today-is-a-good-day
18.5 C
Athens

Κ.Μητσοτάκης vs Αλ.Τσίπρα: Η πρώτη σύγκρουση για το 2021

Με την …άνεση και τον «αέρα» που του εξασφαλίζει η «χαοτική» διαφορά των 18,5 μονάδων, σύμφωνα με τη μέτρηση της Marc, προσέρχεται στη Βουλή σήμερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης  για την πρώτη μεγάλη σύγκρουση κορυφής της νέας χρονιάς.

Του Κώστα Πασίση

Σύμφωνα με το πρόγραμμα ο Πρωθυπουργός θα ενημερώσει την εθνική αντιπροσωπεία για την εξέλιξη της πανδημίας στη χώρα μας και την πορεία του εμβολιασμού, αλλά το βέβαιο είναι ότι η συζήτηση θα μετατραπεί σε μια σκληρή μονομαχία των πολιτικών αρχηγών, εφ όλης της ύλης, αν και στις προθέσεις του προέδρου της ΝΔ δεν είναι να μετατρέψει τη Βουλή σε «αρένα» ξεκαθαρίσματος λογαριασμών του 2020 και προγενέστερα…

Σύμφωνα με συνεργάτες του ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα μιλήσει με τη γλώσσα της αλήθειας και κυρίως με στοιχεία που θα αποδεικνύουν ότι ο σχεδιασμός για τη διαχείριση της πανδημίας ήταν μονόδρομος καθώς τα όποια μέτρα ελήφθησαν, επί της ουσίας υποδείχθηκαν από τους «ειδικούς».

Το «μότο» του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι ότι  η Ελλάδα τα έχει καταφέρει  καλύτερα σε σχέση με άλλες Ευρωπαϊκές χώρες. Ενώ για το πρόγραμμα του εμβολιασμού θα τονίσει ότι «Η Ελλάδα σήμερα έχει ήδη προαγοράσει 25 εκατομμύρια δόσεις».

Μια ποσότητα που επαρκεί για να καλύψει πλήρως τις εμβολιαστικές ανάγκες της χώρας, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που έχει αποφασιστεί και είναι σε εξέλιξη.

Η επόμενη ημέρα μετά την πανδημία

Ο Πρωθυπουργός προσέρχεται στη Βουλή περισσότερο για να ενημερώσει την κοινή γνώμη για την αργή μεν αλλά σταδιακή επιστροφή της χώρας στην κανονικότητα, υπο τη καθοδήγηση των λοιμωξιολόγων και με δεδομένο ότι η χώρα δεν μπορεί να είναι μόνιμα σε «καραντίνα».

Ταυτόχρονα θα εκπέμψει και μηνύματα αισιοδοξίας για το αύριο, έχοντας επίγνωση του άγχους και της αγωνίας των πολιτών για την …επόμενη ημέρα από την κρίση.

Στην ενημέρωση που θα κάνει θα αναφερθεί και στα μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων και των εργαζομένων που πήρε η κυβέρνηση για να κρατήσει τη χώρα όρθια.

Παράλληλα ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα ζητήσει και θα επιμείνει να καταθέσουν τις δικές τους εναλλακτικές θετικές προτάσεις και τα άλλα κόμματα που μέχρι στιγμής «πυροβολούν» την κυβέρνηση εκ του ασφαλούς.

Στο Μαξίμου γνωρίζουν ότι η έλλειψη σοβαρών προτάσεων είναι η «αχίλλειος πτέρνα»  της Αντιπολίτευσης και ταυτόχρονα το συγκριτικό πλεονέκτημα της κυβέρνησης. Και σήμερα στη Βουλή, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα παίξει δυνατά αυτό το χαρτί.

Ένα 24ωρο πάντως πριν τη διεξαγωγή της σημερινής συζήτησης, στο Μαξίμου προετοιμάστηκαν και για μάχη «χαρακωμάτων», αν παραστεί ανάγκη.

Εκτός της πανδημίας, υπάρχουν πλήθος ανοικτών μετώπων. Διερευνητικές επαφές στην Κωνσταντινούπολη, το νομοσχέδιο νομοσχέδιο για την αναβάθμιση της λειτουργίας και της εικόνας των Πανεπιστημίων μας και φυσικά τα προβλήματα  της οικονομίας στα οποία επενδύει η αντιπολίτευση για να στηρίξει το όποιο αφήγημα της.

Η Αντιπολίτευση σε αναζήτηση πολιτικής ταυτότητας

Από την άλλη πλευρά της «όχθης», τα πρώτα δείγματα γραφής των ανακοινώσεων της Κουμουνδούρου και της εμφάνισης του Αλέξη Τσίπρα, μετά τη συνάντηση του με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Αικατερίνη Σακελλαροπούλου, δείχνουν «σκληρό ροκ» και …προτάσεις τύπου παραγωγή του εμβολίου από τις εγχώριες φαρμακοβιομηχανίες. Μια πρόταση που χαρακτηρίστηκε ως μη ρεαλιστική.

Όπως επισημαίνεται ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ τη νέα χρονιά θα πρέπει να δείξει, ένα διαφορετικό εξωραϊσμένο πολιτικό πρόσωπο, πιο δημιουργικό, πιο σύγχρονο και ελκυστικό αντιπολιτευτικά, αν θέλει να ξεκολλήσει από το 20%, που λαμβάνει στις δημοσκοπήσεις και η σημερινή συζήτηση προσφέρεται για ένα νέο ξεκίνημα.

Η εν λόγω υπόδειξη, που μοιάζει περισσότερο με  «ευχή», τείνει βέβαια να αποδειχθεί στην πράξη.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον, όμως παρουσιάζει και η εμφάνιση στη Βουλή της Φώφης Γεννηματά που γίνεται στη «σκιά» της καθαίρεσης από τη θέση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του Ανδρέα Λοβέρδου ο οποίος λειτουργούσε ως «ανάχωμα» στα σχέδια της «Προοδευτικής Διακυβέρνησης».

Η Φώφη Γεννηματά θα δώσει τη μάχη της «στριμωγμένη» στη γωνία καθώς θα πρέπει να αποδείξει εν τοις πράγμασι την αυτόνομη πορεία του ΚΙΝΑΛ… και ίσως σήμερα κρατήσει τα προσχήματα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ