Π.Κόκκαλης: Ευρωπαϊκή στήριξη για κάθε ζημία λόγω κλιματικής αλλαγής

ΑΠΕ

Tην ανάγκη δημιουργίας «ενός μηχανισμού απώλειας και ζημίας λόγω καταστροφών από την κλιματική αλλαγή», επισημαίνει με ερώτησή του προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Πέτρος Κόκκαλης, ενόψει της πρότασης που θα καταθέσει η Επιτροπή εντός του έτους για την κλιματική προσαρμογή.

Ο μηχανισμός αυτός, σύμφωνα με τον κ. Κόκκαλη, θα πρέπει να είναι σε ετοιμότητα να συνδράμει σε όποια έκτακτη ανάγκη προκύψει, όπως αυτές που είδαμε το περασμένο διάστημα και στην Ελλάδα, αλλά και σχεδόν σε όλη την Ένωση.

Πρόκειται για μία πρόταση του ιδίου, η οποία ψηφίστηκε αρχικά στην Επιτροπή Περιβάλλοντος – στην οποία ήταν συνεισηγητής – με τη μορφή  ψηφίσματος για την κλιματική προσαρμογή, και στη συνέχεια υιοθετήθηκε από την ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Ο Έλληνας ευρωβουλευτής έθεσε και το ζήτημα του φύλου στην πολιτική για την κλιματική προσαρμογή και ειδικότερα το επιπλέον βάρος που πέφτει στις γυναίκες σε αυτή την προσπάθεια, ενώ ζήτησε να ληφθεί πρόνοια για τους εκτοπισμένους πληθυσμούς λόγω κλιματικής αλλαγής.

Ακολουθεί όλη η ερώτηση:
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένεται να παρουσιάσει την αναθεωρημένη στρατηγική για την προσαρμογή της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην κλιματική αλλαγή το πρώτο τρίμηνο του 2021. Ήδη, το σύνολο των κρατών μελών, έχουν υιοθετήσει εθνικές στρατηγικές για την προσαρμογή και μερικά από αυτά περιφερειακά ή και τοπικά σχέδια προσαρμογής. Στον Ευρωπαϊκό Νόμο για το Κλίμα, η προσαρμογή έχει αναβαθμιστεί ως προτεραιότητα, έτσι ώστε να είναι πλήρως εναρμονισμένη με το άρθρο 7 της Συμφωνίας του Παρισιού για το κλίμα. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ενόψει της δημοσίευσης της αναθεωρημένης στρατηγικής, υιοθέτησε με μεγάλη πλειοψηφία ένα κοινό ψήφισμα, το οποίο καλεί μεταξύ άλλων την Επιτροπή να συμπεριλάβει συγκεκριμένους άξονες πολιτικής και μέτρα, έτσι ώστε να εξασφαλιστεί η επιτυχής υλοποίηση αλλά και η ανάδειξη της ΕΕ στην κλιματική πρωτοπορία και στον τομέα της προσαρμογής.
Ερωτάται η Επιτροπή:
Ποιους δεσμευτικούς και ποσοτικά μετρήσιμους στόχους θα συμπεριλάβει στην αναθεωρημένη στρατηγική και πώς θα παρακολουθεί την εφαρμογή τους στα κράτη-μέλη;
Ποια θα είναι τα μέτρα για την ενσωμάτωση της διάστασης του γυναικείου φύλου και την προετοιμασία των κρατών μελών για τους κλιματικά εκτοπισμένους πληθυσμούς;
Ποια θα είναι τα μέτρα για την σύσταση ενός μηχανισμού απωλειών και ζημιών και την ενίσχυση του ιδιωτικού τομέα από τους κλιματικούς κινδύνους;