today-is-a-good-day
17.6 C
Athens

Νικήτας Κακλαμάνης στο ThePresident: Ας δώσουμε τα χέρια για το εμβόλιο

Άραγε θα μπορούσε ποτέ να φανταστεί ο Έντουαρντ Τζένερ, στα τέλη του 18ου αιώνα, το εμβολιαστικό σίριαλ που θα παιζόταν τρεις αιώνες αργότερα; Θα μου πείτε τώρα “ποιος είναι ο Τζένερ;”… Να σας τον συστήσω λοιπόν.

Πρόκειται για τον πατέρα του εμβολιασμού, ο οποίος πραγματοποίησε την πρώτη δοκιμή εμβολίου κατά της ευλογιάς σε ένα εντεκάχρονο αγόρι, το 1796!

Για την ιστορία, σας αναφέρω πως ο γιατρός αυτός στηρίχθηκε στην προγενέστερη, πολύτιμη έρευνα δυο Ελλήνων επιστημόνων της εποχής, των Πυλαρινού και Τιμόνη…

Γράφει ο Νικήτας Κακλαμάνης*

Ο Τζένερ λοιπόν, εμβολίαζε καθημερινά εκατοντάδες ανθρώπους και μάλιστα δωρεάν.
Και η… ανταμοιβή του; Μια θύελλα αντιδράσεων από τους συναδέλφους του αλλά και σφοδρές επιθέσεις από τους αντιεμβολιαστές, που πρωτοεμφανίστηκαν τότε.

Παρόλα αυτά ο γιατρός έμεινε στην Ιστορία, αφού εκ του αποτελέσματος απεδείχθη πως το εμβόλιό του έσωσε από βέβαιο θάνατο γενιές και γενιές ανθρώπων. Σκεφτείτε πως η ευλογιά, η οποία αντιμετωπίστηκε για πρώτη φορά επιτυχώς το 1796, εξαλείφθηκε οριστικά το 1979!

Τρεις αιώνες μετά, με την απειλή μιας εξίσου τρομακτικής πανδημίας πάνω απ’ τα κεφάλια μας, η Ιστορία επαναλαμβάνεται. Οι αντιεμβολιαστές ξαναβγαίνουν στο προσκήνιο, ενώ προσφάτως φαίνεται να “κερδίζουν” και τους σκεπτικιστές του εμβολίου κατά του Covid.

Και τι δεν έχουν ακούσει τ’ αυτιά μας… “Τι σόι εμβόλιο είναι αυτό;”, “γιατί κυκλοφόρησε τόσο γρήγορα;”, “το RNA θα αλλάξει το DNA μας”, “θα πεθάνουμε όλοι”…

Ώρες-ώρες αναρωτιέται κανείς πώς είναι δυνατόν να ζουν ανάμεσά μας άνθρωποι οι οποίοι θεωρούν πιο πιθανή την έγχυση μέσω του εμβολίου ενός αγνώστου, ύποπτου “γονιδίου”, παρά τη διασωλήνωσή τους μέσα σε μια ΜΕΘ Covid…

Πέρα και πάνω απ’ όλα αυτά όμως, η αντικειμενική αλήθεια είναι είναι μία: ότι ο εμβολιασμός είναι αφενός θετικό δικαίωμά μας, αφετέρου δε ηθικό καθήκον μας.

Από τη μια, ως ξεχωριστές προσωπικότητες έχουμε εξ ορισμού την ελευθερία σκέψης και επιλογής. Έτσι, κάθε νοήμων άνθρωπος επιλέγει να θωρακίσει τον εαυτό του απέναντι στην όποια απειλή.

Από την άλλη, ως κοινωνικές  οντότητες έχουμε την ηθική υποχρέωση να προστατεύσουμε τη Δημόσια Υγεία. Και όταν λέμε “Δημόσια Υγεία” δεν αναφερόμαστε σε κάτι απρόσωπο ή αόριστο. Μιλάμε για τον Άνθρωπο δίπλα μας: τον συγγενή, τον φίλο ή τον συνάδελφο, την παρέα μας ή τον σύντροφό μας, τον γείτονα ή τον γνωστό. Μιλάμε για όλους και για καθέναν χωριστά.

Κάτι τέτοιο είναι στο χέρι μας: πρέπει να προστατευτούμε και να προστατεύσουμε. Για να διασφαλίσουμε την υγεία μας. Για να ξαναπάρει μπρος η ζωή μας, η κοινωνία και η οικονομία. Για να βγούμε όλοι κερδισμένοι.

Μπροστά λοιπόν στο όποιο “δίλημμα”, εγώ -πρωτίστως ως γιατρός- ψηφίζω ‘ναι στο εμβόλιο’. Θα δώσω το χέρι μου. Θα είμαι παρών όταν έρθει η σειρά μου να εμβολιαστώ.

Όμως δε θα δώσω απλώς το χέρι. Θα απλώσω το χέρι σε όλους όσοι πιστεύουν ότι είναι στο χέρι μας να κάνουμε την πανδημία παρελθόν. Γιατί τώρα είναι η ώρα να παραμερίσουμε τις όποιες φοβίες ή αμφιβολίες.

Γι’ αυτό ας δώσουμε τα χέρια! Για να τελειώνουμε με τον ιό. Για να προχωρήσουμε επιτέλους μαζί σε ένα ασφαλές, αισιόδοξο μέλλον.

* Ο Νικήτας Κακλαμάνης είναι Α’ Αντιπρόεδρος Βουλής, Βουλευτής Α’ Αθηνών ΝΔ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ