today-is-a-good-day
13.1 C
Athens

Στήριξη Φον ντερ Λάιεν στην πρόταση Μητσοτάκη για το πιστοποιητικό εμβολιασμού

Η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν χαιρέτισε, χθες Πέμπτη, την πρωτοβουλία της ελληνικής κυβέρνησης που θα επιτρέπει στους πολίτες που έχουν εμβολιαστεί να ταξιδεύουν ελεύθερα και ζήτησε ένα αμοιβαία αναγνωρισμένο πιστοποιητικό εμβολιασμού σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Είναι ιατρικό προαπαιτούμενο οι πολίτες να έχουν ένα πιστοποιητικό που να αποδεικνύει ότι έχετε εμβολιαστεί», είπε η κ. Φον ντερ Λάιεν σε συνέντευξη της που μεταδίδει το euroactiv.

«Ως εκ τούτου, χαιρετίζω την πρωτοβουλία του Έλληνα πρωθυπουργού για ένα αμοιβαία αναγνωρισμένο πιστοποιητικό εμβολιασμού», είπε.

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αναφέρθηκε στην επιστολή που της έστειλε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, στην οποία κάλεσε για χαλάρωση των ταξιδιωτικών κανόνων για τους πολίτες που έχουν εμβολιαστεί.

Αν και δεν ήθελε να καταστήσει το εμβόλιο «υποχρεωτικό ή προαπαιτούμενο για ταξίδια», ο Μητσοτάκης ζήτησε ότι «τα άτομα που έχουν εμβολιαστεί πρέπει να μπορούν να ταξιδεύουν ελεύθερα», ανέφερε η πρόεδρος της Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σύμφωνα με το euractiv.com.

Η κ. Φον ντερ Λάιεν τόνισε πως  συμφωνεί σε μεγάλο βαθμό με την ιδέα. «Ό, τι αποφασίζεται – είτε δίνει προτεραιότητα είτε πρόσβαση σε ορισμένα αγαθά – είναι μια πολιτική και νομική απόφαση που πρέπει να συζητηθεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο».

«Αλλά νομίζω ότι είναι σημαντικό. Και, όπως είπα, πρέπει να έχουμε ιατρική απαίτηση που να αποδεικνύει ότι οι άνθρωποι έχουν εμβολιαστεί », κατέληξε η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ