today-is-a-good-day
21.1 C
Athens

Υπερ της επέκτασης των θαλασσίων συνόρων ο Β.Βιλιάρδος

Υπέρ του νομοσχέδιο για την επέκταση στα 12 ναυτικά μίλια στο Ιόνιο μέχρι το Ταίναρο τάχθηκε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ελληνικής Λύσης Βασίλης Βιλιάρδος, υπογραμμίζοντας όμως πως «η επέκταση των θαλασσίων συνόρων μας έπρεπε να πραγματοποιηθεί σε όλο το εύρος της θαλάσσιας περιμέτρου μας, όπως είναι απαράγραπτο δικαίωμά μας με βάση το Διεθνές Δίκαιο». Προσέθεσε δε πως «όχι μόνο τα νησιά μας, αλλά και οι βραχονησίδες της Ελληνικής Επικράτειας μπορούν να αποτελέσουν βάση επέκτασης της Αιγιαλίτιδας ζώνης μας στα 12 ν.μ., με βάση τον ΟΗΕ».

 

Σχετικά με τις διερευνητικές επαφές, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ελληνικής Λύσης ανέφερε πως «αυτές οι άτυπες συνομιλίες για τη διευθέτηση διαφορών μας με την Τουρκία έγινε σε χρονισμό που εξυπηρετούσε πολιτικές σκοπιμότητες και των δύο χωρών», υπογραμμίζοντας ότι «ο καθορισμός των θαλασσίων συνόρων μας δεν χωρούν συζήτηση, καθώς, είναι προδιαγεγραμμένες από το Διεθνές Δίκαιο και όφειλε να γίνουν σεβαστές, αφού δεν υπάρχει η παραμικρή ασάφεια σε αυτές».

 

Κάλεσε την κυβέρνηση σε αυτές τις διερευνητικές συνομιλίες που ξεκινούν «να μην παρασυρθούμε σε άνοιγμα της ατζέντας, πράγμα που διεκδικεί η Τουρκία με την αφανή υποστήριξη της Γερμανίας, η οποία ποτέ δεν ήταν φιλικά διακείμενη προς τη χώρα μας».

 

Η θέση της Ελληνικής Λύσης, δήλωσε, είναι ότι «υπόνοιες και περιθώρια συζήτησης για άλλη ατζέντα, από τη μοναδική υφιστάμενη του καθορισμού υφαλοκρηπίδας, δεν πρέπει να αφήνονται απέναντι στην Τουρκία, η οποία έχει αποδείξει ότι δεν είναι αξιόπιστος εταίρος στις συνομιλίες».

 

Σχετικά με το νομοσχέδιο, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ελληνικής Λύσης εξέφρασε τη διαφωνία του με το άρθρο 4 που αφορά την αλιεία στο Ιόνιο των Ιταλών ψαράδων έναντι των Ελλήνων, λέγοντας πως η ΕΕ επιβάλει κοινούς όρους συνύπαρξης και δράσης για τα αλιευτικά της ΕΕ εντός των εθνικών θαλασσίων ζωνών, που εν προκειμένω έχει υποδειχθεί να είναι τα 12 ν.μ. από τις χερσαίες ή νησιωτικές μας βάσεις αναφοράς.

 

Ο Βασίλης Βιλιάρδος, κατέληξε πως «η εθνική μας κυριαρχία επ’ ουδενεί δεν μπορεί να τεθεί σε διαπραγμάτευση με κανέναν, παρότι η υποδούλωση της χώρας στο χρέος και τους δανειστές της παράγει τις αντίθετες εντυπώσεις»

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ