Δ.Κουτσούμπας: ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ σιγοντάρουν την τουρκική επιθετικότητα

ΑΠΕ

«Δίνουν και παίρνουν οι μεγάλες κουβέντες, ότι “ζούμε ιστορικές στιγμές”, ότι “η ελληνική επικράτεια μεγαλώνει”, ότι “αυξάνεται ο χώρος εθνικής κυριαρχίας από το 1947” και άλλα πολλά» ανέφερε Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, στη σημερινή του ομιλία στη Βουλή επί του νομοσχεδίου του υπουργείου Εξωτερικών για την επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης στα 12 ν.μ. στο Ιόνιο και σημείωσε: «Βέβαια, για να λέμε ολόκληρη την αλήθεια, περισσότερο πανηγυρίζουν κάποιοι μεγάλοι ενεργειακοί όμιλοι, οι οποίοι βάζουν ήδη στο χέρι τα οικόπεδα στην περιοχή του Ιονίου, για να αυγαταίνουν τα κέρδη τους. Γι΄αυτό, το ΚΚΕ αντιμετωπίζει με μεγάλη σοβαρότητα και υπευθυνότητα το ζήτημα αυτό. Εδώ δεν χωρούν μεγάλα λόγια και πανηγυρισμοί».

 

Είπε ότι το ΚΚΕ έχει επισημάνει ξεκάθαρα πως «η χώρα μας όπως και όλα τα κράτη έχει δικαίωμα σε αιγιαλίτιδα ζώνη στα 12 ν.μ., και στον καθορισμό της στη βάση της μέσης γραμμής όπου αυτό χρειάζεται». «Αυτό ισχύει και πρέπει να ισχύει ανεξάρτητα από το πότε θα ασκηθεί αυτό το δικαίωμα» τόνισε.

 

Ανέφερε ότι η επίλυση των προβλημάτων που αφορούν την αιγιαλίτιδα ζώνη, την οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ προς όφελος των λαϊκών συμφερόντων πρέπει να συνδέεται με τρία κρίσιμα ζητήματα που πρέπει να πρυτανεύουν στις όποιες αποφάσεις: Πρώτον με την οικοδόμηση σχέσεων αμοιβαίου οφέλους μεταξύ γειτονικών κρατών και λαών. Δεύτερον με την εκμετάλλευση του θαλασσίου πλούτου με κριτήριο τις εργατικές λαϊκές ανάγκες. Τρίτον με την αποδέσμευση της χώρας από ιμπεριαλιστικές συμμαχίες που έχουν εχθρικούς σχεδιασμούς για τους λαούς. «Και οπωσδήποτε σε όλα αυτά κουμάντο να κάνει ο λαός στη χώρα του».

 

«Σήμερα υπηρετούνται τα συμφέροντα των μονοπωλίων, υπηρετούνται παζάρια που κάνει η άρχουσα τάξη για να αναβαθμίσει τη δική της θέση στην περιοχή και όχι για την αναβάθμιση των συμφερόντων του λαού και της χώρας. Για όλους αυτούς τους λόγους στην αυριανή ψηφοφορία τοποθετούμαστε με “παρών”» τόνισε ο Δ. Κουτσούμπας.

 

Είπε ότι όσο μεγαλώνει η εμπλοκή της χώρας στα επικίνδυνα σχέδια ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ η επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης στα 12 ν.μ. «δεμένη προφανώς με όλα τα παραπάνω, μπορεί μόνο να μεγαλώσει κι άλλο τους ανταγωνισμούς στην περιοχή».

 

Υπενθύμισε ότι η κυβέρνηση «με τις ίδιες τυμπανοκρουσίες» έφερε στη Βουλή προς επικύρωση τον καθορισμό ΑΟΖ με την Ιταλία και την Αίγυπτο, με το ΚΚΕ και τότε να εκφράζει την ανησυχία του και την κυβέρνηση να υποστηρίζει ότι αυτές οι συμφωνίες αποτελούν ανάχωμα στην τουρκική επιθετικότητα.

 

«Οι προσδοκίες αυτές διαψεύστηκαν. Το κουβάρι περιπλέχτηκε παραπέρα. Τα προβλήματα με την Τουρκία οξύνθηκαν καθώς η επιθετικότητας κλιμακώθηκε ακόμα περισσότερο. Γιατί, όταν προχωράτε σε μερική επέκταση των χωρικών υδάτων της χώρας και υπογράφετε συμφωνίες με γειτονικές χώρες, όπως η Ιταλία και η Αίγυπτος -συμφωνίες όμως που προβλέπουν υποχωρήσεις από κυριαρχικά δικαιώματα, όπως είναι η μικρότερη επήρεια των ελληνικών νησιών, αυτό που κάνετε είναι, μόνο να ανοίγετε την “όρεξη” στις επιδιώξεις και τους στόχους της τουρκικής αστικής τάξης, η οποία προβάλλει παρόμοια επιχειρήματα, για να προωθήσει τις απαράδεκτες διεκδικήσεις της» τόνισε.

 

Ενόψει της έναρξης των διερευνητικών συνομιλιών Ελλάδας-Τουρκίας είπε ότι «σε αυτόν τον 61ο γύρο των διερευνητικών επαφών, η Τουρκία θα θέσει το σύνολο των διεκδικήσεων που προβάλει και δημόσια, παρά τα όσα λέει η κυβέρνησή σας, ότι μοναδικό θέμα διαλόγου είναι η ΑΟΖ και η υφαλοκρηπίδα».

 

Επισήμανε ότι «το τραπέζι του διαλόγου το έχουν στρώσει οι Αμερικανοί, το ΝΑΤΟ και η ΕΕ, αυτοί που σιγοντάρουν αυτή την επιθετικότητα και κάνουν πλάτες στις διεκδικήσεις της Τουρκίας». Ανέφερε ότι οι ομοτράπεζοι της κυβέρνησης στην ΕΕ δίνουν χρόνο στον Ερντογάν για να διαμορφώσει τετελεσμένα καθώς «αυτό που βαραίνει στις αποφάσεις της ΕΕ, και κυρίως του ηγετικού της πυρήνα, είναι η στρατηγική της συνεργασία με την Τουρκία, οι πολύμορφες οικονομικές, γεωπολιτικές, στρατιωτικές σχέσεις που έχουν μαζί της τα ηγετικά κράτη-μέλη της ΕΕ, όπως η Γερμανία για παράδειγμα». «Αντίστοιχα, αυτό που επίσης καθορίζει τη στάση των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ, είναι να διατηρηθεί η Τουρκία στο ευρωατλαντικό στρατόπεδο, με όποιο αντάλλαγμα. Και στην προκειμένη περίπτωση το αντάλλαγμα που προσφέρουν ακουμπά και τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας μας. Κι αυτό δεν πρόκειται να αλλάξει, επειδή στις ΗΠΑ η κυβέρνηση πέρασε από τα χέρια των ρεπουμπλικάνων στα χέρια των δημοκρατικών, από τον “ανισόρροπο” Τραμπ, στον Μπάιντεν» προσέθεσε ο Δ. Κουτσούμπας τονίζοντας ότι «η πολιτική των ΗΠΑ έχει συνέχεια και καθορίζεται πρώτα απ΄ όλα από τα δικά τους αποκλειστικά συμφέροντα στην ευρύτερη περιοχή».

 

Είπε ότι η τουρκική αστική τάξη έχει ανοίξει όλη τη βεντάλια των διεκδικήσεων με την αβάντα ΗΠΑ και ΝΑΤΟ «γιατί πρώτα αυτοί δεν αναγνωρίζουν σύνορα στο Αιγαίο, το θεωρούν “ενιαίο επιχειρησιακά χώρο” για τα επικίνδυνα σχέδιά τους. Κι αυτά τα επικίνδυνα σχέδια έχουν στο επίκεντρο τη συνεκμετάλλευση του Αιγαίου και της Ανατολικής Μεσογείου».

 

Σημείωσε ότι λαμβάνοντας υπόψη «αυτό που είπε ο λαλίστατος Αμερικανός πρέσβης, για την ανάγκη να “ανασχεδιαστεί ο ενεργειακός χάρτης” της περιοχής, καταλαβαίνουμε όλοι, πως η συνεκμετάλλευση αφορά ενεργειακούς κολοσσούς, οι οποίοι σφάζονται για να βάλουν στο χέρι τον πλούτο της περιοχής» και συνέχισε: «Κι αυτός ο χαμός, δεν θα τελειώσει με τη μοιρασιά, το αντίθετο. Ακριβώς επειδή, οι ανταγωνισμοί είναι μεγάλοι, η μοιρασιά θα προετοιμάσει την ακόμα μεγαλύτερη σφαγή που θα ακολουθήσει, με ολέθριες συνέπειες για τους λαούς».

 

Τόνισε ότι κρίκος στα επικίνδυνα σχέδια είναι και «η επίλυση του Κυπριακού με την αναζήτηση συνομοσπονδιακής λύσης με δυο συνιστώντα κράτη. Μια “επίλυση” που μόνο λύση δεν είναι για τον κυπριακό λαό, γιατί οδηγεί στην οριστική διχοτόμηση του νησιού».

 

«Οι επικίνδυνες εξελίξεις που προδιαγράφονται μπροστά μας, εκθέτουν όλους όσοι, χρόνια τώρα, κοροϊδεύουν τον ελληνικό λαό, ότι ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και ΕΕ θα διασφαλίσουν την ειρήνη και την ασφάλεια, θα προστατέψουν τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας μας. Εκθέτουν όλους όσοι κυβέρνησαν και κυβερνούν. Από τη ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ μέχρι το ΣΥΡΙΖΑ που αποδείχτηκε ΝΑΤΟϊκότερος του ΝΑΤΟ» τόνισε ο Δ. Κουτσούμπας.

 

Όπως ανέφερε, μιλώντας για την περαιτέρω ενίσχυση από την κυβέρνηση της ελληνοαμερικανικής συμφωνίας που προετοίμασε ο ΣΥΡΙΖΑ, «καμιά ασφάλεια δεν προκύπτει για τον λαό από την ενίσχυση της χώρας ως ΝΑΤΟϊκό στρατόπεδο. Αντίθετα την μετατρέπουν σε “μαγνήτη” επιθέσεων».

 

Αναφερόμενος στην «ενεργή διπλωματία» της κυβέρνησης, σημείωσε ότι «τα ίδια έλεγε και ο ΣΥΡΙΖΑ με την “πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική” του» και πρόσθεσε ότι «τα έργα της ενεργής διπλωματίας είναι οι αποδείξεις μιας πιο ενεργούς εμπλοκής στα ιμπεριαλιστικά σχέδια, γιατί αυτό απαιτούν οι επιδιώξεις, τα συμφέροντα της αστικής τάξης, μιας ελίτ, και όχι του λαού».

 

Προσέθεσε ότι σε μια περίοδο οξύτατων ανταγωνισμών μεταξύ ιμπεριαλιστικών κέντρων, η πολιτική της «ενεργούς εμπλοκής γίνεται ακόμα πιο επικίνδυνη» και καταλήγοντας τόνισε:

 

«Εμείς απευθυνόμαστε κυρίως στον ελληνικό λαό και την ελληνική νεολαία. Τώρα είναι η ώρα να δυναμώσει η πάλη, για την απεμπλοκή της χώρας μας από τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ, της ΕΕ. Τώρα είναι η ώρα να παλέψουμε για την απομάκρυνση των αμερικανοΝΑΤΟϊκών βάσεων στην Ελλάδα, για την αποδέσμευση της χώρας μας από τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς. Τώρα είναι η ώρα να πάρουν όλοι και όλες τη θέση τους στον αγώνα μαζί με το ΚΚΕ. Για να δυναμώσει η αλληλεγγύη και η κοινή πάλη των λαών. Για να ακολουθήσουν οι λαοί τον δικό τους δρόμο, να πάρουν τις τύχες στα χέρια τους».