today-is-a-good-day
17.1 C
Athens

Πιστοποιητικά σε χρόνο-ρεκόρ για ανάδοχους θετούς γονείς

Για πρώτη φορά τα πιστοποιητικά υγείας που υποχρεούνται να προσκομίζουν οι υποψήφιοι ανάδοχοι και θετοί γονείς θα εκδίδονται σε χρόνο ρεκόρ χωρίς να υπάρχει αναμονή μηνών, μετά από ρύθμιση της κυβέρνησης που έχει ήδη ψηφιστεί στη Βουλή.

Πιο συγκεκριμένα, με βάσει τη διαδικασία που έως σήμερα ισχύει, όσοι επιθυμούν να γίνουν ανάδοχοι γονείς υποβάλλουν, μεταξύ άλλων, πιστοποιητικό από το οποίο προκύπτει ότι ο αιτών και τα συνοικούντα με αυτόν πρόσωπα δεν πάσχουν από χρόνια μεταδοτικά νοσήματα και το οποίο εκδίδεται από γιατρούς των δημόσιων δομών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας των δημόσιων νοσοκομείων και των Τοπικών Μονάδων Υγείας ΤΟΜΥ.

Παράλληλα καθίσταται υποχρεωτικό πιστοποιητικό από το οποίο προκύπτει ότι ο αιτών και τα συνοικούντα με αυτόν πρόσωπα δεν πάσχουν από ψυχικά νοσήματα το οποίο εκδίδεται από ψυχιάτρους των δημόσιων δομών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και των δημόσιων νοσοκομείων. Ας σημειωθεί ότι έως σήμερα η έκδοση των πιστοποιητικών υγείας ήταν εφικτή μόνο από τα δημόσια νοσοκομεία δυσχεραίνοντας τις διαδικασίες αναδοχής και υιοθεσίας καθώς παρατηρούνταν καθυστερήσεις που οφείλονταν κυρίως στο φόρτο εργασίας των δημόσιων νοσηλευτικών ιδρυμάτων με αποτέλεσμα να καθυστερεί η πρώτη συνάντηση των γιατρών με τους υποψήφιους ανάδοχους και θετούς γονείς καθώς και των επαναληπτικών συναντήσεων όταν αυτές κρίνονται από τα αντίστοιχα πρωτόκολλα ως απαραίτητες για την αρτιότητα της πιστοποίησης.

Επιπλέον, παρατηρούνταν έλλειψη συντονισμού των επισκέψεων με τους κατάλληλους γιατρούς δηλαδή τους παθολόγους για το πιστοποιητικό σωματικής υγείας και ψυχιάτρους για το πιστοποιητικό ψυχικής υγείας. Σύμφωνα με αρμόδιες πηγές από το χώρο της Υγείας για το συγκεκριμένο θέμα ασκήθηκαν πιέσεις και η αναζήτηση λυσης έφτασε στο πρωθυπουργικό γραφείο. Ετσι, η Γενική Γραμματεία Πρωθυπουργού, υπό τον Γρηγόρη Δημητριάδη, κλήθηκε να τρέξει και να λειτουργήσει συνδυαστικά τις αρμοδιότητες του αναπληρωτή υπουργού Υγείας αρμόδιου για τις υπηρεσίες Υγείας Βασίλη Κοντοζαμάνη και της υφυπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων αρμόδιας για θέματα Πρόνοιας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Δόμνας Μιχαηλίδου έτσι ώστε τόσο γρήγορα να στεφθεί το εγχείρημα με απόλυτη επιτυχία.

Έτσι, τέλος, με τη σύντμηση των χρόνων έκδοσης των πιστοποιητικών υγείας και την πιο αποτελεσματική διαδικασία χορήγησής τους η αναδοχή και η υιοθεσία επιταχύνονται φέρνοντας πιο κοντά στην πραγματικότητα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ