Το ρίσκο της επανεκκίνησης του λιανεμπορίου και η επιστροφή στην κανονικότητα

«Το λιανεμπόριο θα ανοίξει τη Δευτέρα, με πολλή προσμονή», με αυτά τα λόγια ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ανακοίνωσε την επαναλειτουργία των λιανικών πωλήσεων, χθες από το βήμα της Βουλής, κατά την τριτολογία του στη ενημέρωση για την πανδημία.

Είχε προετοιμάσει το έδαφος, κάνοντας λόγο – νωρίτερα- για την «πολυτέλεια να συζητάμε για χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων», μετά από την αποκλιμάκωση της πίεσης στο Εθνικό Σύστημα Υγείας και τη μείωση του αριθμού των διασωληνωμένων.

Της Ελένης Κριτσιδήμα

Μάλιστα, όπως εξήγησε, πρόκειται για απόφαση που ελήφθη από τους ειδικούς και ο ίδιος ευχήθηκε «αυτό το σταδιακό άνοιγμα να μην οδηγήσει πάλι σε αύξηση των κρουσμάτων». «Πρέπει να δουλέψουμε όλοι με προσοχή» τόνισε.

Καθώς «τίποτα δεν μπορεί να αντικαταστήσει το άνοιγμα της αγοράς», ο πρωθυπουργός έκανε έκκληση για στήριξη του θετικού μέτρου και κατ’ επέκταση των κανόνων για τη λειτουργία του λιανεμπορίου, προκειμένου να ξεκινήσει η μετάβαση στη νέα κανονικότητα τόσο για την κοινωνία, όσο και για την οικονομία, καθώς κάθε μήνας σε καθεστώς καραντίνας, με κατεβασμένα τα ρολά των καταστημάτων, στοιχίζει στην ελληνική οικονομία περισσότερα από τρία δισ…

Είναι ξεκάθαρο ότι η κυβέρνηση επιδιώκει να αναθερμάνει την οικονομία, ανοίγοντας κλάδους στους οποίους απασχολούνται περίπου 140.000 εργαζόμενοι, χωρίς όμως να θέλει να τεθεί σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία. Γι’ αυτόν τον λόγο, από το θετικό μέτρο εξαιρούνται οι επιχειρήσεις που βρίσκονται στις κόκκινες περιοχές, οι οποίες αναπροσαρμόσθηκαν στα σκληρά μέτρα ανάλογα με τα επιδημιολογικά στοιχεία τους.

«Είναι ώρα να πάρουμε προσεκτικά το ρίσκο της σταδιακής επανεκκίνησης της οικονομίας» επεσήμανε, μεταξύ άλλων, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ενώ λίγο αργότερα οι ειδικοί επέστησαν την προσοχή στους κατοίκους της Αττικής, διότι παρατηρείται ελαφρά αύξηση των κρουσμάτων.

Σύμφωνα με την καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου, ένας στους τρεις με κορωνοϊό διαμένει στην Αττική.  Ιδιαίτερη ανησυχία εγείρουν, όμως, η Δυτική Αττική και ο Κεντρικός Τομέας.

Πάντως, όπως είπε και ο επίκουρος καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων Γκίκας Μαγιορκίνης, η επανεκκίνηση των δραστηριοτήτων είναι «μεγάλο στοίχημα και όλα θα κριθούν από την τήρηση των μέτρων προστασίας».

Λίγο αργότερα, ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης, διευκρίνισε με ποιον τρόπο και κάτω από ποιες προϋποθέσεις, θα γίνει η επανεκκίνηση του λιανικού εμπορίου και κλάδων υπηρεσιών.

Κάτω από ποια μέτρα θα γίνει η επαναλειτουργία

Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του υπουργού, η μετάβαση στα καταστήματα που θα γίνεται με αποστολή SMS και κωδικό 2 στο 13033 και ο καταναλωτής θα έχει χρονικό περιθώριο δύο ωρών για να ολοκληρώσει τις αγορές του, με αφετηρία την ώρα αποστολής και έγκρισης του μηνύματος μετακίνησης του.

Επίσης, θα υπάρχει «πλαφόν» καταναλωτών ανάλογα με το εμβαδόν του καταστήματος που θα είναι πιο αυστηρό σε σχέση με το προηγούμενο καθεστώς. Με «πλαφόν» και αποστάσεις θα λειτουργήσουν και τα εμπορικά κέντρα, εκπτωτικά χωριά κλπ.

Σε κάθε περίπτωση πρέπει να τηρείται απόσταση 2 μέτρων μεταξύ των πελατών κατά τον χρόνο αναμονής στα ταμεία.

Σε ποιες περιοχές αίρεται το σκληρό lockdown και ποιες μπαίνουν σε καθεστώς αυστηρών μέτρων

Aπό πλευράς του, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, εξειδίκευσε τα περιοριστικά μέτρα ανά περιοχή, ανακοινώνοντας  την άρση του σκληρού lockdown στους δήμους Ελευσίνας, Κοζάνης (πλην της Δημοτικής Κοινότητας Κρόκου) και Βοΐου -πλην της Δημοτικής Ενότητας Σιάτιστας, και την λήψη πρόσθετων περιοριστικών μέτρων στο δήμο Αχαρνών της Αττικής.

Όσον αφορά την Περιφερειακή Ενότητα Κοζάνης, η Επιτροπή αποφάσισε τη άρση των μέτρων στο δήμο Κοζάνης, και στο δήμο Βοΐου λόγω της βελτίωσης της επιδημιολογικής εικόνας των περιοχών αυτών. Στην περίπτωση του Κρόκου και της Σιάτιστας, καθώς και του δήμου Εορδαίας τα μέτρα παρατείνονται μέχρι τη Δευτέρα 25 Ιανουαρίου. Σχετικά με τις Τοπικές Κοινότητες Στροφής, Νέδας, Αγιοχωρίου και Ηπίου του δήμου Αρριανών της Περιφερειακής Ενότητας Ροδόπης, την Τοπική Κοινότητα Σπερχειάδας του δήμου Μακρακώμης, αλλά και την Τοπική Κοινότητα Κέλλης του δήμου Αμυνταίου Φλώρινας αποφασίστηκε η άρση των πρόσθετων περιοριστικών μέτρων.

Τέλος, τα μέτρα παρατείνονται μέχρι τη Δευτέρα 25 Ιανουαρίου για την Τοπική Κοινότητα Ανθήλης του δήμου Λαμιέων και Παλαικάστρου του δήμου Σητείας Λασιθίου, στη νήσο Κάλυμνο, στο δήμο Σπάρτης και στις Περιφερειακές Ενότητες Βοιωτίας, Λέσβου και Αργολίδας.