today-is-a-good-day
16.8 C
Athens

Το πολιτικό αδιέξοδο του Αλέξη Τσίπρα

Το  βηματισμό του, ως Αξιωματική Αντιπολίτευση τη νέα χρονιά αναζητεί ο Αλέξης Τσίπρας ο οποίος  συναντήθηκε με την Αικατερίνη Σακελλαροπούλου, για να εξαπολύσει  νέα επίθεση στην κυβέρνηση, με αφορμή τον εμβολιασμό κατά της covid 19.

Του Κώστα Πασίση

Το Προεδρικό Μέγαρο ήταν η κατάληξη μιας σειράς προηγούμενων κινήσεων του, με στόχο να δείξει ότι το Μαξίμου έχει χάσει τον έλεγχο της κατάστασης και ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι υπεύθυνο κόμμα, κινείται θεσμικά και έχει προτάσεις.

Το μόνο που κατάφερε όμως είναι να αποκαλύψει πόσο εύκολα μπορεί να αλλάξει πολιτικά …κοστούμια και να  προσαρμόσει  το λόγο του στις ανάγκες της αντιπολιτευτικής τακτικής του.

Ύστερα από δέκα επτά μήνες ο ΣΥΡΙΖΑ μένει μετεξεταστέος αδυνατώντας  να «κεφαλαιοποιήσει» την όποια κυβερνητική φθορά, ενώ ταυτόχρονα φοβάται ότι το 2021, μπορεί να είναι εκλογική χρόνια, με απρόβλεπτες πολιτικές συνέπειες για το κόμμα του αλλά και για τον ίδιο…

Η διαφορά του χθες (2020) με το σήμερα (2021) είναι ότι ο Αλέξης Τσίπρας  εμφανίστηκε με …προτάσεις, που είναι μπαγιάτικες αλλά …φρεσκοψημένες.

Έτσι επανέλαβε τη θέση του για κοινό υπουργό Υγείας και σύγκληση του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών με τη συμμετοχή και λοιμωξιολόγων, ώστε να καταρτιστεί ένα σχέδιο αντιμετώπισης της πανδημίας.

Παράλληλα, όμως, επέμεινε στο καταστροφολογικό αφήγημα του, τονίζοντας μπροστά στις κάμερες, ότι η κυβέρνηση, «έχει χάσει τον έλεγχο και μάλιστα την ώρα που οι επιστήμονες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου με τα χειρότερα να είναι μπροστά μας».

Η πρόταση του πάντως, για σύγκληση του Συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών έπεσε στο …κενό.

Ο νέος κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρ. Ταραντίλης  κατακεραύνωσε τον επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ,  λέγοντας ότι  θα περίμενε από τον κ. Τσίπρα “να είναι καλύτερα ενημερωμένος, ώστε οι τοποθετήσεις του, ιδιαίτερα ύστερα από τη συνάντησή του με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, να είναι ακριβείς”.

Επίσης ανακοίνωσε ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα ζητήσει συζήτηση σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών, την ερχόμενη Παρασκευή 15 Ιανουαρίου, “ώστε ανοιχτά κι όχι πίσω από κλειστές πόρτες, το κάθε κόμμα να καταθέσει τις προτάσεις του.

Άλλη μια πρωτοβουλία από πλευράς του Πρωθυπουργού που δείχνει ποιος θέτει τους κανόνες του πολιτικού παιχνιδιού.

Όχι σε σύγκληση του συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών για την πανδημία, είπε και η επικεφαλής του ΚΙΝΑΛ Φώφη Γεννηματά.

Αυξάνονται και πληθαίνονται οι εσωκομματικές τάσεις

Σε εσωκομματικό επίπεδο, όμως η ανασυγκρότηση του ΣΥΡΙΖΑ έφερε στο προσκήνιο και μια νέα τάση, την επονομαζόμενη «Ομπρέλα», που ανακατεύει την τράπουλα στην Κουμουνδούρου.

Η νέα συνιστώσα  είναι απόρροια έντονων παρασκηνιακών ζυμώσεων μηνών που όμως …καρποφόρησαν.

Ο επικεφαλής της «Κίνησης των 53» Ευκλείδης Τσακαλώτος ήλθε σε συμφωνία με τον Πάνο Σκουρλέτη, τον Νίκο Βούτση, τον Νίκο Φίλη και τον Δημήτρη Βίτσα, ενισχύοντας τη δύναμη του εσωκομματικού αντιπολιτευτικού «μετώπου».

Η «Ομπρέλα» θα καταθέσει δική της πλατφόρμα θέσεων για τον πολιτικό προσανατολισμό της Προοδευτικής Συμμαχίας.

Ο Αλέξης Τσίπρας κρατώντας τους τύπους και τα προσχήματα …καλωσόρισε τη νέα τάση, ωστόσο οι προεδρικοί συνεργάτες του στη «βαθύτερη» ανάγνωση της  είδαν ενίσχυση της εσωκομματικής  αντιπολίτευσης και αυτή η εξέλιξη δεν τους ενθουσίασε…

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ