today-is-a-good-day
19.3 C
Athens

Το παρασκήνιο της καθαίρεσης του Αν.Λοβέρδου και η στροφή του ΚΙΝΑΛ

Ο «ασκός» του Αιόλου ανοίγει εκ νέου στο ΚΙΝΑΛ, μετά την αιφνιδιαστική απόφαση της Φώφης Γεννηματά, να καθαιρέσει από τη θέση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του κόμματος τον Ανδρέα Λοβέρδο και να ορίσει το «δίδυμο» Σκανδαλίδη-Κατρίνη.

Του Κώστα Πασίση

Από την πρώτη πολιτική ανάγνωση φαίνεται  ότι το «καράβι» του ΚΙΝΑΛ αρχίζει να στρίβει αργά αλλά σταθερά προς την Κουμουνδούρου και η προαναφερθείσα κίνηση της Γεννηματά έρχεται ως συνέχεια της επίμαχης φράσης της, περί «προοδευτικής διακυβέρνησης», που προκάλεσε πλήθος συζητήσεων και σεναρίων.

Η εν λόγω ερμηνεία ενισχύεται από την επιλογή των νέων κοινοβουλευτικών εκπροσώπων που έχουν διακριτό πολιτικό στίγμα.

Ο παλαίμαχος πρώην υπουργός Κώστας Σκανδαλίδης, παρά τον μετριοπαθή πολιτικό λόγο του είναι γνωστό ότι διατηρεί ανοικτούς διαύλους επικοινωνίας με το ΣΥΡΙΖΑ  και γενικότερα είναι της άποψης ότι τα δυο κόμματα θα μπορούσαν να συνεννοηθούν σε ζητήματα κοινού ενδιαφέροντος, όπως έγινε και στο παρελθόν.

Την ίδια στιγμή ο δυναμικός νέος βουλευτής Ηλείας Μιχάλης Κατρίνης έχει  …αντιδεξιό  προφίλ, που ταιριάζει περισσότερο με τη λογική της διεύρυνσης και των συμμαχιών που έχουν αρχίσει να γίνονται  «μόδα», ενόψει της ανασυγκρότησης της Αριστεράς αλλά και της απλής αναλογικής…

Σύμφωνα με κοινοβουλευτικούς κύκλους του ΚΙΝΑΛ, ο Ανδρέας Λοβέρδος απομακρύνθηκε από τα καθήκοντα του, επειδή είναι κάθετα αντίθετος σε οποιαδήποτε συζήτηση με το ΣΥΡΙΖΑ και αυτό ενοχλούσε την ηγεσία, που αυτή την περίοδο κάνει άλλο «παιχνίδι».

Το προαναφερόμενο σενάριο είναι και το επικρατέστερο, αναφορικά με την εξήγηση των τελευταίων εξελίξεων στην Χαρ. Τρικούπη.

Ωστόσο στο παρασκήνιο διακινείται και μια δεύτερη άποψη, πιο ακραία αλλά όχι απίθανη, όπως χαρακτηριστικά λέγεται.

Σύμφωνα με αυτή η επικεφαλής του ΚΙΝΑΛ ήθελε και συνεχίζει να θέλει να ωθήσει τον πρώην υπουργό στην λάθος κίνηση, ώστε  να προχωρήσει στη διαγραφή του.

Σε αυτή την περίπτωση ο πρώην υπουργός δε θα είναι υποψήφιος στην εσωκομματική κούρσα για την εκλογή νέου αρχηγού.

Ανεξάρτητα από ποια θεωρία τελικά ισχύει το βέβαιο είναι ότι η εσωστρέφεια στο ΚΙΝΑΛ επιστρέφει δριμύτερη γιατί η αποπομπή του Ανδρέα Λοβέρδου ήταν μια δυναμική κίνηση που θα προκαλέσει αντιδράσεις και έντονες αναταράξεις με απρόβλεπτες ακόμη συνέπειες.

Το «ρήγμα» στις σχέσεις Γεννηματά-Λοβέρδου είναι πλέον βαθύ και δύσκολα η κατάσταση θα εξομαλυνθεί. Οι δρόμοι τους φαίνεται ότι χωρίζουν οριστικά.

Και ένας βασικός λόγος είναι ότι η απόφαση για την αποπομπή του, έγινε αιφνιδιαστικά  και με σχεδόν …άγαρμπο τρόπο.

Η σχετική ανακοίνωση πραγματοποιήθηκε  την ημέρα που ήταν  εισηγητής του ΚΙΝΑΛ στη συζήτηση για το νομοσχέδιο για την επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 μίλια στο Ιόνιο.

Η Φώφη Γεννηματά συναντήθηκε μαζί του στο γραφείο της και του γνωστοποίησε την απόφαση της με το αιτιολογικό ότι πρέπει ως κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος να εκφράζει τη γραμμή του κόμματος και όχι την προσωπική του θέση.

Ήταν μια δύσκολη συνάντηση και αυτό φάνηκε από την επίσης λιτή ανακοίνωση που εξέδωσε ο πρώην υπουργός ο οποίος έκανε λόγο για «επιλογή και απόφαση της Προέδρου».

Τέλος να σημειώσουμε ότι ο Ανδρεας Λοβέρδος έχει ξεκαθαρίσει ότι θα διεκδικήσει την ηγεσία του Κινήματος Αλλαγής και ταυτόχρονα  από τις εξελίξεις στο ΚΙΝΑΛ προκύπτει  ότι υποψήφια θα είναι και η Φώφη Γεννηματά.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ