today-is-a-good-day
21.4 C
Athens

Κ.Φραγκογιάννης: Έχουμε πλήρες σχέδιο για την υποστήριξη και την περαιτέρω ανάπτυξη των εξαγωγών

Έχουμε ένα πλήρες σχέδιο με πάρα πολλές δράσεις για την υποστήριξη των εξαγωγέων και την περαιτέρω ανάπτυξη των εξαγωγών, σημείωσε ο υφυπουργός Οικονομικής Διπλωματίας και Εξωστρέφειας (υπουργείο Εξωτερικών) Κώστας Φραγκογιάννης στην εκδήλωση «Greek Exports Exports Forum & Awards».

Ο κ. Φραγκογιάννης αναφέρθηκε στους 4 πυλώνες δραστηριότητας της εξαγωγικής διπλωματίας: Οικονομική διπλωματία, υποστήριξη εξαγωγέων, προσέλκυση ξένων επενδύσεων, ειδικά πρότζεκτ και πρόσθεσε: «Την περσινή, δύσκολη χρονιά λόγω της πανδημίας, αρχικά στραφήκαμε στην ανάγκη της χώρας μας για υγειονομικό υλικό και προσπαθήσαμε να κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούσε να γίνει σε επίπεδο επαφών και συνεργασιών στο εξωτερικό, αξιοποιώντας κάθε ευκαιρία».

Στη συνέχεια, όπως είπε, έγιναν κάποιες αλλαγές στο Εnterprise Greece και προχώρησε ο μετασχηματισμός του ΟΑΕΠ και υπήρξε πληθώρα δράσεων για την υποστήριξη των εξαγωγέων.

«Για πρώτη φορά στα χέρια μας έχουμε ένα πλήρες σχέδιο με πάρα πολλές δράσεις για την υποστήριξη των εξαγωγέων και την περαιτέρω ανάπτυξη των εξαγωγών. Μέσα από την πανδημία μπορεί κάποιος να βγει και πιο δυνατός, μέσω της ανάπτυξης ψηφιακών δεξιοτήτων και της στροφής προς νέες αγορές» είπε ο υφυπουργός.

Ο γενικός γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Εξωστρέφειας (υπουργείο Εξωτερικών) και πρόεδρος ΔΣ, Enterprise Greece Ιωάννης Σμυρλής, σημείωσε από την πλευρά του ότι για πρώτη φορά στην Ελλάδα δημιουργήθηκε μια νέα δομή για να ασκείται η απαραίτητη, πολυεπίπεδη, εξωτερική πολιτική, με στενή συνεργασία κυβέρνησης και φορέων.

Ο ίδιος συνέχισε λέγοντας ότι «με το Enterprise Greece και τον ΟΑΕΠ υπό την ομπρέλα μας, κινούμαστε σε αυτή την κατεύθυνση με πολύ θετικά πρώτα αποτελέσματα». Δηλαδή, με ενιαία φωνή, και ενιαία στρατηγική, όπως είπε, το υπουργείο Εξωτερικών θέτει την στρατηγική του στόχευση για επίτευξη οικονομιών κλίμακος και εθνικό branding.

Σημείωσε, ακόμη, ότι οι δράσεις το 2021 θα ενισχυθούν και πρόσθεσε ότι, παρά την πανδημία, διαπιστώνεται έντονο επενδυτικό ενδιαφέρον σε πολλούς τομείς.

«Για να αυξηθούν περαιτέρω οι εξαγωγές χρειάζεται διείσδυση σε νέες αγορές. Λειτουργούμε πλέον στη βάση μιας νέας στρατηγικής με αιχμή του δόρατος τα 60 γραφεία Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων» όπως σημείωσε.

Η Μπέττυ Αλεξανδροπούλου, εντεταλμένη σύμβουλος και εκτελεστικό μέλος του ΔΣ του Enterprise Greece, ανέφερε ότι η περασμένη χρονιά ήταν πρωτόγνωρη αλλά και καθοριστική και, σε ό,τι αφορά στον οργανισμό Enterprise Greece, αυτός προχώρησε σε πολύ σημαντικά βήματα μεταρρύθμισης και μετασχηματίστηκε σε ουσιαστικό μοχλό εξωστρέφειας.

Επισπεύσθηκαν, όπως είπε, οι αλλαγές, οι οποίες επικεντρώθηκαν σε 4 άξονες:

1. Eπαναπροσδιορισμός όσων γνωρίζαμε μέχρι σήμερα.

2. Αξιοποίηση της νέας σχέσης με το υπουργείο Εξωτερικών.

3. Ψηφιοποίηση (επιτάχυνση του ψηφιακού μετασχηματισμού – εξελιγμένο σύστημα CRM).

4. Διαβούλευση και συνεργασίες (όπως η συνεργασία με e-bay).

Ακόμη, ανέφερε ότι τακτοποιείται φέτος η δράση του οργανισμού ενώ προχωράει και η σύναψη νέων αντίστοιχων, με τα παραπάνω, μνημονίων συνεργασίας «και εκτιμάται ότι το 2021 θα είναι έτος που οι προσπάθειες αυτές θα αποδώσουν καρπούς».

Η ίδια υπογράμμισε: «Αν δεν καινοτομήσουμε, δεν θα πετύχουμε. Να μετατρέψουμε την κρίση σε ευκαιρία και να πρωτοπορήσουμε».

O Αντώνιος Κατεπόδης, πρόεδρος της Ένωσης Διπλωματικών Υπαλλήλων Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων (ΕΝΔΥ ΟΕΥ), διευθυντής, Β8 διεύθυνση Επιχειρηματικής Ανάπτυξης, στο υπουργείο Εξωτερικών, ανέφερε ότι ο κλάδος των ΟΕΥ έχει θεσμική παρουσία 72 ετών (από το 1937).

Ο ίδιος πρόσθεσε: «Η κλιμάκωση της κρίσης, επέφερε επιβράδυνση του εμπορίου. Ωστόσο στο τέλος του 2020 η επιβράδυνση μετριάστηκε, με αποτέλεσμα οι εξαγωγές μας να καταγράψουν αύξηση. Οι επιπτώσεις της πανδημίας για την οικονομία δεν θα είναι βραχυπρόθεσμες. Οπότε οι εξαγωγές αποτελούν καθοριστικό παράγοντα ανάκαμψης. Η μεταφορά στο υπουργείο Εξωτερικών όλων των αρμόδιων φορέων θα επιτρέψει μια πιο συντονισμένη προσπάθεια μέσα από ένα ολοκληρωμένο εθνικό σχέδιο».

Τέλος σημείωσε ότι το 2019 τα γραφεία ΟΕΥ πραγματοποίησαν 355 δράσεις σε 69 χώρες και το 2020 συμμετείχαν στο 60% των 121 δράσεων που υλοποιήθηκαν.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ