Θ.Παφίλης: Ανέκδοτο τα περί στήριξης από ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και Ε.Ε.

Ως «ανέκδοτο» χαρακτήρισε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Θανάσης Παφίλης «τα περί στήριξης από ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και ΕΕ» κατά την ομιλία του στην Ολομέλεια για το νομοσχέδιο του Υπουργείου Εξωτερικών για την επέκταση στα 12 ναυτικά μίλια στην περιοχή του Ιονίου μέχρι το ακρωτήριο Ταίναρο.

Ο κ. Θανάσης Παφίλης, τόνισε πως «το ΝΑΤΟ δεν πήρε σαφή θέση για τα σύνορα της Ελλάδας, οι ΗΠΑ καλούν Ελλάδα και Τουρκία να τα βρουν ενώ η ΕΕ δεν κάνει τίποτα σχετικά με την τουρκική προκλητικότητα γιατί τους ενδιαφέρει περισσότερο η παραμονή της ‘Αγκυρας στο ΝΑΤΟ». Αναφερόμενος στα περί του ευρωπαϊκού κεκτημένου, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ σχολίασε δεικτικά πως «και η Κύπρος μπήκε την ΕΕ υποτίθεται για να λυθεί το πρόβλημα και τώρα οδηγείται σε διχοτόμηση».

Σχετικά με την επέκταση στα 12 ν.μ. στην θαλάσσια περιοχή του Ιονίου, ο κ. Θανάσης Παφίλης ανέφερε πως το ΚΚΕ θεωρεί ότι η χώρα έχει αυτό το δικαίωμα. Πρόσθεσε, όμως, πως γίνεται τώρα με καθυστέρηση διότι τώρα εξυπηρετούνται οι ιμπεριαλιστικοί σχεδιασμοί και τα συμφέροντα ενεργειακών κολοσσών. «Βγήκαν τα μεγάλα μαχαίρια και εσείς συμμετέχετε σε αυτό» ανέφερε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε πως η τμηματική επέκταση μόνο στο Ιόνιο και οι συμφωνίες για ΑΟΖ με Ιταλία και Αίγυπτο που προβλέπουν μειωμένη επήρεια σε νησιά στέλνουν αντικειμενικά μήνυμα για ανάλογη λύση στο Αιγαίο».

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ έκανε στην τοποθέτηση του στην Ολομέλεια εκτενείς αναφορές στους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς στην ευρύτερη περιοχή και το πώς αυτοί διαμορφώνουν τις εξελίξεις ανάλογα με τους οικονομικούς ανταγωνισμούς σε βάρος των λαών.