της ατζέντας του Μπάιντεν, συνέχισε ο Μεξικανός πρόεδρος.

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ