today-is-a-good-day
20 C
Athens

Ο Κ.Μητσοτάκης και η αναβάθμιση της γεωπολιτικής αξίας της Ελλάδας

Κεντρικό «παίχτη» στην ευρωπαϊκή «σκακιέρα», έχει καταφέρει να κάνει την Ελλάδα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, με μια σειρά πρωτοβουλιών του, που έχουν αναβαθμίσει το κύρος και το ρόλο της χώρας, στο διεθνές στερέωμα αφού προηγουμένως πέρασε όλες τις …αξιολογήσεις, σε πολιτικό, οικονομικό και διπλωματικό επίπεδο.

Στη σημερινή τηλεδιάσκεψη με τους ομολόγους του στην Ευρωπαϊκή Ένωση θα ζητήσει επισήμως την έγκριση της πρότασης του για την έκδοση ενός ψηφιακού πιστοποιητικού εμβολιασμού, που επί της ουσίας απελευθερώνει τις μετακινήσεις των εμβολιασμένων, από περιορισμούς με γραφειοκρατικές διαδικασίες και προσωπική ταλαιπωρία.

Tου Κώστα Πασίση

Μια μεγάλη πρωτοβουλία που ανοίγει νέους ορίζοντες στον τουρισμό, για την Ελλάδα αλλά και τις υπόλοιπες μεσογειακές χώρες, ενόψει της νέας περιόδου.

Επισημαίνεται ότι η πρόταση Μητσοτάκη έτυχε θερμής υποδοχής, τόσο από τα  διεθνή μέσα ενημέρωσης όσο και από τη Διεθνή Ένωση Αερομεταφορών (ΙΑΤΑ), που βλέπει να ανοίγεται μια σημαντική  ευκαιρία για επιστροφή στην κανονικότητα.

Μιλώντας χθες στη Βουλή, ο Πρωθυπουργός έκανε και ένα βήμα περισσότερο, τονίζοντας ότι στην τηλεδιάσκεψη θα θέσει προσωπικά, και την ενεργοποίηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προς δύο κατευθύνσεις ακόμα: «Την όσο το δυνατόν πιο γρήγορη έγκριση άλλων τύπων εμβολίων με πρώτο το εμβόλιο της AstraZeneca από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκου. Και βέβαια της πίεσης προς την Pfizer ώστε να επιταχυνθεί η παραγωγή και η εταιρεία να είναι απολύτως συνεπής στις δόσεις που έχει δεσμευτεί να παραδώσει σε όλες τις Ευρωπαϊκές χώρες εντός του πρώτου τριμήνου του 2021».

Διεθνές αποτύπωμα αφήνει και η ψήφιση του νομοσχεδίου για την επέκταση των χωρικών υδάτων της Ελλάδας, που μεγαλώνει τα σύνορα της Πατρίδας μας.

«Η επέκταση ξεπερνά τα τοπικά δεδομένα επειδή εγκαθιστά τη διεθνή νομιμότητα σε ολόκληρη την ευρύτερη περιοχή κατοχυρώνοντας, ένα τετελεσμένο σταθερότητας και ασφάλειας στο ρευστό περιβάλλον της Ανατολικής Μεσογείου», ανέφερε ο Πρωθυπουργός.

Όλα αυτά φέρουν την υπογραφή Μητσοτάκη-Δένδια και αποδεικνύουν εν τοις πράγμασι ότι η Ελλάδα έχει πάψει να είναι ο «φτωχός συγγενής» της Ευρώπης, που ζητιάνευε βοήθεια για να μείνει στην ευρωπαϊκή οικογένεια ως πλήρες μέλος της.

Τα νέα …διαπιστευτήρια της Ελλάδας τα μοίρασε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, όταν πρωταγωνιστούσε  στη δημιουργία της συμμαχίας των οκτώ χωρών του Νότου, που διεκδίκησαν την έκδοση «κορωνομολόγου» για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας.

Η εν λόγω πρωτοβουλία ναι μεν δεν πέρασε «ατόφια», αλλά ύστερα από μαραθώνιες διαβουλεύσεις -όπου η Ελλάδα ήταν παρούσα- βρέθηκε η κοινή συνιστάμενη με το Ταμείο Ανάκαμψης, που δίνει βαθιές οικονομικές ανάσες σε όλα τα κράτη μέλη.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αφού πέρασε με επιτυχία η χώρα  τα πρώτα κρας τεστ αξιοπιστίας από τους θεσμούς, έχτισε τις συμμαχίες του εντός του Ευρωπαϊκού λαϊκού Κόμματος, που αποδείχθηκε ένα καλό «όχημα» για την αναβάθμιση της Ελλάδας, και έγινε ισότιμος συνομιλητής των ισχυρών ηγετών της Ευρώπης.

Η Ελλάδα ανέβηκε επίπεδο στο «ιερατείο»  της Ευρώπης και παρά τις δυσκολίες κατάφερε να μετατρέψει, σε μεγάλο βαθμό, τις ελληνοτουρκικές διαφορές σε ευρωτουρκικές.

Μια εξέλιξη ιδιαίτερης σημασίας για τα ελληνικά συμφέροντα, που ενδεχομένως να μην είχε θετική κατάληξη, αν προηγουμένως η Ελλάδα δε μετείχε στο σκληρό πυρήνα της Ευρώπης, εκεί όπου λαμβάνονται οι αποφάσεις, έστω και με τις γνωστές δυσκολίες…

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ