today-is-a-good-day
23.5 C
Athens

Ο νόμος του όχλου – Γράφει ο Θάνος Πλεύρης

Όλος ο δυτικός κόσμος παρακολούθησε με δέος τις εικόνες από την εισβολή στο Καπιτώλιο με την πλήρη άρνηση του όχλου, που εισέβαλε, να αποδεχθεί τις δημοκρατικές αρχές και την ομαλή μετάβαση της εξουσίας. Η ιδιαιτερότητα αυτής της εισβολής που δεν παρέπεμπε σε δυτική δημοκρατία, αλλά σε χώρες με ανώμαλη πολιτική ζωή, έγκειται στο γεγονός ότι γίνεται στην υπερδύναμη και μια χώρα με βαθιά δημοκρατική παράδοση και με ευθύνη του απερχομένου Προέδρου.

 Του Θάνου Πλεύρη*

Στις δημοκρατίες θα πρέπει να καταστεί σαφές ότι αυτό που συχνά ακούμε για οργή του όχλου ή το δίκαιο του όχλου ή η επίκληση του λαού, υπό την έννοια ότι τον εκπροσωπεί κάποιος τρίτος διαμαρτυρόμενος και όχι οι νόμιμα εκλεγμένοι αντιπρόσωποί του, τότε λίγο πολύ θα πρέπει να σκεφτόμαστε αυτές τις εικόνες που είδαμε.

Ο όχλος πάντα καθοδηγείται από κάτι που θεωρεί εύλογο και νόμιμο να αντιδράσει στα πλαίσια μιας δικής του κοσμοαντίληψης που τον ενώνει και τον καθιστά όχλο. Η δήθεν  «ιερή αγανάκτηση» του λαού στο βαθμό που αυτή λειτουργεί ως μοχλός απονομιμοποίησης και ανατροπής της νόμιμα εκλεγμένης κυβέρνησης είναι στην πραγματικότητα μια γνήσια αντιδημοκρατική πράξη.

Στις δημοκρατίες τα κόμματα ψηφίζονται από τον λαό για να κυβερνήσουν σύμφωνα με το Σύνταγμα και τους νόμους. Ελεγκτής για το εάν τηρείται το Σύνταγμα είναι τα δικαστήρια της χώρας. Στην Ελλάδα βιώσαμε τους αγανακτισμένους που τους χάιδευαν και τους υποστήριζαν κόμματα. Οι ίδιοι οι αγανακτισμένο ήθελαν να εισβάλουν στην Βουλή και να κτυπήσουν και προπηλακίσουν Βουλευτές που θα ψήφιζαν αυτό που έκριναν σωστό. Πολιτικοί αρχηγοί και κόμματα μιλούσαν και μιλάνε ακόμη για το ότι νόμος είναι το δίκαιο του λαού ή ότι η αγανάκτηση είναι δικαιολογημένη. Μάλιστα για να δικαιολογηθεί η ιερή αγανάκτηση του όχλου πρέπει να επικρατήσει και η συνομωσιολογία, ότι τα ΜΜΕ είναι πουλημένα σε βάρος του λαού και επομένως ακόμη και το εκλογικό αποτέλεσμα από την στιγμή που επηρεάζεται από τα ΜΜΕ δεν δεσμεύει τον όχλο στην αντίδραση του.

Φαντάζομαι διαβάζοντας αυτές τις λογικές σας έρχεται στο μυαλό πώς λειτούργησε η αριστερά σε αυτόν τον τόπο τουλάχιστον την περίοδο της κρίσης.

Ας συμφωνήσουμε σε κάτι. Νόμος του όχλου δεν υπάρχει και όποιος τον στηρίζει διακατέχεται από απέχθεια στη δημοκρατία. Στις δημοκρατίες ο λαός εκφράζεται στις εκλογές. Κατά τη διακυβέρνηση άπαντες πρέπει να σέβονται την εκλεγμένη κυβέρνηση ως προς το δικαίωμα της να νομοθετεί αυτή και μόνο στο όνομα του λαού. Όποιος θέλει μπορεί να διαμαρτύρεται, να διαδηλώνει, να διεκδικεί. Στο όνομα όμως του λαού λειτουργεί μόνο η νόμιμα εκλεγμένη κυβέρνηση και όποιος όχλος οραματίζεται τον εκφοβισμό ή την ανατροπή της με βία πρέπει να καταδικάζεται χωρίς μεν και αλλά.

* Ο κ. Θάνος Πλεύρης είναι βουλευτής Α’ Αθηνών με τη Νέα Δημοκρατία

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ