today-is-a-good-day
23.5 C
Athens

Η ΙΑΤΑ προτρέπει την Ε.Ε. να στηρίξει την πρωτοβουλία Μητσοτάκη για το πιστοποιητικό εμβολιασμού

Η Διεθνής Ένωση Αερομεταφορών (ΙΑΤΑ) προέτρεψε την Ευρωπαϊκή Ένωση να υποστηρίξει την πρωτοβουλία του Έλληνα πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, για ένα κοινό ψηφιακό ευρωπαϊκό πιστοποιητικό εμβολιασμού COVID-19 που θα επιτρέπει σε όσους έχουν εμβολιαστεί να ταξιδεύουν ελεύθερα εντός της Ευρώπης.

Σε μια ανοιχτή επιστολή προς την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ο Γενικός Διευθυντής και Διευθύνων Σύμβουλος της IATA, Αλεξάντρ ντε Ζουνιάκ κάλεσε τα κράτη της ΕΕ να συντονίσουν μια πολιτική που θα επιτρέπει στην Ευρώπη να κερδίσει με ασφάλεια οικονομικά και κοινωνικά οφέλη από την ελεύθερη κυκλοφορία, ξεκινώντας από αυτούς που έχουν εμβολιαστεί.

«Η πρωτοβουλία του πρωθυπουργού Μητσοτάκη πρέπει να υιοθετηθεί επειγόντως από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και όλα τα κράτη μέλη. Ο εμβολιασμός είναι ένα θεμελιώδες κλειδί για το άνοιγμα των συνόρων με ασφάλεια και την τόνωση της οικονομικής ανάκαμψης. Ένα πανευρωπαϊκό πιστοποιητικό εμβολιασμού θα ήταν ένα σημαντικό βήμα ώστε οι κυβερνήσεις να ανοίξουν με ασφάλεια τα σύνορά τους και οι επιβάτες να μπορούν να ταξιδέψουν με ασφάλεια χωρίς το εμπόδιο της καραντίνας », δήλωσε ο κ. ντε Ζουνιάκ.

Παράλληλα, ο γενικός Διευθυντής της IATA αναφέρει ότι η ελληνική πρόταση αφορά ένα εναρμονισμένο πιστοποιητικό εμβολιασμού που θα μπορούσε να συμβάλει στην αποκατάσταση της κινητικότητας σε παγκόσμια κλίμακα, που αποτελεί τη βάση για την αποκατάσταση της οικονομικής δραστηριότητας σε επίπεδα πριν από την κρίση». Το αίτημα για εναρμονισμένη και ασφαλή επανεκκίνηση στον κλάδο της αεροπορίας είναι πιο επείγουσα από ποτέ λόγω των lockdown και των ταξιδιωτικών περιορισμών σε όλο τον κόσμο.

Καθώς ο ιός τίθεται σταδιακό υπό έλεγχο και το πρόγραμμα εμβολιασμών προχωρά παγκοσμίως ο κ. ντε Ζουνιάκ τόνισε την ανάγκη οι κυβερνήσεις να προετοιμαστούν για την αποκατάσταση της ελεύθερης κυκλοφορίας με καλά συντονισμένο σχεδιασμό. Αυτός ο προγραμματισμός πρέπει να χρησιμοποιεί τον πιο αποτελεσματικό συνδυασμό δυνατοτήτων εμβολιασμού και των τεστ.

«Βρισκόμαστε σε πολύ σκοτεινές μέρες αυτής της πανδημίας. Αλλά τα σκληρά μέτρα που λαμβάνονται σε συνδυασμό με την επιτάχυνση των προγραμμάτων εμβολιασμού πρέπει να μας δώσουν την ελπίδα ότι μπορούμε να αποκαταστήσουμε με ασφάλεια την ελευθερία κινήσεων. Αυτό θα σώσει θέσεις εργασίας, θα μειώσει την ψυχική οδύνη, θα ξανασυνδέσει τις οικογένειες και θα αναζωογονήσει την οικονομία. Για να γίνει αυτό με ασφάλεια και αποτελεσματικότητα, ο προγραμματισμός είναι το κλειδί. Η πρόταση του Έλληνα πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη για τα πιστοποιητικά εμβολίων θα αποτελέσει βασικό παράγοντα. Αυτό που χρειαζόμαστε τώρα είναι οι κυβερνήσεις να αρχίσουν να συνεργάζονται πολύ πιο αποτελεσματικά. Οι μονομερείς κυβερνητικές ενέργειες διαλύσουν την παγκόσμια συνδεσιμότητα. Η επαναφορά της θα χρειαστεί συντονισμό », δήλωσε ο ντε Ζουνιάκ.

Οι ηγέτες των χωρών μελών της Ε.Ε. θα συνεδριάσουν την Πέμπτη, 21 Ιανουαρίου και η πρόταση του Κυριάκου Μητσοτάκη θα βρίσκεται στην ημερήσια διάταξη, με την ελπίδα ότι θα αναθέσουν στην Κομισιόν να αναλάβει δράση για να προωθήσει ένα κοινό πιστοποιητικό.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ