today-is-a-good-day
20.3 C
Athens

Φ.Αραμπατζή: Αναπτυξιακό άλμα η λειτουργία του easyagroexpo.gov.gr

Για «αναπτυξιακό άλμα για έναν από τους πιο δυναμικούς κλάδους της ελληνικής οικονομίας: τον Αγροδιατροφικό Τομέα» έκανε λόγο η υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Φωτεινή Αραμπατζή με ανάρτησή της σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης, αναφερόμενη στη λειτουργία της ψηφιακής πλατφόρμας εξαγωγών κτηνιατρικών προϊόντων easyagroexpo.gov.gr.

 

Η εν λόγω πλατφόρμα τέθηκε σε λειτουργία πριν από μερικές μέρες όταν και υπεγράφη η Κοινή υπουργική Απόφαση από τους συναρμόδιους υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Σπήλιο Λιβανό, Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, κ. Κυριάκο Πιερρακάκη και την υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Φωτεινή Αραμπατζή, αποτελώντας το ψηφιακό «διαβατήριο» για τα ελληνικά γαλακτοκομικά προϊόντα, τα αλιεύματα, το μέλι, το κρέας, τα αυγά σε κομβικής σημασίας αγορές Τρίτων Χωρών, όπως οι ΗΠΑ, η Αυστραλία, η Ιαπωνία, ο Καναδάς.

 

«Όπως είχα υποστηρίξει από το Βήμα της Βουλής, στις 02/12/2020 εισηγούμενη την ψήφιση του Πληροφοριακού Συστήματος Διαχείρισης Υγειονομικών Πιστοποιητικών για το Εξαγωγικό Εμπόριο (Π.Σ.Δ.Υ.Π.Ε.E.), μ’ ένα μικρό νομοθετικό βήμα για την Βουλή, γίνεται ένα αναπτυξιακό άλμα για έναν από τους πιο δυναμικούς κλάδους της ελληνικής οικονομίας: τον Αγροδιατροφικό Τομέα, ο οποίος καταγράφει το 2020, μετά από 36 χρόνια, ιστορικό ρεκόρ με πλεονασματικό ισοζύγιο αγροτικών προϊόντων» αναφέρει στην ανάρτησή της η κ. Αραμπατζή προσθέτοντας «Η ψηφιοποίηση των εξαγωγών είναι, συνεπώς, ένας ακόμη κρίκος στην αλυσίδα των πρωτοβουλιών της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη με βασικούς στόχους την επίτευξη υψηλών ρυθμών ανάπτυξης και την αύξηση των εξαγωγών από το 38% του ΑΕΠ σήμερα, στο 48% έως το 2023, με την Βιομηχανία Τροφίμων, που αποτελεί το 25% της ελληνικής βιομηχανίας σε ποσοστό υπερδιπλάσιο του ευρωπαϊκού μέσου όρου, να καθίσταται πρωταγωνίστρια της ελληνικής οικονομίας».

 

Συμπλήρωσε πως «Η νέα πλατφόρμα αποτελεί δράση-τομή στο εξαγωγικό εμπόριο και θέτει την Ελλάδα στην πρωτοπορία του πλανήτη, καθώς επιτυγχάνει την ψηφιοποίηση των υγειονομικών πιστοποιητικών νωρίτερα από πολλές άλλες, περισσότερο ανεπτυγμένες ψηφιακά, ανταγωνίστριες στις εξαγωγές, χώρες» ενώ τόνισε ότι «Η καθιέρωση σύγχρονου, φιλικού περιβάλλοντος για το εμπόριο και τις εξαγωγές, το λιτό και αποτελεσματικό κράτος, η διαφάνεια και η ισονομία, ο έλεγχος της αποτελεσματικότητας της Δημόσιας Διοίκησης και η ενίσχυση της ψηφιακής μάχης του Κράτους ενάντια στις συνέπειες του COVID-19, είναι στόχοι αυτής της ψηφιακής υπηρεσίας ενώ το Δημόσιο, θα έχει, στην ουσία, για πρώτη φορά, τη δυνατότητα άμεσης, on-line πρόσβασης στο εμπορικό ισοζύγιο αγροτικών προϊόντων, αποκτώντας ένα σύγχρονο όπλο στη μάχη κατά των «ελληνοποιήσεων».

 

Κάνοντας χρήση των κωδικών τους στο taxisnet οι ενδιαφερόμενοι εξαγωγείς θα εισέρχονται στην πλατφόρμα easyagroexpo.gov.gr όπου και θα υποβάλλουν μόνο ψηφιακά την αίτηση για την εξαγωγή των προϊόντων τους, ενώ ο αρμόδιος υπάλληλος των κατά τόπους Διευθύνσεων Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής (ΔΑΟΚ) θα κάνει τον έλεγχο ηλεκτρονικά, εκδίδοντας το απαραίτητο πιστοποιητικό εξαγωγής.

 

Τέλος, όπως έγινε γνωστό στην πλατφόρμα του gov.gr έχουν αποσταλεί από το τμήμα Εισαγωγών- Εξαγωγών της Γενικής Δ/νσης Κτηνιατρικής και από το Τμήμα Ανάπτυξης Πληροφοριακών Συστημάτων & ΨΥ της Γενικής Δ/νσης Διοικητικών Υπηρεσιών & Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης του ΥΠΑΑΤ 120 διακριτά πιστοποιητικά- «διαβατήρια» ενώ το εξουσιοδοτημένο προσωπικό των ΔΑΟΚ έχει ήδη περάσει 3 κύκλους εκπαίδευσης για την απρόσκοπτη λειτουργία του συστήματος.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ