today-is-a-good-day
23.5 C
Athens

Η βία στο Μετρό και τα Πανεπιστήμια, η Αριστερά και η στρατηγική της Κυβέρνησης

Καμία ανοχή σε παραβατικές συμπεριφορές και φαινόμενα «χουλιγκανισμού». Αυτό το καθαρό μήνυμα εκπέμπει η κυβέρνηση με αφορμή τις βίαιες διαδηλώσεις φοιτητών για τις προωθούμενες μεταρρυθμίσεις στα ΑΕΙ αλλά και τον  άγριο ξυλοδαρμό σε σταθμάρχη του ΜΕΤΡΟ, από δυο νεαρούς τραμπούκους.

Του Κώστα Πασίση

Κατ αρχήν η αντιμετώπιση της βίας στα πανεπιστήμια, τόσο εντός όσο και εκτός ΑΕΙ αποτελεί αδιαπραγμάτευτη πολιτική επιλογή για το Μαξίμου και έρχεται ως συνέχεια των προεκλογικών εξαγγελιών της ΝΔ.

Σε αυτή τη λογική κινείται το νέο νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας για τον εκσυγχρονισμό των ανώτατων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, με σειρά καινοτόμων διατάξεων αλλά και την εύρυθμη και κυρίως ασφαλή λειτουργία τους, τόσο για τους καθηγητές όσο και τους φοιτητές.

Οι προωθούμενες αλλαγές, όμως, στα ΑΕΙ δεν έγιναν αποδεκτές από τα κόμματα της αριστεράς και τις φοιτητικές νεολαίες επειδή απλά δεν τους αρέσει η τάξη και …δυσκολεύονται με τον εκσυγχρονισμό των σπουδών τους.

Η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως τόλμησε και «έσπασε αυγά» στην Ανώτατη Εκπαίδευση, υστερα από πολλά χρόνια. Και η εν λόγω πρωτοβουλία ενόχλησε τις αναχρονιστικές  δυνάμεις που αντιδρούν  στην αναβάθμιση του ακαδημαϊκού περιβάλλοντος.

Στο παρελθόν όσοι υπουργοί Παιδείας επιχείρησαν να κάνουν πραγματικές και ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις στο χώρο της Εκπαίδευσης έγιναν τα …μαύρα πρόβατα.

Στην καλύτερη περίπτωση οι αλλαγές έπεσαν σε έναν …αόρατο τοίχο και οι υπουργοί απογοητευμένοι κατέβασαν μολύβια…

Στη χειρότερη οδηγήθηκαν σε αναγκαστική παραίτηση, αφού προηγουμένως τα «τρωκτικά» ροκάνισαν τις καρέκλες τους.

Οι προ ολίγων ημερών βίαιες οργανωμένες  διαδηλώσεις φοιτητών στα «μπαρουτοκαπνισμένα» Προπύλαια ήταν το τέλειο άλλοθι για το ΣΥΡΙΖΑ να ξαναγυρίσει στους δρόμους και ενδεχομένως να πρωτοστατήσει, είτε ευθέως είτε υπογείως, στις αυριανές πιθανές καταλήψεις, κορωνοιου επιτρέποντος βεβαίως.

Η Κουμουνδούρου τόσο χρόνια στην Αντιπολίτευση  εξειδικεύθηκε στην επαναστατική γυμναστική  και αυτό πράττει και σήμερα, κατ εντολή της ηγεσίας η οποία αδυνατεί να εκπροσωπήσει το αξιοπρόσεκτο ποσοστό του 31% των ψηφοφόρων της και επιστρέφει στο ΣΥΡΙΖΑ που έδινε μάχη για να εισέλθει στη Βουλή.

Πίσω από τη νέα εξέγερση -πιθανότατα – κρύβεται  το σχέδιο ή καλύτερα το …όνειρο του Αλέξη Τσίπρα  να «χειραγωγήσει» τα λοιπά …προοδευτικά κόμματα και να στήσει ένα αντιδεξιό μέτωπο, που θα το κατευθύνει ο ίδιος.

Στο Μαξίμου πλέον δεν περιμένουν να δουν έναν καλύτερο Τσίπρα από την «εικόνα» που παρουσίασε στη χθεσινή συζήτηση στη Βουλή όπου για άλλη μια φορά είπε  ότι η κυβέρνηση είναι ανίκανη και τα κάνει όλα λάθος.

Και η αλήθεια είναι ότι ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή ήταν -ενδεχομένως- καλός  για τα δημοσκοπικά ποσοστά κόμματος του, αλλά δεν ήταν «ελκυστικός» σε άλλους πολιτικούς χώρους.

 

Σαν μανιτάρια ξεπηδούν οι τάσεις στο ΣΥΡΙΖΑ

Η «ρίζα του κακού» για τη καθήλωση του ΣΥΡΙΖΑ σε χαμηλά ποσοστά είναι και τα πολλά  εσωκομματικά προβλήματα, που μεγεθύνονται, λόγω του επικείμενου συνεδρίου.

Μόλις πριν από λίγα 24ωρα προέκυψε νέα συνιστώσα, από τη διάσπαση της ισχυρής «προεδρικής» τάσης, της «Κίνησης Μελών», που μετέχουν ο Χρ. Σπίρτζης, ο Κ Ζαχαριάδης, ο Γ. Μουζάλας, η Ρένα Δούρου, ο Νικ. Παππάς κα.

Η νέα «φράξια» ονομάζεται Ριζοσπαστική Εναλλακτική Ενότητα (ΡΕΝΕ) και συγκροτήθηκε από τους Ρήγα Κοτσακά και Σκορίνη.

Το εσωκομματικό σκηνικό έγινε ακόμη πιο περίπλοκο, μετα τη συμμαχία της «Κίνησης των 53» του Ευκλείδη Τσακαλώτου με τον Πάνο Σκουρλέτη, τον Νίκο Βούτση, τον Νίκο Φίλη και τον Δημήτρη Βίτσα, συγκροτώντας την «Ομπρελα»…

 

Έρχονται αυστηρότερες ποινές.

Το βίντεο με τον ξυλοδαρμό του σταθμάρχη του ΜΕΤΡΟ, από δυο νεαρούς, που συγκλόνισε τη κοινή γνώμη, κινητοποίησε την κυβέρνηση.

Η Ελληνική Αστυνομία ταυτοποίησε τους δράστες οι οποίοι θα λογοδοτήσουν σύντομα στη Δικαιοσύνη ενώ ο υπουργός Δικαιοσύνης Κώστας Τσιάρας προανήγγειλε αυστηροποίηση του πλαισίου ποινών για περιστατικά βίας σε βάρος εργαζομένων, κατά την άσκηση των καθηκόντων τους.

Το πολιτικό στίγμα, όμως το έδωσε ο υπουργός Μεταφορών Κωστας Καραμανλής τονίζοντας «Η κυβέρνηση έχει καταστήσει σαφές ότι στα θέματα νόμου και τάξης, ειδικά στα μέσα μεταφοράς, δεν μπορούμε να κάνουμε εκπτώσεις.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ