today-is-a-good-day
21.4 C
Athens

A.Mπλίνκεν: Η Ουάσιγκτον επιθυμεί να επανεξετάσει τη συμφωνία με τους Ταλιμπάν

Οι ΗΠΑ σκοπεύουν να επανεξετάσουν τη συμφωνία που υπέγραψαν πέρυσι τον Φεβρουάριο με τους Ταλιμπάν, καθώς επιθυμούν να διατηρήσουν στο Αφγανιστάν μέσα αντιμετώπισης της τρομοκρατίας, δήλωσε χθες Τρίτη ο Άντονι Μπλίνκεν κατά τη διάρκεια ακρόασης στην αμερικανική Γερουσία για την έγκριση του διορισμού του στο αξίωμα του υπουργού Εξωτερικών.

“Επιθυμούμε το τέλος αυτού του αέναου πολέμου, θέλουμε να φέρουμε τις δυνάμεις μας πίσω στο σπίτι”, τόνισε ο Μπλίνκεν.

Η κυβέρνηση του απερχόμενου προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ υπέγραψε μια ιστορική συμφωνία με τους Ταλιμπάν έπειτα από 19 χρόνια πολέμου, η οποία προβλέπει την πλήρη αποχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων από το Αφγανιστάν ως τα μέσα του έτους με αντάλλαγμα τη δέσμευσή τους να μην επιτρέψουν σε τρομοκρατικές οργανώσεις να δρουν από τις περιοχές που ελέγχουν.

Η συμφωνία προέβλεπε επίσης και την έναρξη των πρώτων άμεσων διαπραγματεύσεων ειρήνευσης μεταξύ των ανταρτών και της Καμπούλ, οι οποίες ξεκίνησαν τον Σεπτέμβριο όμως ακόμη δεν έχουν καταλήξει σε συγκεκριμένα αποτελέσματα, κυρίως σε ό,τι αφορά τη μείωση της βίας.

“Πρέπει να δούμε προσεκτικά τι συμφωνήσαμε, ακόμη δεν γνωρίζω τα πάντα”, εξήγησε ο Μπλίνκεν, ενώ πρόσθεσε ότι επιθυμεί “να κατανοήσω πλήρως ποιες δεσμεύσεις έλαβαν ή όχι οι Ταλιμπάν”.

Εξάλλου ο νέος υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ έκρινε απαραίτητο “να διατηρηθούν οι πρόοδοι που σημειώθηκαν για τις γυναίκες και τα κορίτσια στο Αφγανιστάν τα τελευταία 20 χρόνια”.

Ο Μπλίνκεν υπογράμμισε ότι η νέα κυβέρνηση των ΗΠΑ σκοπεύει “να διατηρήσει κάποιες δυνατότητες ώστε να μπορεί να αντιμετωπίζει οποιαδήποτε επανεμφάνιση της τρομοκρατίας, ο λόγος για τον οποίο έγινε η επέμβαση” στο Αφγανιστάν, μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001.

Ο ορισμός αυτών των “δυνατοτήτων” κινδυνεύει να αποτελέσει αιτία διαφωνιών: αν πρόκειται για ειδικές δυνάμεις, όπως είχε δηλώσει ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν κατά τη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας, αυτό ενδέχεται να έρχεται σε αντίθεση με τη δέσμευση της Ουάσινγκτον προς τους Ταλιμπάν για πλήρη αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων από το Αφγανιστάν.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ