today-is-a-good-day
22.2 C
Athens

Εμβολιασμός: Άνοιξε η πλατφόρμα – Τί ισχύει για το εμβόλιο και την εγκυμοσύνη

O υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης παρουσίασε, κατά την ενημέρωση για τον εμβολιασμό, την πλατφόρμα – emvolio.gov.gr- από την οποία θα κλείνουν ραντεβού όσοι επιθυμούν να εμβολιαστούν, επισημαίνοντας παράλληλα ότι ραντεβού θα μπορεί να κλείσει κάποιος από τα φαρμακεία, τα ΚΕΠ και μέσω της άυλης συνταγογράφησης.

Ο υπουργός τόνισε ότι απ’ όπου κι αν κλείνει κάποιος το ραντεβού, θα παράγεται ένας κωδικός και με αυτόν θα προσέρχεται ο ενδιαφερόμενος στο εμβολιαστικό κέντρο. Επίσης, ανέφερε ότι μέχρι 72 ώρες πριν το ραντεβού θα μπορούμε να αλλάξουμε την ημερομηνία, μόνο μία φορά.

Από πλευράς του, ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, ενημέρωσε ότι σήμερα -ως τις 17.00- εμβολιάστηκαν 4.873 άτομα, ενώ από όταν άρχισε ο εμβολιασμός στη χώρα μας έχουν λάβει την 1η δόση 49.661 άνθρωποι, δήλωση η εμβολιαστική κάλυψη φτάνει στο 0,46% του πληθυσμού.

Παράλληλα, ανακοίνωσε ότι η Ελλάδα έχει εξασφαλίσει 26 εκατομμύρια δόσεις, που αντιστοιχούν στον εμβολιασμό 15 εκατ. πολιτών. «Ο μεγαλύτερος αριθμός σε σχέση με τον πληθυσμό είναι μια κοινή ευρωπαϊκή πολιτική και υιοθετείται για λόγους ασφαλείας», τόνισε, σημειώνοντας ότι «η Ελλάδα λαμβάνει το 2,35% από τα εμβόλια που έχει εξασφαλίσει η Ευρωπαϊκή Ένωση».

Μάλιστα, η χώρα μας – όπως ανέφερε- μέχρι τα τέλη Μαρτίου θα έχει παραλάβει 1.448.425 δόσεις εμβολίων από την Pfizer. Εντός Ιανουαρίου αναμένονται 200.000 δόσεις εμβολίων από την εταιρεία Moderna που έχει λάβει έγκριση.

“Αν το εμβόλιο της Astra Zeneca λάβει έγκριση έως το Μάρτιο, η Ελλάδα θα παραλάβει ακόμα 400.000 δόσεις” υπογράμμισε και συνέχισε λέγοντας ότι “εγκριση αναμένεται και για το εμβόλιο της Johnshon & Johnshon που είναι μιας δόσης και διαχειρίζεται ευκολότερα”.

“Αποτελεί σημαντικό βήμα προόδου για τους εμβολιασμούς η σημερινή έναρξη λειτουργίας της ψηφιακής πλατφόρμας” υπογράμμισε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου, κατά την ενημέρωση για την εξέλιξη των εμβολιασμών στη χώρα μας.

Όπως σημείωσε, τα άτομα 85 ετών και άνω, των οποίων οι εμβολιασμοί ξεκινούν κατά προτεραιότητα, εφόσον έχουν προχωρήσει σε άυλη συνταγογράφηση δεν χρειάζεται να προχωρήσουν σε κάποια επιπλέον ενέργεια, και θα ειδοποιηθούν στο τηλέφωνο τους.

Η κ. Θεοδωρίδου επανέλαβε τους λόγους για τους οποίους προηγούνται στους εμβολιασμούς τα άτομα ηλικίας άνω των 85 ετών, υπενθυμίζοντας ότι η γήρανση του ανοσολογικού συστήματος και η ύπαρξη υποκείμενων νοσημάτων επιβαρύνουν την συγκεκριμένη ηλικιακή κατηγορία αλλά υπογραμμίζοντας ότι και «μόνη η ηλικία αποτελεί τον σημαντικό παράγοντα αυξημένου κινδύνου», επομένως σε όλες τις χώρες η πρώτη ομάδα είναι τα άτομα ηλικίας άνω των 85 ετών.

“Τα νεότερα άτομα έχουν ηθική υποχρέωση να φροντίσουν τα ηλικιωμένα άτομα να φτάσουν στους τόπους του εμβολιασμού” τόνισε η κ. Θεοδωρίδου.

Όπως είπε, γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας εμβολιάστηκαν ήδη με το εν λόγω εμβόλιο. Σύμφωνα με τα στοιχεία, το εμβόλιο είναι ασφαλές κατά τη διάρκεια της κύησης.

Ωστόσο, όπως εξήγησε,  η περίοδος της εγκυμοσύνης ανέκαθεν προσεγγίζονταν με ιδιαίτερη προσοχή. “Το εμβόλιο φαίνεται ότι είναι απίθανο να έχει οποιαδήποτε επιβάρυνση ή στην έγκυο ή στο κύημα. Επειδή οι κλινικές μελέτες δεν περιλαμβάνουν ομάδες εγκύων, η επίσημη σύσταση από τους φορείς, είναι ότι κατά τη διάρκεια της κύησης να μην γίνεται το εμβόλιο” συμπλήρωσε.

Όμως, στην περίπτωση που γίνει το εμβόλιο – συνέχισε- δεν συνιστάται διακοπή της κύησης. Επίσης, αν έχει γίνει η πρώτη δόση, η δεύτερη χρειάζεται να γίνει μετά το τέλος της κύησης.

Η κ. Θεοδωρίδου ξεκαθάρισε πως μετά τον εμβολιασμό μπορεί μια γυναίκα, σε οποιοδήποτε διάστημα να προχωρήσει στον προγραμματισμό για μελλοντική εγκυμοσύνη.

Σύμφωνα με την κ. Θεοδωρίδου, υπάρχουν δύο περιπτώσεις όπου το εμβόλιο κρίνεται αναγκαίο ακόμη και για μια έγκυο γυναίκα. “Όταν η έγκυος, βρίσκεται σε μια συνεχή έκθεση στον ιό, όπως μια νοσοκόμα ή γιατρός και όταν η έγκυος έχει υποκείμενο νόσημα”. “Σε αυτές τις δύο περιπτώσεις πρέπει κανείς να ζυγίσει τον κίνδυνο από την ίδια τη λοίμωξη. Σε αυτή την περίπτωση η ζυγαριά θα κλίνει υπέρ του εμβολιασμού και της εγκύου” πρόσθεσε.

Για τον θηλασμό, ξεκαθάρισε ότι το εμβόλιο δεν αποτελεί εμπόδιο. “Δεν θα στερήσουμε λόγω του εμβολιασμού σε καμιά μητέρα να δώσει το πολύτιμο αγαθό, το μητρικό γάλα για το βρέφος της” είπε χαρακτηριστικά.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ